08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kolay Pratik Resimli Muhallebi Tarifi Yapılışı ( Oktay Usta)
Kolay Pratik Resimli Muhallebi
Pratik muhallebi nasıl yapılır?
Resimli Muhallebi Tarifi(Oktay Usta)

Muhallebi Ölçüler (6 porsiyon için)
Süt: 1 litre
Şeker: 250 g
Pirinç unu: 80 g
Pirinç: 100 g
Vanilya: yeteri kadar
Tarçın: süslemekiçin yeteri kadar
Yapılışı:
1 Pirinçle yapılacaksa pirinç akşamdan ıslatılıp kabartılır Blenderdan geçirilir veya havanda dövülüp ezilir, elekten geçirilir Çok iyi ezilmiş, ele pütür gelmeyecek şekilde olması gerekir Pirinç unundan yapılacaksa o da, bulamaç hâline gelecek şekilde ıslatılır 5-6 saat bekletilir Ölçülü sütten alınarak akıcı hâle getirilir
2 Yuvarlak dipli uygun tencerede süt, pirinç unu veya subye ocağa konur Kanştıra karıştıra harlı ateşte kaynaması sağlanır Kaynayınca altı kısılarak 10-15 dakika daha kaynatılır Bazı pirinç veya pirinç unu fazla su kaldırır, çok koyulaşır, o zaman biraz süt ilâve ediler k kıvamı düzeltilir
3 Şekeri ilâve edilir, eriyinceye kadar karıştırılır
4 Kepçe ile yukarıdan dökülerek kâse veya uygun kadehlere konur Soğuyunca zevke göre tarçınla süslenerek soğutulur Servis yapılır
Not:
a Muhallebi Arapça muhalleb sözcüğünden gelmiştir
b İstenirse içerisine vanilya veya limon kabuğu rendesi konabilir
c Nohut büyüklüğünde 2-3 adet damla sakızı havanda ezilip, pişirirken elenerek konabilir Sakızlı muhallebi adını alır
d Çok kere hoşa giden hafif yanık kokusu olması istenirse sonuna doğru biraz az karıştırıp dibi yakılabilir
e İçinde su bulunan firın tepsisine dizilen kâseler fırına sürülerek üzerleri hafif kızartüabilir Fırında muhallebi adını alır
f Bazı uygulayıcılar içine nişasta, yumurta sarısı koyarlar, o daha çok batı etkisi taşır Aslında nişasta ve yumurta yoktur
g Yaz aylarında çok kere üzerinde dondurma ile servis yapılır
h Şekerin sonradan konması kıvamın daha güzel olması içindir, önceden de konabilir
i İstenirse üzeri ince kıyılmış Antep fıstığı, fındık, Hindistan cevizi rendesi ile süslenebilirse de aslında tarçm kullanılır
|
|
|