Yalnız Mesajı Göster

Adana Mutfağı Yemekleri Ve Tarifleri

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Adana Mutfağı Yemekleri Ve Tarifleri



Adananın yemekleri, Adananın yemek kültürü, Adananın yemekleri nelerdir, Adananın yemeklerinin isimleri

İÇLİ KÖFTE

GEREKLİ MALZEMELER:
(6 Kişilik)
Dışı İçin;
1 kg bulgur
1 bardak irmik
2 bardak un
2 yumurta
250 gr siyah dövme kıyma
İçi İçin;
1 kg yağsız kıyma
750 gr kuru soğan
Yarım paket margarin
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı karabiber
Kimyon
İsteğe göre toz biber

İÇİNİN YAPILIŞI:
Kıyma, 1 bardak su ile biraz pişirililir Suyunu çekince ince ince kıyılmış soğanlar ve yarım paket margarin ilave edilir Soğanlar sararıncaya kadar pişirilir Salça, karabiber, kimyon ilave edilir Soğutulmaya alınır (donması lazım)

DIŞININ YAPILIŞI:
Bütün malzemeler bir kapta yoğrulur Yoğrulan malzemeden cevizden büyük parçalar elde edilir Ve her pir parça yuvarlanır, yuvarlağın ortası parmak yardımıyla oyularak, hazırlanan harç içine konulur (Tüm maharet, köfteyi incecik açabilmektedir) Tamamı doldurulduktan sonra, kaynamış tuzlu suda haşlayarak pişirilir, afiyetle yenir

ŞIRDAN DOLMASI

GEREKLİ MALZEMELER:
(4 Kişilik)
4 adet şırdan
250 gr kıyma
Yarım kilo pirinç
Yarım kilo soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

TEMİZLENİŞİ:
İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır İyice
temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir

YAPIMI:
Soğanlar küçük küçük doğranır Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır
Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir

İŞKEMBE DOLMASI

GEREKLİ MALZEMELER:
(6 Kişilik)
2 adet işkembe
250 gr kıyma
Yarım kilo pirimç
Yarım kilo soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

TEMİZLENİŞİ:
İçi temizlenmiş işkembelerin önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır İyice
temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir
YAPIMI:
Soğanlar küçük küçük doğranır Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır İşkembeler, peçeteden biraz daha küçük karelere şeklinde kesiliri Her birinin içine hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı kadar konulur Bohça şekline getirilip, yorgan iğnesi ve ipliği ile dikilir Bütün işkembeler doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 40-60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir

Alıntı Yaparak Cevapla