08-13-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Adana Mutfağı Yemekleri Ve Tarifleri
SARMISAKLI KÖFTE :
GEREKLİ MALZEMELER:
(4 Kişilik)
1 kg bulgur
2 su bardağı un
1 su bardağı irmik
2 yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası
1 baş sarmısak
3 adet domates
Bir kaç sap maydonoz
YAPILIŞI:
*Bulgur ile irmik ıslatılıp, yoğurulur İçine yumurtalar kırılır, en son da un ilave edilerek iyice yoğurulur Fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp, yuvarlanır Ortasına parmak ile bastılır
*Kaynamış suya bir tutam tuz, bir tutam limon tuzu atılır ve köfteler ilave edilir İyice kaynadıktan sonra suyu süzülür
*Dövülmüş sarmısak ile rendelenmiş domatesler, yağ ve salça ile kavrulur Kavurulan bu sos, köftelerin üzerine gezdirilir Kıyılmış maydonozla süslenerek servis yapılır
TIRŞİK
GEREKLİ MALZEMELER:
1 kg Tırşik yaprağı
1 kase yoğurt
1 kg nohut ile dövme
1 çorba kaşığı tuz
4 yemek kaşığı un
Yeterince su
YAPILIŞI:
Tırşik yaprağı ince ince doğranır Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir İyice karıştırılır üzerine un eklenir Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır
ÇAKILDAKLI
GEREKLİ MALZEMELER:
Yarım kg biber
Yarım kg patlıcan
Yarım kg fasulye
Yarım kg domates
Yarım kg dövme
Yarım kg nohut
2 tane patates
YAPILIŞI:
Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranır Dövme ve nohut iyice yıkanır Isıtılmış su tencereye aktarılır Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur
******
BABAGANNÜÇ(ABUGANNÜÇ)
MALZEME:
4 tane İri patlıcan
1 tanedomates
Soğan 2 baş
Limon suyu 1
Salça
1 çorba kaşığı Toz biber
Yeterince Yağ ve Tuz
YAPILIŞI:
Patlıcanlar közde iyice pişirildikten sonra soyulur Halka şeklinde doğranan soğan, yağ ve salça ile kavrulur Başka bir kapta dövülen patlıcan da bu karışıma eklenerek bir müddet daha kavrulur Ateşten indirilen bu karışımın üzerine ince doğranmış domates, baharatlar ve limon suyu ilave edilerek servis yapılır
|
|
|