Yalnız Mesajı Göster

Yöresel Yemek Tarifleri - Yörelerimize Has Yemekler

Eski 08-13-2012   #21
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yöresel Yemek Tarifleri - Yörelerimize Has Yemekler



ÇORBALAR
CILBIR ÇORBASI :
Kullanılan Malzemeleri :
Ev Eriştesi 1 Su bardağı , 2 domates , 2 yumurta , 1 kaşık tereyağı , 5 su bardağı su, bir miktar tuz
Yapılışı : Tereyağında kıyma kavrulup içine yumurtalar kırılır, domates kabukları soyulup küçük küçük doğranarak tencereye ilave edilir Suyu konulup kaynamaya bırakılırSu kaynadıktan sonra erişteler içine atılır, bir iki taşım kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır Biraz dinlendikten sonra sıcak servis yapılır


ÇATAL ÇORBA :
Kullanılan Malzemeleri : 1,5 Çay bardağı yeşil mercimek, 2 çay bardağı yarma, 7 su bardağı su, 1 ad orta boy soğan, 100 gr kıyma, 2 yemek kaşığı margarin, biraz tuz, pul biber, nane
Üzerine nane ve pul biber serpilirYapılışı : Mercimek ve yarma önceden pişirilir Bir tencerede yağ, soğan, kıyma kavrulur Mercimek ve yarma katılıp5 dk kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir Sıcak servis yapılır


SAKALA ÇARPAN ÇORBA :
Kullanılan Malzemeleri : 1 su bardağı mercimek, 2 su bardağı un, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 ad soğan, nane ve pul biber
Yapılışı : Yumurta, un ve su karıştırılarak hamur haline getirilir Oklava ile açılarak küçük şeritler halinde kesilir Bir tencerede soğan yağ ile birlikte kavrulur Nane ve pul biber konulur, su ilave edilip kaynamaya bırakılır Kaynayan suya önceden pişmiş mercimek ile hamur eklenerek pişmeye bırakılır Sıcak servis yapılır


TARHANA ÇORBASI :
Kullanılan Malzemeleri : 500gr köy tarhanası, 1 su bardağı nohut, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı nane, 1 litre et suyu
Yapılışı : Akşamdan tarhana ile nohut akşamdan ıslatılır Tencere veya düdüklüye tarhana, nohut, et suyu, tuz konularak hafif ateşte pişirilir Üzerine yağ ve nane yapılır


TOYGA ÇORBASI :
Kullanılan Malzemeleri : 500 gr süzme yoğurt, 1 tane yumurta, 1 kaşık un, 4-5 kaşık yarma, biraz nohut, nane ve tereyağı
Yapılışı : Bir tencerenin içinde yumurta, un, yoğurt pişmiş yarma ve nohut et suyu ilave edilerek Kaynayana kadar karıştırılır Piştikten sonra üzerine tereyağı ve nane katılır


YARMA ÇORBASI :
Kullanılan Malzemeleri : 1 Su bardağı yarma, biraz nohut, fasulye, süzme yoğurt
Yapılışı : Yarma, nohut, fasulye akşamdan ıslatılır Daha sonra yumuşayana kadar pişirilir Tuz atılır, süzme yoğurt ezilerek çorbaya katılır

-----ETLİ YEMEKLER -----

BAKLA DOLMASI:
Kullanılan Malzemeleri : 200 gr bakla, 1 baş soğan, 2 su bardağı yarma, 1/2 kg kıyma, 1 kaşık salça, biber, tuz, 1 çay bardağı sıvı yağı, sarmalık yaprak
Dolmanın konacağı tencerenin içine kemik konurYapılışı : Bir gün önceden ıslatılan baklalar soyulur Yarma, kıyma, kuru soğan, salça, biber, tuz, sıvı yağı, hepsi karıştırılır Yaprağın içerisinde malzemeler konarak bohça şekline sarılır ve kemiklerin üstüne konur 2 su bardağı su konarak kaynatılır

BAMYA (ETLİ) :
parça kuzu eti, 100 grKullanılan Malzemeleri : 250 gr Bamya, 250 gr margarin, 1 tane soğan, 3 adet domates, 1 kaşık salça, 1 tane limon
Limon sıkılarak bamyalarda yemeğin içine konulurYapılışı : Bir tencerenin içine yağ ve soğan, et konularak kavrulur Üzerine domates doğranarak salça eklenir Tuzunu ilave ederek kısık ateşte pişirilir

GÖBEK DOLMASI :
Pirinç, Ciğer, dolmalık Fıstık, Kuş üzümü,Maydanoz, Baharat, tuz ve tereyağıKullanılan Malzemeleri : 2kg kaburga Eti ve karın zarı, 1kg
Yağda kızartıldıktan sonra pişene kadar suda haşlanır ve fırında kızartılırYapılışı : Hazırlanan iç pilav açılan göbeğin içerisine doldurulur ve ağzı dikilir

KEŞKEK :
tereyağı, 1 yemek kaşığı çemen, Salça, 1 tatlı kaşığı pul biber, tuz, yarım çay bardağı zeytin yağıKullanılan Malzemeleri : 1 kg iri yarma, 500gr Koyun budu, 200gr
Sıcak fırına sürülerek 10-15 dkYapılışı : Düdüklü tencereye yarma, et, çemen, salça, yağ, tuz ve bir miktar su konulduktan sonra kapağı kapatılarak yarım saat pişirilir Pişen keşkek borcama boşaltılarak üzerine tereyağında biberli sos hazırladıktan sonra üzerine gezdirilir kadar pişirilir

MADIMAK :
madımak, yağ, soğan, kıyma, 1 su bardağı yarma, biraz çemen, tuz ve suKullanılan Malzemeleri : 500gr
Üzerine yıkamış ve doğramış madımak konulurYapılışı : Yağ ve soğan ateşte kavrulur Suyu ilave edilerek yarma ve diğer malzemeler katılır ve pişirmeye bırakılır

MUMBAR - İŞKEMBE :
Kullanılan Malzemeleri : 2 su bardağı bulgur, 1 demet maydanoz, 1 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 takım koyun işkembesi (mumbarı ile birlikte) 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı : İşkembe kazınır, mumbarın içi temizlenir, iç kısmı dışa çevrilerek bulgurla birlikte hazırlanan harç mumbarın içine doldurulur, bakır kazanda işkembe ile birlikte 2 saat kadar pişirilir

Alıntı Yaparak Cevapla