08-13-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
En Lezzetli Meyve Suyu Nasıl Hazırlanır?
En lezzetli meyve suyu nasıl hazırlanır?
Sıcaklara karşı en iyi serinleme yöntemlerinden biri soğuk bir meyve suyu içmek Ama hemen hatırlatalım, taze meyve suyu içmenizde yarar var Hatta kendi meyve suyunuzu kendiniz bile yapabilirsiniz Nasıl mı?
Tek yapmanız gereken, hangi meyvenin suyunu içeceğinize karar vermeniz Çünkü alternatif çok 
Mevsim yaz Meyveler de bol Manavdan aldığınız hangi mevyeyi sıksanız, hemen suyu çıkıyor zaten Karpuz, kavun, kiraz, çilek, şeftali, kayısı  Daha sayalım mı? Neyse fazla uzatmadan sözü meyve suları konusunda uzman Çiftlik Restoran'ın İşletme Müdürü Yunus Şan'a bırakalım
Leziz bir meyve suyu karışımı hazırlamak için Şan'a göre ilk yapılması gereken şey; hangi meyvenin hangisiyle ve ne oranda karıştırılacağı  Mesela asiti yüksek bir meyve ile bu asiti bastıracak keskin tatlı bir meyveyi birleştirebilirsiniz Ekşi ile tatlı, yani elma ile limon gibi Buna 'zıtların birlikteliği' de diyebiliriz
Sanılanın aksine hiçbir meyve suyu buz ile yapılmamalı Çünkü buz veya içine eklenen su kokteylin tadını ve aromasını değiştirir Hazırladığınız kokteylin içine buz koymaktansa meyveleri dolapta iyice soğutup sularını sıkıp içmek en mantıklısı
Birkaç farklı meyveden kokteyl yaparken miktarlarını acaba nasıl belirleyeceğiz? Aslında bu biraz da kişinin damak tadı ile ilgili Portakal, üzüm ve limon karışımında kişi portakal tadının ön planda olmasını istiyorsa diğerlerinden iki kat daha fazla portakal kullanmalı Üzümü katkı maddesi, limonu ise aroma olarak düşünmeli ve miktarlarını ona göre ayarlamalı d cihan
zaman
***
Çilek, siyah üzüm ve kiraz kokteyli: 100 gram çileği, 1 salkım siyah üzümü, 100 gram kirazı (çekirdekleri çıkarılıyor) katı meyve sıkacağında sırasıyla süzün ve bir kapta iyice karıştırın
Domates, portakal ve kereviz sapı kokteyli: Önce orta boy üç domatesi, sonra 1 adet portakal ve 3-4 kereviz sapını sıkın ve karıştırın Dileyen içine tuz da katabilir
Limonata: Bir limon, yarım portakal, üç-beş dal nane Limon ve portakalı sıkın, nane yapraklarını ve yarım limonu dörde keserek içine atın Biraz şeker şurubu (aksi halde çok ekşi olabilir), yarım çay bardağı su ve 4–5 tane buz atarak çalkalayın
Yeşil elma, limon ve nane kokteyli: Üç adet yeşil elma ve 1 adet limonu katı meyve sıkacağından geçirin İçine üç-dört dal nane yaprağı ekleyip karıştırın
Kavun frozen: İki dilim kavunu rondodan geçirin 10 buz parçasını küçük parçalar halinde kırın Kavunla birleştirerek ve içine biraz şeker şurubu katarak tekrar rondodan geçirin
*** Yaz mevsiminin en lezzetli meyve kokteylleri
Üzüm, portakal ve limon
Kavun, elma, siyah üzüm ve limon
Çilek, siyah üzüm ve kiraz
Domates, portakal ve kereviz sapı
Yeşil elma, limon ve nane
Kavun limon ve nane
Karpuz, çilek, limon
Çilek, kiraz ve frambuaz
Kayısı, kumkat ve şeftali
Şeftali, nektari ve çilek
Domates, tuz, karabiber, acı sos ve limon Hindistan cevizi sütü, ananas suyu ve süt
Zaman
|
|
|
|