Yalnız Mesajı Göster

Konya Yemeklerinin Şahı &Quot;Etliekmek&Quot;

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Konya Yemeklerinin Şahı &Quot;Etliekmek&Quot;



Bir Konya'lı olarak size biraz etliekmeği tanıtıyım istedim Valla inanın bunları yazarken öyle canım çekti ki ben etliekmek yemeye gidiyorum Neyse Etliekmek denince Konya akla gelir ve etliekmek burada yenir
Bir kişinin Konyalı olup olmadığını "yolun ortasından yürümesinden" ve "etliekmek" deyişinden anlayabilirsiniz Çünkü Konyalılar hızlıca "i"siz : "Etlekmek" derler

Her mahallede mutlaka en az birkaç etliekmek fırını bulunur Bu fırındaki ustanın gerçek usta olduğunu anlamak için etliekmeğin uzunluğuna bakılır Normal etliekmeklerde 60 gr kıryma, 100 gr sebze (soğan, domates, biber) kullanılır Bol etli isteyenlere ise 120 gr et, 100 gr sebze kullanılır Genelde 165, 172 m veya 180 m'ye kadar "sündürülür" ve adam boyunda etliekmeğe sahip olursunuz Eğer içi cıvık değilse "domatisi bi yanda biberi bi yanda hesabından mundar etmiş etliekmeği şo yanna atıvırmış"

İşlek Etliekmek fırınlarında genelde dört kişi olur Birisi(Usta) etliekmeği uzatır fırına sürer, birisi etliekmek hamurunu açarak içini koyar ve parmaklarıyla hamura yapıştırır Bu kişiye tırnakçı denir Diğeri ise etliekmeği kesip tepsiye koyar ve "abi afiyet ossun" der

Etliekmeğin bir çeşidi de "bıçak arası"dır Bunun özelliği etliekmek içine koyulacak etin et makinasında çekilmek yerine bıçakla kıyma haline getirilmesidir

Konyalıların çarşı böreği dediği "Mevlana" ise peynir veya patates gibi malzemelerden içi hazırlanarak yapılan bir börek çeşididir

Bir kişi genelde "bir buçuk"luk porsiyondan oluşan etliekmek veya Mevlana yer

Hatta bazı emekli amcalar veya esnafların haftada bir gün etliekmek günü vardır

Bugün ise önemli etliekmek lokantalarından bazıları Ali Baba, Havzan, Cemo, Tatlıdil vs etliekmek lokantalarıdır

Sakın Konya'ya gelip de Etliekmek yemeden gitmeyin Sonra çok üzülürsünüz




Alıntı Yaparak Cevapla