08-13-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İranın Yemekleri - İran Yemekleri Tarifleri
PATLICANLI OMLET
4 yumurta
3 çorba kaşığı rafine yağ
1 orta boy soğan (ince doğranmış)
1 orta boy patlıcan (2 cm'lik küp biçiminde doğranmış ve tuzlu suda bekletilip kurulanmış)
1 kahve kaşığı kimyon
3/4 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1+1/2 çorba kaşığı soğuk su
15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağ
Rafine yağı orta boy bir tavada, orta ateşte kızdırınız Soğanları ekleyip arasıra karıştırarak 8-10 dakika, renkleri pembeleşene kadar pişiriniz
Patlıcanları katıp, sürekli karıştırarak 3 dakika pişiriniz 1 çay kaşığı tuz, 1 kahve kaşığı karabiber ve kimyonu ekleyip, ateşi kısarak 10 dakika, patlıcanlara çatal kolayca batana kadar pişiriniz Tavayı ateşten indirip bir kenara bırakınız
Orta boy bir kasede yumurta, kalan tuz, kalan biber ve suyu çatalla iyice çırpınız Tavadaki patlıcanlı karışımı katıp, hepsini iyice karıştırarak bir kenara bırakınız
Tereyağı orta boy bir omlet tavasında, orta ateşte kızdırıp, yumurta-patlıcan karışımını tavaya akıtınız Karıştırıp, dibinin biraz tutması için bekledikten sonra ateşi kısınız Spatula ya da düz kenarlı bir bıçakla omletin kenarlarını kaldırıp, tavayı öne doğru eğerek, üstteki kısmı tavaya akıtınız Tavayı düz olarak yeniden ateşe oturtup, omletin altının biraz tutmasını bekleyiniz
Tavayı ateşten alıp, üstüne orta boy bir tabak kapatınız Alt-üst ederek, omleti tabağa çıkarınız Omleti kızarmış dibi üste gelecek biçimde yeniden tavaya kaydırıp, 1 dakika daha pişiriniz
Tavayı ateşten alıp, omleti, ısıtılmış servis tabağına kaydırınız Omleti dilim dilim keserek servis ediniz
Not: Bu çok değişik İran omletini domates salatasıyla servis edebilirsiniz
ZERESHK TAVUK
2-3 kişilik Gerekli malzeme:
1 tavuk budu
1 çay fincanı pirinç
3 çay fincanı tavuk suyu
Yarım çay kaşığı safran
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı margarin
Yarım limon suyu
Tuz
Karabiber
1 çay bardağı zereshk
Tavuğu bir tencerede bol suyla haşlayın Başka bir tencerede margarini eritip salçayı ekleyin 1 5 çay fincanı tavuk suyu un ve limonu ilave edin Tavuğu bir fırın kabına alıp karışımı üzerine sürün Orta ateşte üzeri kızarıncaya kadar pişirin
Pirince 1 5 kahve fincanı tavuk suyu, tuz ve karabiber ekleyip pişirin Safranı bir yemek kaşığı su ile sulandırarak pilavın üzerine dökün
Tavuk budunu ve pilavı servis tabağına alın Zereshkleri pilavın üzerine dökerek servis yapın
Kısa URL: GÖMLEKLİ ACEM PİLAVI (İran) tarifi - Diğer Ülkelerin Yemekleri - lezzetler com Yemek Tarifleri
Gönderme Tarihi: 18 Ekm 2006
234 defa incelendi/indirildi/yazdırıldı
GÖMLEKLİ ACEM PİLAVI
Malzemesi:
Eti için:
1 bütün dana bonfilesi 3 çorba kaşığı tereyağ
2 çorba kaşığı çiçek yağı 1 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karabiber
Pilavı için:
300 gr iyi cins pirinç
(tercihan çilav)
6 bardak et suyu
1 çorba kaşığı tuz
6 çorba kaşığı tereyağı
1 adet hazır yufka
Hazırlanışı:
Önce fırınınızı hafifçe ısıtın Ön hazırlık olarak pirinci ayıklayıp ılık tuzlu suda bir saat dinlendirin Bonfileyi bütün olarak alabilecek bir kaba tereyağ ve çiçek yağını koyup orta ateşte eritin Bonfileyi tuzlayıp biberledikten sonra kızgın yağda alt-üst ederek 7-8 dakika pişirin Dışı kızarmış bonfileyi Borcam'a aktanp, orta hararetteki fınnda, 40-50 dakika pişirin Borcam'ı fınndan çıkartıp, bonfileyi bir kenarda saklayın Islanmış pirinci 3 defa, bol akar sudan geçirerek yıkayın Süzün Büyükçe bir tencereye et suyunu ve tuzu koyup harlı ateşte kaynatın Su kay-nayınca pirinci içine atıp 8 dakika haşlayın Pirinci bir tel süzgece çıkanp süzülmeye bırakın Süzülmüş pirinci Borcam'a aktann Üzerine eritilmiş halde 4 çorba kaşığı tereyağını döküp fırına sürün 10 dakika, ağzı kapalı olarak, fırında demlendirin Bir başka Borcam'ın içini 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağla yağlayın Yufkayı, kenarlarından taşırarak kabın içine yerleştirin Pilavı yufkanın üzerine boşaltın Kaşığın tersiyle pilavı düzeltip üzerine eti yerleştirin Yufkayı örtüp, üzerine kalan 1 çorba kaşığı tereyağı sürün Kabı fırına koyun 15 dakika, orta hararette pişirin Bu sürenin sonunda, gömlekli Acem pilavını fırından alıp sıcak olarak servis edin
|
|
|