Yalnız Mesajı Göster

Cezayir Mutfağı

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Cezayir Mutfağı



Khobz dar "Ev Ekmeği"

Shurba “çorba”

Patlıcanlı Tajin

Zeytinli Tavuk

Havuç Dolması

Kalbluz "Bademli ve İrmikli Tart"

Hurmalı Makrot

Cezayirliler günde üç öğün yerler Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği Sabahlan fazla yemeyen Cezayirliler genellikle bu öğünde, çay veya sütlü kahve içer, tereyağı ve reçel sürülmüş bir iki dilim ekmek yerler Bazen de evde kendi yaptıkları su ve irmik karışımıyla hazırlanan "Galette" denilen bir ekmekle kahvaltı ederler


Cezayir'de geleneksel olarak en önemli öğün olan öğle yemeği, değişen koşullar ve kadının çalışma hayatına girmesi ile önemini gittikçe akşam yemeğine bırakmaktadır Cezayirliler öğlenleri eğer mevsim kışsa, başlangıçta bir çorba içerler Bu çorba genellikle et, tavuk eti veya yalnızca sebze ile yapılır Bu koyu ve zengin malzemeli bir çorbadır Malzeme istenildiği kadar artırılabilir Çorbadan sonra bir et veya tavuk yemeği vardır Cezayir Mutfağı'nın temelini kuzu eti oluşturur Onun için öğlenleri genellikle kuzu eti ve salata yenir Salatalar, közlenmiş yeşil biber, közlenmiş patlıcan, domates, kabak ve soğandan, üzerine sirke ve zeytinyağı dökülerek yapılan salatalardır Bu salatalar sıcak veya soğuk olarak yenir Kışları ise öğle yemeğinde genellikle mercimek, fasulye ve nohut gibi bakliyat ve ekmek tercih edilir


Akşamlan biraz daha hafif yenir Genellikle pek çok ailede yalnızca kuskus tüketilir Kuskus, irmiğin un ve su ile ovularak işlenmesi ile yapılır Kuskus buharda pişirilerek yanında ya et veya tavuk eti ya da yalnızca sebze ve özel bir sos ile servis yapılır Sebzeli veya etli kuskus seçimi mevsimlere göre değişir Ayrıca Cezayirlilerin şekerli kuskusu da vardır Geleneksel yemeklerin sonunda şekerli ve kuru üzümlü kuskus mutlaka ikram edilir Ayrıca Ramazanda sahur vakti mutlaka şekerli kuskus yenir Cezayir'de mutlu veya mutsuz tüm aile bireyleri kuskusun çevresinde toplanır Kuskus sevginin ve bereketin sembolüdür Cezayirlilerin yeme alışkanlıkları iklimlere göre değişir Kışın daha baharatlı yiyen Cezayirliler yemeklerinde genellikle, kimyon, carvi, tarçın, taze ve toz kişniş, nane, maydanoz, tuz ve karabiber kullanırlar


Cezayirliler çok ekmek tüketirler Genellikle yemekleri sosludur ve ekmeklerini yemeğin suyuna batırarak yerler


Cezayir yemekleri çoğunlukla tencere yemekleridir, çünkü soslu yemeği severler Ayrıca pirzola, merguez gibi yiyecekleri ızgarada pişirirler Fırın da bu mutfakta çok kullanılır, özellikle "Meşui" denilen fırında bütün olarak kızartılan kuzu yemekleri çok ünlüdür


Cezayirliler fazla haşlama yemezler Daha çok kızartma ve tencerede domates sosuyla pişmiş sebze yerler


Cezayirliler çok meyve tüketir Hemen her yemekten sonra tatlı yerine meyve yerler Tatlı ve kuru pastaları ise akşamüstü beş çayında, çayın yanında yemeyi tercih ederler Bu tatlı ve kuru pastalarında un, irmik, hurma ve badem kullanırlar Baklava ve kadayıf Cezayir Mutfağı'nın da en sevilen tatlılarındandır Onlar baklavayı genellikle bademle yaparlar Şerbet yerine bazen de bal kullanırlar


Cezayir Mutfağı, Türk, Kuzey Afrika Ülkeleri ve Akdeniz Ülkeleri Mutfaklarından etkilenmiştir Çünkü hem Afrika hem de Akdeniz Ülkesi'dir


Cezayir'in 1000 km uzunluğunda kıyı bölgesinde balıkçılık çok gelişmiştir ve çok çeşitli balıklar ve deniz ürünleri vardır Bu nedenle bu bölge insanları çok balık tüketir

Khobz dar "Ev Ekmeği"


hazırlama: 20 dakika

dinlenme: 30 dakika

pişirme: 30 dakika


4 su bardağı irmik

3 su bardağı un

250 gr tereyağı

1 çorba kaşığı taze maya

1 yumurta sarısı

su

tuz


Mayayı bir parça ılık suya koyun Tereyağını bir küçük tencerede eritin Büyük ve derin bir tepsiye irmiği ve tuzu unla birlikte koyun ve hepsini karıştırın Biraz ılıklaşan tereyağını üzerine dökün, ellerinizle ufalayarak tereyağını un ve irmik karışımına yedirin Amaç un ve irmiğin tereyağını çekmesini sağlamaktır Mayayı ve 1,5 su bardağı suyu yavaş yavaş ilave edin ve tekrar yumuşak ve elastiki bir hamur elde edinceye kadar 10-15 dakika yoğurun


Büyükçe ve derin bir fırın tepsisini yağlayın İçine ekmeğin hamurunu yayın Üstüne arzunuza göre bıçakla şekiller yapın Yumurta sarısını çırparak ekmek hamurunun üzerine sürün ve üzerini bir bezle örterek kabarıncaya kadar 30 dakika dinlenmeye bırakın


Hamur iyice kabarınca önceden ısıtılmış sıcak fırına atıp 30 dakika kadar pişirin Pişen ekmeğinizi tepsiden çıkarın Rutubeti gitsin diye ekmeği fırının dışında fırın ızgara telinin üstüne koyun


Arzu ettiğiniz zaman kalın dilimler keserek yanında tereyağı ile servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla