08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çin Yemekleri - Çin Mutfağı - Çin Mutfak Kültürü
Çin Yemekleri,Çin Yemek Kültürü,Çin Mutfağı
Dünyada en çok begenilen mutfaklarin basinda gelen Çin Mutfagi 5000 yasindadir Celestial Imparatorlugu'ndan bu yana Çin mutfagi Çinlilerin kültürlerinin ve tarihlerinin bir göstergesi olmustur
Çinlilerin kendilerine özgü yemek pisirme hazirlama ve servis yapma yöntemleri vardir Pisirme teknikleri olarak buharda haslama ve stir fry'dir
Çin mutfaginda kullanilan pisirme teknikleri genellikle iki asamalidir
En büyük özelligi yemeklerin çabuk pisirilmesidir Çok yüksek ateste ve Wok denilen tavalarda pisirilir
Çin yemeklerinde kullanilan ana malzeme pirinçtir En basit malzemelerden biri de soya fasulyesidir(Cho-you)
Yemekler genellikle lokma büyüklügündedir Yemek çabuk pisirildigi için besin degerleri ölmez ve sebzeler gevrek kalir
Çin mutfaginda ekmek de yoktur ekmek yerine yemeklere buharda pismis pirinç eslik eder Yemek süresince genellikle çay içilir Önemli yemek davetlerinde ise pirinç sarabi sunulur
Yemeklerde soya yagi kullanildigi ve genelde sebze agirlikli oldugu için saliga en faydali mutfaklardan biridir Çok çesitli baharat ve soslarla degisik ve hos aromali tatlar yaratilir
Pisirilen tüm yemekleri Çin'in her bölgesinde rahatlikla bulabilirsiniz
Kuzey Çin' de Pekin dahil olarak bütün baharatlarla tatlandirilmis lezzetli yemekler
Nankin Sankay ve Çin'in orta bölümünde; Szechuan daha tatli tadlarla pisirilen yemekler
Canton bölgesi ise Çin'in gastronomi üzerine merkezidir
Yemeklerde genellikle pirinç sarabi içilir Yemeklerden sonra ise yasemin çayi veya yesil çay içilir Çayin tarihi ise M Ö 2000 yillarina kadar uzanir
Tatli çesitleri de oldukça fazladir Tatlilar alisik oldugunuz gibi degil meyveyle hazirlanmis hafif tatlilar seklindedir
Çin'in disinda Çin yemeklerini orjinal olarak pisirmek zordur Ancak tadi yakalayabilmek için pirinç soya fasulyesi baharatlar zencefil beyaz ve siyah mantarlar tursular ve makarnalar kullanilabilir
Çin mutfağının vazgeçilmezleri 
Wok Tencere:
Isiyi içinden disa dogru hizli bir sekilde ileten ve yayvan sekilde özel bir tava-tenceredir
Stir Fry (Karistir-kizart):
Küçük parçalar halinde kesilen malzemelerin önce kizgin derin yagda kizartilip süzüldükten sonra diger ek malzemeler ve soslar ile pisirilmesidir
Susam Yagi:
Susamdan elde edilen koyu renkteki yagdir
Oyster Sos:
Koyu renkte istiridye soya sos ve deniz tuzundan elde edilen bir sostur
Pirinç Sarabi:
Pirincin fermantasyonundan sonra elde edilen saraptir
Soya Sos:
Soya fasulyesinin bugday maya ve tuz ile fermantasyonundan elde edilir
Çin Yemek Tarifleri
Çin Böreği
Çin Böreği tarifi Malzemeler
200 gr kıyma
4 adet yufka
2 yemek kaşığı sıvıyağı
1 adet kuru soğan
2 adet havuç
6 yemek kaşığı kıyılmış lahana
6 yemek kaşığı galeta unu
2 adet yumurta
Tuz
Karabiber
Yemeğin Tarifi
Sıvıyağda kıymanın suyunu çektirin Soğan, rendelenmiş havuç ve ince kıyılmış lahanayı içine katın Kısık ateşte pişirin Tuz ve karabiberi atın
Yufkayı tezgaha serin Pasta tabağını üstüne koyun Etrafını keserek, yuvarlaklar elde edin
Harcı yufkaya koyun Kenarlarını içine katlayın Bohça yapın Önce una sonra yumurtaya, sonra tekrar una batırın Bol yağda kızartın Soya sosuyla servis yapın
Kızarmış Çin Keseleri
Kızarmış Çin Keseleri tarifi Malzemeler
1 su bardağı yoğurt
4 yemek kaşığı süt
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Yeteri kadar tuz
1 paket kabartma tozu
1,5 su bardağı un
İçi için :
1 yemek kaşığı soya sosu
1 adet ince kıyılmış kırmızı soğan
Garnitür : Turp ve kırmızı soğan
Yemeğin Tarifi
Unu, tuzu, kabartma tozunu bir kaba eleyin l su bardağı yoğurt, 4 yemek kaşığı süt ve 4 yemek kaşığı sıvı yağı ilave edip hamur yoğurun Hamuru 5 dakika dinlendirin
Sonra l cm kalınlığında bir hamur açıp yuvarlak kalıplarla kesin İnce doğranmış soğanı, soya sosu ile karıştırıp bu hamurların ortasına koyun Hamurları ortasından boğun
Orta kızgınlıktaki yağın içerisine atın Altın sarısı olana kadar kızartın Sıcak veya soğuk olarak isteğe göre servise sunun
|
|
|