08-11-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Onların Namazları
ONLARIN NAMAZLARI
Hz Ali (r a) şöyle anlatır: “ Bedir harbinde Rasulullah’ın bir ağaç altında ağlayarak namaz kıldığını gördüm Hatta öylece sabahladı “
Bu ağlayış halinin yanında Alemlerin Efendisi Hz Muhammed Mustafa (s a v) ‘in göğsünden namaz esnasında zaman zaman da tencere kaynarken çıkan ses gibi birtakım sesler işitilirdi
Hz Aişe validemiz buyururlar : “ Rasulullah (s a v) namaza durduğunda zaman zaman yüreğinden kazan kaynaması gibi ses gelirdi ”
Hz Aişe validemiz, Rasulullah (s a v)’in namaz kılışıyla alakalı olarak ayrıca şunları söyler : “ Rasulullah bizimle konuşur, biz de onunla konuşurduk Ama namaz vakti gelince sanki bizi tanımıyor gibi bir hale gelir bütün varlığıyla ALLAH’a yönelirdi
Hz, ömer (r,a) ‘ i Mecusi mızrakla yaralamıştı, Devamlı bir suretle kan kaybediyordu, Bir müddet sonra kendinden geçti ve bayıldı, Bu bir ölüm baygınlığı idi, Fakat namaz vakitleri girdiğinde kulağına eğilip :
“ Namaz Ya ömer, namaz !” dediklerinde Hz, ömer hayret verici bir irade ile ayılıyor ve o haliyle namazını eda ediyordu, “Namazı olmayanın İSLAM’da yeri yoktu,,!!” ifadesini tekrarlıyor ve sonra tekrardan kendinden geçiyordu,
Hz Ali (r a ), namaza durduğunda beti benzi sararır kendi vücudu dahil her şeyden sıyrılırdı Bir muharebede mübarek ayağına batan oku, kendi arzusu üzerine namaz esnasında çıkardıklarında bunun farkında dahi olmamıştı,
O’na : “Ey mü’minlerin emiri! Namaz vakti gelince niçin yüzünüzün rengi değişiyor ve titremeye başlıyorsunuz?” diye sordular
Buyurdu ki: “Yerin ve göğün kaldıramadığı, dağların taşımaktan aciz kaldığı bir emaneti eda etme zamanı gelmiştir Onu kusursuz olarak yapabilecek miyim, yapamayacak mıyım , bilemiyorum ”
Hz Hasan (r a) ‘ın abdest esnasında rengi farklılaşırdı Bunu gören bir kimse: “ Ya Hasan! Abdest alırken niçin böyle sararıp soluyorsun?” diye sordu
O da şöyle cevap verdi: “ Yegane kudret sahibi Aziz ve Celil olan ALLAH’ın huzuruna çıkma vakti gelmiştir
Hz Hasan (r a) mescide girerkende şöyle dua ederdi :” Ey Rabbim ! Kulun kapındadır Ey lutuf sahibi ALLAH’ım! Günahkar kulun sana gelmiştir Sen Salih kullarına, kötü kimselerin kötülüklerini afvetmeyi emrettin çünkü sen afv ve kerem sahibisin Ey ALLAH’ım! Benim yaptığım kötülükleri de o afv ve kereminla bağışlayıp bana merhamet eyle !”
Zeynelabidin Hazretleri de, abdest için kalktığında sararıp solar, namaza başlayacağı zaman ayakları titrerdi, Sebebini soranlara: “ Kimin huzuruna çıkacağımdan haberiniz yok mu?” diye cevap verdi
Bir defasında o namaz kılarken evinde yangın çıkmıştı Fakat onun bundan haberi olmadı Selam verince durumu kendisine haber verdiler ve :” Evin yandığı halde sana bunu farkettirmeyen şey nedir?” diye sordular
Zeynelabidin Hazretleri :” insanları bekleyen ahiret yangını, bana dünyadaki bu küçük yangını hissettirmedi ” Dedi
Amir bin Abdullah, namaza durduğunda dış dünya ile bütün alakası kesilir ve masiva ile alakalı hiçbir şey onun namazdaki huşusunu bozamazdı Ve : “ Namazda başkalarının söz ve hareketlerinin farkına varmaktansa , vücuduma ok saplanmasını tercih ederim ” Derdi 

şimdi de kendi namazlarımıza bakalım  (alıntı)
|
|
|