Yalnız Mesajı Göster

Giybet Ve Kardeslikle Alakali Hadisler

Eski 08-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Giybet Ve Kardeslikle Alakali Hadisler

Câbir ve Ebû Said radıyallahu anh naklediyor
«Rasûlullâh salla'llâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
Gıybetten sakınınız! Zirâ gıybet zinâdan daha şiddetlidir! Çünki zinâ eden kimse tevbe eder, Allâh da afveder Fakat gıybet eden, gıybeti yapılan afvedinceye kadar, afvedilmez! (Gazalî-İhya)

Hazreti Aişe radıyallahu anha anlatıyor:«Resûlullâh salla'llâhu aleyhi ve sellem'e:-Safiyye'nin şu kusurları, boyunun kısa olması sana yeter!dedim Rasûlü Ekrem:-Öyle bir söz konuştun ki, denize atılsa, denizi bulandırır ve kokuturdu! buyurdu Resûlü Ekrem'e gene bir insandan bahsetmiştim Bana şöyle dedi:-Bana dünyalıktan bir çok şey verilse de, kimseyi kötülükle anmayı sevmem! (Ebû Davud, Tırmızî)

Ebû Hureyre radıyallahu anh naklediyoreygamber salla'llâhu aleyhi ve sellem'e sordular:-Gıybet nedir biliyor musunuz?Ashab cevabladı:-Kardeşini hoşuna gitmeyen şeyle anmandır!Birisi sordu:-Dediğim şeyler kardeşimde varsa, ne buyurursun?Resûlullâh:-Söylediğin şayet onda varsa, onu gıybet etmiş bulunursun! Ve eğer onda yoksa ona iftira etmiş olursun! (Müslim)

Amribn-ül As radıyallahu anh'dan nakledilmiştir:Resûlullâh salla'llâhu aleyhi ve sellem ölü bir katırın yanından geçerken ashabından bazılarına şöyle buyurmuştur:
-Kişinin karnını doyuruncaya kadar şu (leşden) yemesi, elbette müslüman bir kişinin etini yemesinden (dedikodusunuyapmasından) daha hayırlıdır» (ibni Hibbân)

Alıntı Yaparak Cevapla