Yalnız Mesajı Göster

Ümmü Süleym (R.A)

Eski 08-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Ümmü Süleym (R.A)

Ümmü Süleym (ranhâ) böylesine sabır ve metânet sâhibi kocasına hizmetli kadere teslimiyetli zekî bir hanımefendi idi Allah Teâlâ onun sabır ve teslimiyetine karşı yıl dolmadan başka bir oğlan evlâdı ihsan etti Çocuğu Enes'in kucağına vererek İki Cihan Güneşi efendimize ismini koymak üzere gönderdi Efendimiz çocuğa Abdullah adını verdi Mübarek ağızlarında hurma çiğneyerek damağına sürdü Çocuk dili ile yalamaya başlayınca Fahrî Kâinat (sa) efendimiz: "Medineliler hurmayı sever" buyurarak latîfe yaptı Ona bereketli ömür niyazında bulundu Bu duâ bereketiyle Abdullah'ın yedi veya dokuz oğlu olduğu ve hepsinin ilim ehli Kurra hâfız oldukları rivayet edilmektedir

Ümmü Süleym (ranhâ) bir iman fedâisiydi Rasûlullah (sa) sevgisiyle dolu bir gönle sâhibti Bu sevgi uğrunda canını fedâ etmekten çekinmezdi Savaş meydanlarında hizmet için koştururdu Hz Âişe (ranhâ) annemizle Uhud'da ashâba kırbalarla su taşımış yaralılara yardımcı olmuşlardır

O gün Sevgili Peygamberimiz Ümmü Süleym (ranhâ)'yı elindeki hançeri ile görünce: "Ey Ümmü Süleym bu hançer ile ne yapacaksın?" buyurdu O da: "Ya Rasûlallah! Onu bugünler için hazırlamıştım Yanıma aldım ki müşriklerden birisi yaklaşacak olsa karnını yaracağım" dedi Sonra: "Yâ Rasûlallah! Etrafınızdan dağılıp kaçanları da öldüreyim mi?" dedi İki Cihan Güneşi Efendimiz tebessüm etti ve: "Ey Ümmü Süleym! Allah Teâlâ'nın yardımı bize yetişti ve zafer ihsan etti" buyurdu

Ümmü Süleym (ranhâ) sevgi dolu idi Çok cömertti Resûl-i Ekrem (sa) efendimiz hânesine sık sık ziyarete giderdi Evine teşrif ettiklerinde bir şeyler ikram edebilmek için can atardı Bazan günlerce biriktirdiği yağ ve benzeri yiyeceği bazen evinde pişirdiği yemeği bazen de turfanda çıkmış meyveden yaş hurmadan bir zenbile doldurur oğlu Enes ile hâne-i seâdetlerine gönderirdi Sevgi ve hürmetinden dolayı Rasûlullah (sa) efendimizin üzerine oturduğu minderi namaz kıldığı eşyayı başkasına çıkarmaz hâtıra olarak saklardı

Birgün Fahr-i Kâinat (sa) efendimiz evine geldi Biraz sohbet ettikten sonra asılı duran deriden yapılmış su kabını alarak su içti Ümmü Süleym (ranhâ) o su kırbasına Rasûlullah(sa)'ın ağzı değdi diyerek teberrük niyetine hâtıra olarak sakladı

Yine birgün ziyarete geldiğinde öğle kaylûlesi için iki Cihan Güneşi efendimiz sağ yanına uzanmıştı Mübarek alınlarında tomurcuk tomurcuk ter damlaları birikmişti Ümmü Süleym (ranhâ) bunu fırsat bilip inci daneciği terleri toplamaya başladı Temiz bir bez parçası ile alnını siliyor ve bir kaba sıkıyordu Efendimiz uyandı ve: "Ümmü Süleym ne yapıyorsun?" buyurdu Cevaben: "Ya Rasûlallah! Bereket için alnınızda biriken ter damlalarını topluyorum" dedi Resûl-i Ekrem (sa) efendimiz tebessüm buyurdu

Birgün hacca hazırlık yaparken Efendimiz (sa) ona: “Ey Ümmü Süleym! Bu yıl bizimle hacca gelir misin?" buyurdu O da: "Ya Rasûlallah! Kocamın iki binek hayvanı var Birine kendi binip hacca gidecek diğeri de hurma bahçesini sulamakta kullanılacak" dedi Fahr-i Kâinat (sa) efendimiz onun gönlünü hoş tutmak üzere: "O halde Ramazan'da bir umre yap Bu ayda yapılacak umre benimle birlikte yapılan bir hac karşılığındadır" buyurdular Bir rivâyete göre de Ümmü Süleym (ranhâ)'yı annelerimizle birlikte Hacca götürdüler

Ümmü Süleym (ranhâ)'nın fazîletlerî üstün ahlâkî meziyyetleri çoktur Onun Rasûlullah (sa)'in sevgisiyle yanıp tutuşan bir gönlü vardı Efendimize bütün varlığıyle derin sevgi ve hürmetiyle hizmet etti Onun uhrevî derecesi büyüktü İki Cihan Güneşi Efendimiz onun hakkında: "Rüyamda cennete girdim Önümde bir hışırtı işittim Bir de baktım ki Milhan kızı Rumeysâ orada" buyurarak Allah ve Rasülü katındaki sevgi ve mertebesine işaret buyurdu

Cenâb-ı Hak'tan şefaatlerini niyaz ederiz

Amin

Mehmet Faruk Bayraktar

Altınoluk Dergisi

Alıntı Yaparak Cevapla