Konu
:
Velîd Bın Velîd - Velîd Bın Velîd Hayatı
Yalnız Mesajı Göster
08-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Velîd Bın Velîd
Velîd bin Velîd meshûr Hâlid bin Velîd'in kardesiydi
Bedir gazâsinda müsriklerin safinda harbe katildi
Müsrikler bu harpte yenilince onu Abdullah bin Cahs esir aldi
Medîne-i Münevvereye getirdi
Kardeslerinden henüz müsrik olan Hâlid bin Velîd ile Hisâm bin Velîd onu esâretten kurtarmak üzere Medîne'ye geldiler
Abdullah bin Cahs kurtulus akçesi verilmedikçe birakmak istemedi
Kardeslerinden Hâlid râzi olduysa da baba bir annesi ayri kardesi Hisâm kabûl etmedi
Zirh karsiligi anlastilar
Resûlullah efendimiz babalarinin silâh ve techizatinin verilmesini teklif etti
Bunu kabûl ederek babalarinin yüz dinar kiymetindeki kilici zirhi ve migferi karsiliginda anlastilar
Velîd'i esâretten kurtarip Mekke'ye yola çiktilar
Fakat Velîd Mekke yolu üzerinde Medîne'ye dört mil mesafedeki Zü'l-Huleyfe'de onlardan ayrilip Resûlullahin yanina geldi
Îmân edip Eshâb-i kirâmdan oldu
Müslüman olduktan bir müddet sonra Mekke'ye kardeslerinin yanina gelmisti
O zaman Hâlid bin Velîd sordu:
- Madem ki Müslüman olacaktin kurtulus fidyesi ödemeden olsaydin ya
Babamizdan kalan hâtirayi elimizden çikardin
Niçin böyle yaptin?
Velîd de su cevabi verdi:
- Kureyslilerin esârete dayanamadi da Muhammed'e tâbi oldu demelerinden korktum
Kardesleri onu Mahzûmogullarindan ba'zi Müslümanlarla Ayâs bin Ebî Rebîa ve Ebû Seleme bin Hisâm'in yanina hapsettiler
Îmân ettigi için senelerce hapis yatti
Islâmiyetin azili düsmanlarindan amcasi Hisâm ile müsrik akrabalarindan çok zulüm ve iskence gördü
Resûlullah efendimiz müsriklerin zulmüne ugrayan Ayâs bin Ebî Rebîa ile Ebû Seleme bin Hisâm ve kendisi için söyle duâ ettiler:
- Ilâhî! Velîd bin Velîd'i Seleme bin Hisâm'i Ayâs bin Ebî Rebîa'yi ve küffâr elinde bunalip zayif ve âciz görülen diger mü'minleri kurtar
Velîd Resûlullahin duâsi bereketiyle bir firsatini bulup bagli bulundugu yerden kaçti
Medîne-i Münevvereye gelip Resûlullah efendimiz ile bulustu
Resûlullah Ayâs bin Ebî Rebîa ile Ebû Seleme bin Hisâm'in hâlini sorunca onlarin birbirlerine ayaklari ile bagli siddetli azap ve iskenceler altinda kivrandiklarini haber verdi
Ben kurtaririm
Resûlullah efendimiz onlarin hâline çok üzülüp kurtarilma çârelerini aradi
Kimin kurtarabilecegini sorunca senelerce iskence altinda kalmasina ragmen Velîd büyük bir cesâret ve askla dedi ki:
- Yâ Resûlallah! Onlari ben kurtarir Size getiririm
Tekrar Mekke'ye gelip iskence gören Müslümanlarin yerini onlara yiyecek götüren bir kadini takip ederek ögrendi
Mazlûmlar tavansiz bir binada hapisti
Geceleyin ölümü de göze alarak büyük bir cesâretle duvardan siyrilip mazlûmlarin yanina vardi
Îmân etmekten gayri bir suçlari olmayan müsriklerce bir tasa baglanip; Arabistan'in çöl havasindaki yakici sicakliginda her türlü zulme ugratilan mazlûmlari kurtarip devesine bindirdi
Medîne'ye aç susuz yalin ayak üç günde geldiler
Parmaklari taslarin tahribatindan parça parça olmustu
Velîd bin Velîd kan revân içinde Resûlullaha kavusmanin verdigi sevinç ve huzûrla bütün sikintilarini bir bir unutuverdi
Velîd'in kardesi Hâlid bin Velîd söyle anlatir:
"Allahü teâlâ benim hayrimi diledigi zaman kalbime Islâmiyet sevgisini düsürdü
Beni hayir ve serri anlayacak hâle getirdi
Kendi kendime dedim ki:
- Ben Muhammed'e karsi her savas yerinde bulundum
Bulundugum savas yerlerinden hiçbiri yoktur ki dönerken aykiri ve yanlis bir is üzerinde bulundugumu ve Muhammed'in muhakkak galip gelecegini içimde sezmis olmayayim!
Allah tarafindan korunuyor
Resûlullah efendimiz Hudeybiye'ye çikip geldigi zaman ben de müsrik süvarilerinin basinda yola çiktim
Usfan'da Resûlullah efendimizle Eshâbina yaklasip gözüktüm
Resûlullah efendimiz bizden emîn bir sûrette Eshâbina ögle namazini kildiriyordu
Üzerlerine birden baskin yapmayi düsündükse de gerçeklesmedi
Böyle olmasi da hayirli oldu
Resûlullah efendimiz kalbimizden geçenleri sezmis olmali ki ikindi namazini Eshâbina korku namazi olarak kildirdi
Bu bana çok te'sîr etti
Kendi kendime "Bu zât herhalde Allah tarafindan korunuyordur" dedim
Mekke'ye döndügümde çesitli düsünceler hâlinde bocalar bir vaziyette idim
"Necâsî'ye mi gideyim? Halbuki kendisi Muhammed'e baglanmis bulunuyor! Eshâbi da Onun yaninda emniyet ve selâmet içinde barinip duruyorlar
Yoksa Herakliüs'ün yanina gideyim de dînimi birakip Hiristiyan mi olayim ya da Yahûdîlige mi gireyim? Yahut kendilerine tâbi olarak Acemlerle birlikte mi oturayim?" diye kendi kendime söylendim düsündüm durdum
Ertesi sene Resûlullah efendimiz umre için Mekke'ye gelip girince O'ndan gizlendim
Kendisinin Mekke'ye girisini görmedim
Kardesim Velîd bin Velîd de umre için gelip Mekke'ye girmisti
Beni arayip bulamayinca bana bir mektup yazmis ve mektubunda söyle demisti:
(Dogrusu ben senin Islâmiyetten böyle tedirgin olmak ve yüz çevirip gitmekteki görüsün kadar sasilacak bir görüs görmedim! Halbuki egri yola gitmekten seni alikoyacak bir aklin da var! Aklini kullansan ya! Islâmiyet gibi bir dîni kim bilmez ve tanimaz olabilir?!
Onun gibi bir adam
Resûlullah efendimiz seni bana sordu
"Hâlid nerededir?" dedi
Ben de "Allah onu getirir" dedim
Resûlullah efendimiz bunun üzerine buyurdu ki:
- Onun gibi bir adam Islâmiyeti bilmez ve tanimaz olabilir mi? Keski o bütün savas ve çabalarini Müslümanlarin yaninda müsriklere karsi gösterseydi kendisi için ne kadar hayirli olurdu! Biz kendisini baskalarina tercih eder üstün tutardik!
Ey kardesim! En elverisli en yararli yerlerde kaçirmis bulundugun firsatlara acele yetis!)
Bana kardesimin bu mektubu gelince gitmek için acele ettim
Islâmiyete olan istegim de artti
Resûlullah efendimizin söyledikleri ise beni çok sevindirdi ferahlatti
"
Hâlid bin Velîd daha sonra Medîne'ye gelerek Müslüman oldu
Velîd Medîne'de 629 senesinde vefât etti
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul