Yalnız Mesajı Göster

Burdur Yemekleri - Burdurun Yemek Kültürü

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Burdur Yemekleri - Burdurun Yemek Kültürü



Burdur mutfak kültürü - Burdru yemekleri - Burdur mutfağı - Burdur geleneksel yemekleri - Burdur yöresel yemekleri

Burdur mutfak kültüründe dağlık ormanlık alanlardan toplanan kekik, nane gibi hoş kokulu bitkilerle hazırlanan et yemekleri yaygın Keçi etinden yapılan Burdur şiş kebabının ünü kent sınırlarını aşmış Et, balık, sebze çeşitliliği yöre mutfağına zenginlik katıyor

Burdur'un yöresel yemeklerinden; testi kebabı, Burdur şiş, kabak helvası, ceviz ezmesi, ceviz helvası, Burdur muhallebisini sayabiliriz Yörede özel günlerde ve davetlerde et suyundan pişirilmiş, pirinç çorbası, soğanlı kazan eti veya pirinç pilavı, sac kebabı, sac böreği, et böreği ve katmer yapılır

Kışlık yiyecek yapımı arasında; pekmez, salça, reçel, turşu, bulgur, tarhana, zeytin, salamura, pestil yer alır Ayrıca, bamya, patlıcan, biber gibi sebzeler kurutularak iplere dizilir ve kışın yenir Bu sebzelerden konserve de yapılır Ayrıca makarna ve erişte kesme de yaygındır

Burdur ve çevresinde hamur işleri de mutfak kültüründe önemli bir yere sahip Peynirli, patatesli, kıymalı ve karışık gözleme çeşitleri, tahinli, haşhaşlı, gömbe, katmer, pişi ve pideler yapılır

Bunlar daha çok kandil, bayram, doğum gibi özel günlerde hazırlanan yemek çeşitleri Yörede sütten ve yoğurttan; peynir, çökelek, höşmerim, tereyağı, süzme yoğurt, yoğurtlu çorba, ıspanak türü sebzeler haşlanarak yoğurtlu yemekleri, patates veya makarna haşlanarak borana yapılıyor Borana, süzme veya koyu yoğurt, tereyağı, biber, sarımsak, patates, haşlanmış yumurta ile yapılan bir yemek türü

Yörede çeşitli şifalı olduğuna inanılan ot, sebze ve meyveler hastalıkların tedavisinde kullanılıyor Örneğin; ayva yaprağı iyice yıkanır, su ile kaynatılır İçine şeker koymadan içilir İnanışa göre öksürüğe iyi gelirmiş


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla