08-11-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İsparta'da Gülyağı Üretimi.
Bir Yabancının Gözüyle  
Isparta'da Gülyağı Üretimi
Türk Gülü
Rosa damascena
Türkiye güzel ve ilgi çekici bir ülke Ticaret ve kültürün kavşağı
Türkiye'ye yapılan bir seyahat, tarihte yapılan bir gezi
Isparta, Türk gülyağı sanayisinin kalbi
Dünyada güller üzerine seçkin bir uzman olan Peter Wilde, güllerden uçucu yağlar, arı maddeler ve florasoller çıkartıyor Burada Dr Wilde; 1999'un toplama dönemi boyunca, Isparta'nın tarlalarında güllerin niteliğini örneklerle denemiştir
Bulduklarından memnun olarak, Dr Wilde güllerin taç yapraklarını damıtma işlemi için toplamıştır
40 günlük gelişme döneminde, güller derlenir Sabah saat 5:30'da toplanmaya başlanır İşi çoğunlukla kadınlar yapar, toplanan gülleri çuvallara yerleştirmek onların görevidir
Çuvallar tartılıp, damıtma fabrikalarına götürülmek üzere vagonlara yüklenir, alıcı istasyonlarına getirilir
Vagon daha sonra damıtma tesislerine getirilir
Güllerin taç yaprakları, uçucu yağın güzel koku niteliğinin gelişimine ve ilerlemesine yardımcı olacak küçük ayrışma işlemine bırakılmak için ambarın zeminine serilir
Gülün uçucu yağı, gülyağı, rahatlatıcı özelliği ile bilinir
Avustralya Koleji'nin, Şifalı Bitkiler Bölümü'nün başında olan Dorene Petersen, kendisine dinlenecek rahat bir yer bulmuş
Tonlarca gül yaprağının hoş aromasının, üstüne gelmiş olan Dorene, kendinden geçmiş Neyse ki Mrs Petersen kendine gelip, yaprakları damıtma cihazına yüklüyor
Bir kaç saat sonra (Mrs Petersen yerini değiştirdikten sonra)  
Gül yaprakları damıtıcıya yüklenmek üzere hazır duruma geliyor
Gül yaprakları damıtıcılara yüklenince,
damıtma işlemi başlamaya hazır
Damıtıcının kapağı (üst resimde görülen bakır ünite) sıkıca kapatılır ve buhar açılır Üstteki damıtma cihazı hidrodamıtma için tasarımlanmıştır 500 kg gül yaprağı, 1500 kg suyla damıtıcının içine koyulur Damıtıcının içinde alt tarafta dolanan borular damıtıcının içindeki suyu ısıtan buharı taşırlar
Damıtıcının içindeki su kaynar ve buhar damıtma aletlerinin üstünden geçerek yoğuşturucuya taşınır Yoğuşturucu içinde dolaşım yapan soğuk su, buharı soğutur ve sıvı haline geri döndürür
Yoğunlaştıktan sonra, atıl ayrım için su ve uçucu yağ florintine şişesine girer Güzel gülyağı, florintine şişesinin yüzeyine çıkarken, ayrışmış su ise yeniden damıtım için toplanır
Yukarıdaki resimde damıtılmış suyun üstündeki değerli gülyağı tabakasını görebilirsiniz
Güzel gülyağı daha sonra süzülür ve o yılın bütün ürünü damıtılana kadar bir kenara alınır O yılın bütün gülleri damıtılınca, çeşit çeşit damıtılan ve tekrar damıtılan ürünler, en son, inanılmaz ve değerli gülyağını elde etmek için karıştırılır
Yağ şimdi pazarlanmak için hazırdır!
|
|
|