Yalnız Mesajı Göster

Mersinde Ne Yenilir Ne İçilir

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mersinde Ne Yenilir Ne İçilir



Mersinde ne yenir ne içilir, Mersinde yöresi yemekleri,Mersin yiyecekleri,

Mersinde ne yenilir?

Mersin yöresinin kendine özgü, lezzetli yemekleri vardır Yemeklerde buğday önem taşır, et ve sebze yemekleri de çok çeşitli aynı zamanda lezzetlidir Sebze yemeği olarak ekili sebzelerin yanında kırda kendiliğinden yetişenler de tercih edilirMersin
mutfağının temel özelliği bol baharatlı yemekleri ve yemek üstüne yenilen tatlılarıdır

Yörüklerde sabahları yufkadan daha küçük ve daha kalın biçimde “Bazlama” yapılır İçine çökelek, peynir, kavurma, soğan, taze biber, domates gibi yiyecekler koyarak “Çomaç” ederler ve yerler Buna “sıkma” da denir

Et yemekleri çoğu vakit öğle yemeklerinde yenilir Ramazanda iftar vaktinden yarım
saat önce iftar sofrası hazırlanır İftara, ateş görmemiş yemeklerle, zeytin
tanesi, hurma, elma, incir gibi yiyeceklerle başlarlar

Köylerde ve Yörük obalarında yemek yeneceği zaman yere sofra veya somat dedikleri dokuma bir yaygıyı serilir Üzerine sini varsa konulur, yoksa sofranın kenarlarına kaşık ve ekmek konulur Ailenin bütün üyeleri sofraya oturarak yemeği birlikte yer Büyük
kimse, yemeğe önce başlar


Sosyal seviyesi ne olursa olsun, hemen her ailenin mutfağında buğday mamülü eksik
olmaz Özellikle bulgurun bu kadar yaygın olarak benimsenmesi öteden beri
süregelen bir ananenin devamıdır Çukurova'ya ilk yerleşmelerin, büyük
çoğunluğunun göçebe olduğunu düşünürsek, bulgur ve ona verilen önem daha kolay
anlaşılır

Mersin'de bulgura dayalı yiyecek türlerinin başlıcaları

Analı Kızlı, Kısır, Batırık, Öğcel, Sini Köftesi, Fellah Köftesi, Lepe (Lapa,
Yumurtalı Köfte, Susamlı Köfte, Etli Döğme Pilavı, Keşkek, Gavırga, Kapana Humus
Yemeği, Erik Yemeği, Topalak Çorbası, Yüzük Çorbası, Tatar Çorbası

Alıntı Yaparak Cevapla