08-11-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kütahya Yöresel Yemek Kültürü - Kütahya Mutfağı
kütahya yemekleri,kütahya yöresine ait yemekler,kütahya yöresinin yemekleri,kütahyanın yemekleri,kütahyanın yemek kültürü
KÜTAHYA YÖRESEL YEMEKLER
Kütahya'da beslenme büyük ölçüde ev ürünlerine dayanmaktadır 1960'lı yıllarda "Aşçı dükkanı" denen lokanta kent yaşamına girmiştir Kütahya'da buğday ürünleri, hamurlula r ve süt ürünleri beslenmenin temelini oluşturmaktadır Ev makarnası dene n erişte, bulgur ve tarhana yörede en çok tüketilen yiyecekler arasındadır Bağcılığın yaygın olduğu dönemlerde pekmez ve şıra çeşitli biçimlerde kullanılarak, kimi besin gereksinimlerini karşılamaktaydı Yaygınlaşan kentleşme olgusu giderek bu beslenme biçiminde köklü değişimler yaratm ıştır Yakın zamana kadar çarşı ekmeği, ev ekmeği ayrımı yapılan Kütahya'da beslenme artık büyük ölçüde Pazar ürünlerine dayanmaktadır Yazdan biber, fasulye, patlıcan gibi sebzelerin kurutulması geleneği hala sürmektedir Yerli halk sebze kurutması yanında salça, erişte, bulgur, nişasta, tarhana, turşu gibi genel tüketim maddelerini evde kendileri hazırla maktadır Haşhaşlı, şibit denen saç pidesi beslenmedeki değişime karşın hala yaygın olarak yapılmaktadır Kütahya'da böreklerde oldukça çeşitlilik görülmektedir Gökçümen hamursuzu Şibit, gözleme, ıspanaklı şibit gibi Günlük yiyecekler arasında tarhana ve bulgur önemli bir yer tutar Ayrıca kızılcık tahrası yapılma ktadır Cimcik denilen hamur yemeği yöreye özgü yemeklerin başında gelmektedir
Kütahya’nın mahallî yemekleri zengindir
Kütahya'nın Meşhur yemekleri şunlardır: Şibit (ıspanaklı börek), mantı, kızılcık tarhanası, cimcik (Mantıya benzer hamur işidir) Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür ve kızgın tereyağ gezdirilir ), labada dolması(ılıbıda dolması veya yalancı dolma da denir Bulgur pilavını haşlanmış labada yapraklarına sararak pişirirler ve üstüne taze soğan, nâne, hıyar ve süzme yoğurt dökerler ), gözleme, höşmerim, kaygana, kapama, yufka tatlısı, pelüze, dolamber böreği, göveç, küp kebabı, çevirme kebabı ve kuyu kebabı
|
|
|
|