Konu
:
Samsunun Yöresel Yemekleri - Samsun Yemekleri
Yalnız Mesajı Göster
Samsunun Yöresel Yemekleri - Samsun Yemekleri
08-10-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Samsunun Yöresel Yemekleri - Samsun Yemekleri
Samsunun Yemek kültürü,samsun yemekleri,samsunun yemek tarifleri,samsunun yöresel yemekleri
Samsun'un yemeklerinde mısır lahana ve kuru fasulye ağırlık kazanmaktadır
Etli pirinçli ve hamurlu yiyecekler yaygındır
Kaz tavuk ördek gibi kümes hayvanları geleneksel beslenmede önemli bir yer tutar
Lorgon Kırçan Kaldırayak Madımak Nünük gibi bitkilerden kavurma ya da çorba yapılır
Samsun Yöresine ait yemekler arasında Tir (Kaz Yufkası) Yer Pancarı (Yazı Pancarı) Mısır Çorbası Yoğurtlu Çorba Mercimekli Bulgur Pilavı Keşkek Karalahana Çorbası Hamsili Ekmek Hamsili Pilav (İli Pilav) ve Kocakarı Gerdanı (Burma) sayılabilir
Böbrek Sote
1 kg dana böbreği
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adt iri kuru soğan
2 adet olgun domates
Tuz
Kekik
Böbrek ince ince doğranır bir çorba kaşığı tereyağı ve sıvıyağda rengi dönene kadar kızartılır diğer tarafta ince kıyılmış kuru soğan kalan bir çorba kaşığı tereyağında pembeleştirilir üzerine rendelenmiş domates tuz ve kekik eklenir bir taşım pişirilir kızarmış böbreğin üzerine dökülür 10 dakika kadar birlikte pişirildikten sonra servise sunulur
Fasulyeli Mısır Çorbası
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı kuru mısır
1 su bardağı yoğurt
5 su bardağı su
1 çorba kaşığı un
tuz
Üzeri İçin;
2 çorba kaşığı tereyağı
Mısır ve fasulye akşamdan ayrı ayrı ıslatılır
Ertesi günü ıslatma suyu ile haşlanır suyu süzülmez diğer tarfta yoğurt su un ve tuz iyice çırpılır haşlanmış kuru fasulye ve mısır bir tencerede birleştirilir üzerine yoğurtlu karışım dökülür orta ateşte sürekli karıştırarak bir taşım pişirilir
Servis yapılacağı sırada üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir
Kıymalı Karalahana
1 demet karalohananın yapraklarını yıkayıp doğrayın
Kaynar suda haşlayıp suyunu süzün
4 adet kuru soğanı kıyıp 3 çorba kaşığı tereyağında kavurun
250 gr kıyma ve 2 çorba kaşığı salça ilave edin
Tuz ve 1 kahve fincanı yıkanmış pirinç ekleyip karıştırın
1 kahve fincanı su ilavesiyle pişrip sıcak olarak servis yapın
Peynirli ve Cevizli Mantı
6 kişilik Gerekli malzeme:
1 kg un
Aldığı kadar su
İç malzeme;
500 gr kıyma
2 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
1 kase ufalanmış beyazpeynir
1 kase çekilmiş ceviziçi
tuz
Unu aldığı kadar su ilave ederek yoğurun
Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapıp oklava ile 1-2 cm kalınlığında açın
Yufkayı 5 santimetrekarelik parçalara kesin
Kıymayı ince kıyılmış soğan ve tuz ile birlikte 1 çorba kaşığı yağda kavurun
Kare kestiğiniz hamurların içine kavrulmuş soğanlı etten bir miktar koyarak üçgen şeklinde kapatın
Kenarlarını bastırarak yapışmasını sağlayın
Bir tencerede bol miktarda suyu kaynatın
Hamurları 20 dakika kadar haşlayıp kevgirle sudan alın
Servis tabağına koyun
Kalan tereyağını biber salçası ile eritip kızdırın
Mantının üzerîne gezdirin
Üzerine ufalanmış peynir ve ceviziçi serperek servis yapın
Yanıç
6 kişilik Gerekli malzeme:
1 kg ıspanak
3 adet rendelenmiş kurusoğan
300 gr yağsız kıyma
1 kg un su tuz karabiber
2 çorba kaşığı tereyağı
Ispanakları yıkayıp ince ince kıyın
Kaynar suda haşlayıp süzün
Sıkarak suyunu çıkarın
Tereyağını eritip soğan kıyma ve ıspanağı kavurun
Tuz karabiber ekleyin
Unu aldığı kadar su ile yoğurun
Kulak memesi yumuşaklığında hamur yapıp portakal iriliğinde parçalara ayırın
Her birini merdane ile açın
İçine kıymalı karışımdan koyup gözleme şeklinde kapatın
Kızgın sacın üzerinde iki taraflı pişirin
Sıcak olarak servis yapın
Böbrek Kavurma
6 kişilik Gerekli malzeme:
1 kg dana böbreği
4 çorba kaşığı tereyağı
2 adet rendelenmiş kurusoğan
1 su bardağı domates suyu
Tuz
kekik
Dana böbreği ince ince dilimleyin
3 çorba kaşığı tereyağında rengi değişene kadar çevirerek kızartın
Rendelenmiş kurusoğanı ilave edip kekik ve tuz ekin
1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 su bardağı domates suyu ekleyerek hafif ateşte 10-15 dakika pişirip sıcak olarak servis yapın
Nokul Bafra
Kullanılacak Malzemeler
İçi için: 1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 kase sıvı yağ
İçi için: 1 su bardağı şeker
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı silme tuz
1 çay bardağı şeker
2 yumurta (1 tanenin sarısı üzerine sürülecek)
1 paket yaş maya
alabildiği kadar un
İçi için:
1 su bardağı kuru sarı üzüm
Hazırlanma Şekli
Ilık su ile mayayı erittikten sonra unun ortasını açıp mayalı suyu sütü yarım çay bardağı yağı 1 çay bardağı şekeri 1 yumurtayı 1 yumurta akını ve tuzu ilave ederek kulak memesinden biraz sert bir hamur yapana kadar yoğuralım
Hamurun üzerine bolca un sepeleyip temiz bir bez örttükten sonra mayasının gelmesi için üzerini sofra beziyle kapatalım
(yoğurt mayalarken yaptığımız gibi)
Diğer tarafta derin bir kaba ceviz üzüm ve şeker koyup güzelce harmanlayalım
Hamurun mayası geldikten sonra hamuru portakal büyüklüğünde bezelere ayıralım
Açmaya başlamadan önce bezenin altını ve üstünü unlayalım ki hamur oklavaya yapışmasın
Her bir bezeyi oklavayla yufka büyüklüğünde fakat ondan daha kalın (bıçak sırtı kalınlığında) açalım
Kasedeki sıvı yağ ile yufkanın üzerini bolca yağlayalım
Harmanlanmış iç malzemeyi yağlanmış yufkanın üzerine bolca serpeleyelim
(Kaç tane beze varsa malzemeyi de hepsine yetecek kadar eşit paylaştıralım) Yufkanın bir kenarından sarmaya başlayarak rulo yapalım
Ruloyu bıçakla 4-5 cm
uzunluğunda keselim
Yağlanmış tepsiye aralıksız olarak yanyana sıralayalım
Diğer bezelerlede aynı işlemleri yaptıktan sonra tepsideki nokulların üzerine yumurta sarısından sürerek kızgın fırına verelim
Fırının ısısına göre 35-40 dakika sonra nokulları fırından cıkarıp sıcağıyla sofra bezine koyup sararsanız daha güzel ve yumuşak olur
Afiyet olsun
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul