08-10-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karadeniz Bölgesinde En Çok Hangi Tarım Ürünleri Yetişir?
karadeniz bölgesinde en çok yetişen tarım ürünleri,
karadeniz bölgesinde en fazla yetişen ürünler
Kış mevsiminde Karadeniz Bölgesinde özellikle Doğu Karadeniz’de kış ılıklığı fındık, çay, turunçgil, zeytin gibi ürünlerin yetişmesini kolaylaştırmıştır
Karadenizin İç bölgelerinde yağış azlığı orman örtüsünün azlığına, tahıl ve şekerpancarı gibi ürünlerin öne çıkmasına yol açar Bölgede çalışan nüfusun %70′i geçimini tarımdan sağlamaktadır En verimli tarım arazileri kuzeye bakan yamaçlarda görülür
Karadeniz Bölgesinde yetişen başlıca tarım ürünleri;
Fındık : Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 85′i bölgeden karşılanır
Çay : Giresun’dan Gürcistan’a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam çay üretiminin %100′ü bu bölgeden karşılanır Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir
Tütün : Daha çok Orta Karadeniz Bölümü’nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir Ayrıca Batı Karadeniz’de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %13′ü bölgeden karşılanır
Mısır : Bütün kıyı boyunca yetiştirilir
Elma : Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir
Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır
Keten-kenevir: Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir
Soya Fasulyesi: Ordu- Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin -Yusufeli) tarımı yapılır
Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır
Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır
|
|
|