08-10-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karadeniz Bölgesinin Kaynakları Nelerdir
karadeniz Bölgesinin kaynakları nelerdir
karadeniz Bölgesinin coğrafi kaynakları
Karadeniz bölgesinin geçim kaynakları
Karadeniz Bölgesinin Yeraltı Kaynakları
Taşkömürü: Zonguldak , Bartın ve Kastamonu'da Türkiye'de tek Bakır: Murgul (Artvin), Küre (Kastamonu), Çayeli (Rize) Türkiye'de 1 Sıradadır Linyit: Bolu, Çankırı, Amasya, Samsun, Ankara'da Demir: Ordu'da Manganez: Trabzon, Artvin, Amasya ve Kastamonu'da çıkarılır
Karadeniz Bölgesinin Endüstri Kaynakları
Demir-Çelik Sanayisi: Karabük ve Ereğli'de Bakır Tesisleri: Samsun'da
Şeker Sanayisi: Turhal, Amasya, Suluova, Çorum, Kastamonu ve Çorum'da
Tütün Sanayisi: Samsun ve Tokat'ta Kağıt Sanayisi: Batı Karadeniz'de
Çay Sanayisi: Rize ve çevresi Fındık Sanayisi: Ordu ve çevresi
Gıda ve Dokuma Sanayisi: Büyük kentlerin yakınlarında Kurulmuştur
Karadeniz Bölgesinin Turizm kaynakları
Bolu'da Abant Gölü ve Yedigöller Kastamonu'da Safranbolu Evleri Bolu-Kartalkaya ve Ilgaz Dağlarında Kayak Turizmi Samsun ve Tokat'ta Kaplıcalar Trabzon-Maçka'da Sümela Manastırı Plajlar ve Karadeniz Yaylalar
Karadeniz Bölgesinin Tarım Kaynakları
Fındık : Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 83'ü bölgeden karşılanır
Çay : Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam çay üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir
Tütün : Daha çok Orta Karadeniz Bölümü'nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir Ayrıca Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %15'i bölgeden karşılanır
Mısır : Bütün kıyı boyunca yetiştirilir Halkın temel besin maddesi olduğu için bölge ticaretinde önemi yoktur
Elma : Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir
Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır
Keten-kenevir: Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir
Soya Fasulyesi: Ordu- Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır
Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin -Yusufeli) tarımı yapılır
Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır
Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır
Karadeniz bölgesinde Hayvancılık Faaliyetleri
Bölgede hayvancılık faaliyeti önemli bir ekonomik etkinliktir Kıyı kesiminde bitki örtüsünün gür olması, yüksek dağ çayırlarının bulunması ve arazinin engebeli olması ve nemli iklim nedeniyle büyükbaş hayvancılık yapılır
Bölgenin kuzeyindeki Karadeniz, balık potansiyeli bakımından zengindir Türkiye balık üretiminin yaklaşık % 80'i Karadeniz'den karşılanır Son yıllarda aşırı avlanma ve denizin kirlenmesi nedeniyle balık üretiminde düşme görülmüştür Karadeniz'de 200 m den daha derinlerde zehirli gazlar sebebiyle canlı hayatı yoktur
Küçükbaş hayvancılık bölgenin iç kesimlerindeki ovaların kenarlarında yaygındır
Arıcılık faaliyetleri de bölgede gelişmiştir Özellikle Rize-Anzer yöresinin balları çok ünlüdür
Karadeniz bölgesinin Enerji Kaynakları
Zonguldak havzasında taşkömürü çıkartılır Türkiye üretiminin tamamını burası karşılar Demir-çelik endüstrisinde enerji kaynağı olarak kullanılır Taşkömürü tozundan Çatalağzı termik santralinde elektrik üretilir Bolu, Çorum, Amasya ve Havza’da linyit yatakları işletilmektedir
Enerji Üretim Tesisleri : Kızılırmak üzerinde Altınkaya, Yeşilırmak üzerinde Almus, Hasan ve Suat Uğurlu hidroelektrik santralleri kuruludur Hopa’da petrolle çalışan termik santral yer alır
|
|
|