08-10-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karadeniz Bölgesinde Tarım Ve Hayvancılık Hakkında Bilgi
karadeniz bölgesinin tarım ürünleri
Karadeniz bölgesi hayvancılık
Karadeniz bölgesinin hayvancılık faaliyetleri
Bölgede dağların geniş alan kaplaması ve arazinin engebeli olması tarımda makine kullanımını güçleştirmektedir Ayrıca tarım alanlarını kısıtlamıştır
Fındık
Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 83'ü bölgeden karşılanır
Çay
Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam çay üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir
Tütün
Daha çok Orta Karadeniz Bölümü'nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir Ayrıca Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %15'i bölgeden karşılanır
Mısır
Bütün Karadeniz kıyıları boyunca tarımı yapılır Halkın temel besin maddesi olduğu için bölge ticaretinde önemi yoktur
Çeltik (Pirinç)
Samsun, Çorum, Kastamonu ve Sinop çevresinde tarımı yapılmaktadır
Şekerpancarı
Orta Karadeniz ve iç kesimdeki ovalarda tarımı yapılmaktadır
Elma
Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir
Turunçgiller
Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır Rize’de turunçgiller tarımının yapılması mikroklima özelliğinden kaynaklanmaktadır
Kenevir
Samsun ve Kastamonu çevresinde tarımı gelişmiştir Uyuşturucu elde edildiğinden üretimi devlet kontrolündedir
Kivi
Rize Trabzon, Samsun ve Kastamonu çevresinde tarımı yapılabilmektedir
İç kesimlerde ve Orta Karadeniz Bölümünde buğday ve arpa tarımı yapılmaktadır
Bölgeni kıyı kesiminde her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen (buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk gibi) ürünlerin kıyıda yetişmesini önlemiştir
Hayvancılık
Bölgede hayvancılık faaliyeti önemli bir ekonomik etkinliktir Kıyı kesiminde, nemli iklim nedeniyle gür çayırların bulunması büyükbaş hayvancılığın gelişmesinde etkili olmuştur
Bölgenin kuzeyindeki Karadeniz, balık potansiyeli bakımından zengindir Türkiye balık üretiminin yaklaşık % 80'i Karadeniz'den karşılanır
Son yıllarda aşırı avlanma ve denizin kirlenmesi nedeniyle balık üretiminde düşme görülmüştür Karadeniz'de 200 m den daha derinlerde zehirli gazlar sebebiyle canlı hayatı yoktur
Küçükbaş hayvancılık bölgenin iç kesimlerindeki ovaların kenarlarında yaygındır
Arıcılık faaliyetleri de bölgede gelişmiştir Özellikle Ordu Türkiye’nin önemli bal üretim merkezidir Rize- Anzer yöresinin balları da dünyaca ünlüdür
|
|
|