Konu
:
Kastamonu Kızılcık Tarhanası
Yalnız Mesajı Göster
Kastamonu Kızılcık Tarhanası
08-10-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kastamonu Kızılcık Tarhanası
Kastamonu Kızılcık Tarhanası
Bayram ve yılbaşı için İnebolu’ya geldim
Herkes için aşağı yukarı aynıdır, yaşınız kaç olursa olsun annenizin gözünde hala çocuksunuzdur
Akşam yemeğinden sonra annem ''Kızılcık tarhanası çorbası yapacaktım'' dedi
Yapmaya zamanı kalmamıştı, çünkü onların beklediği zamandan iki saat önce gelmiştim
Bir süredir kızılcık tarhanasını yazmak istiyordum, konunun uzmanını yakalamışken sorularımı sordum
Annem akşam anlattı, şimdi gece ve aklımda kalanları yazıyorum
(1)
Önce pazardan olgun kızılcıklar alınır
Kızılcıklar bir kabın içinde karıştırılarak tuzlanır
Eskiden ahşaptan yapılmış tekneler kullanılırdı
Üzeri bir örtüyle kapatılıp 3-4 gün bekletilir
Bu sırada kızılcıklar sulanıp hamur yapmaya uygun olur
Üzerine un eklenir
Unun miktarı konusunda annem bir kilo kızılcığa bir buçuk kilo un konulması gerektiğini söylediğinde babam söze karıştı ve bire bir konulduğunu iddia etti
Bu kısa tartışma katı kıvamda bir hamur olana kadar un katılması gerektiğinde anlaşılarak bitti
Hamur köfte gibi küçük parçalara ayrılarak büyük örtülerin üzerine serilir ve birkaç gün kurutmaya bırakılır
Kızılcık tarhanası hamuru kurudukça pembe bir renk almaya başlar
Kuruma işlemi çok kuru olmadan bitirilir ve bir kabın içinde ovulmaya başlanır
Bu bir ovalama işlemidir
Kurumuş parçalar ellerin arasında birbirine sürtünerek ve kızılcık çekirdeklerinin de yardımıyla bir un haline gelir
İçine çekirdeklerin ve ufalanmamış parçaların olduğu karışım elenir alta geçen kızılcık tarhanasıdır, üstte kalanlar gerekirse yeniden ovalanır ve elenir
Elde edilen kızılcık tarhanası henüz tam kuru değildir
Bir örtü üzerine serilir ve birkaç gün kuruması için bu şekilde bekletilir
Rengi çok güzel bir pembedir ve rengin güneşte açılmaması için bu kurutma işlemi evin içinde yapılır
Zaten artık ince bir un olan kızılcık tarhanasını hafif bir rüzgar bile uçuruverir
İyice kuruduğunda emin olunduğunda bez torbaların içinde saklanır
Bu akşamın kızılcık tarhanası sohbetinde ikinci bölüm bu tarhanadan nasıl çorba yapıldığı konusundaydı
Annem ayrıntılarıyla anlatmaya başladığında babam daha kısa anlattı: Aynı hazır çorba yapar gibi
Ben annemin tarifini yazacağım:
Tencerenin içinde az yağda ince doğranmış soğan kavrulup üzerine eklenir
Bu sırada kızılcık tarhanası bir kasede soğuk veya ılık suyla karıştırılır
Su ısınınca kasedeki suyla karıştırılmış kızılcık tarhanası eklenir, karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir
Kızılcık tarhanası, sevmediği ve yemediği çok yemek olan benim için güzel bir çorbadır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul