Konu
:
Amasya Da Semavercilik
Yalnız Mesajı Göster
Amasya Da Semavercilik
08-10-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Amasya Da Semavercilik
Amasya da Semavercilik
Amasya insanının da semaver çayını çok sevdiğini, bu nedenle de semavercilik mesleğinin Amasya yöresinde bir hayli geliştiği ortada
Ancak bir gerçek var ki gözlerden kaçmıyor
Ne yazık ki artık üzeri desen desen işlemeli el sanatı bakır semaverler ortadan yok olurken daha çok tek düze fabrikasyon türü semaverler ortalığı doldurur oldu
İşte bakır semaver imalatı yapan Mustafa Sofu (komşularının hitabıyla Jet Mustafa) baba mesleği olarak yaptığı işinin artık sonlarına geldiğinden yakınıyor
Çünkü artık bu sanatı icra edecek usta yetişmiyor
SEMAVER ARTIK EVRENSEL OLDU
Semavercilik ülkemizde gelişti ama fabrikasyon olarak gelişti
El sanatı olan bakır semavercilik ger geçen gün azlıyor
Bu kültürün yok olmaması gerekir
Birde el sanatı adı altında televoleci dediğim tipler var
Bunlar sanattan çok para hırsına bürünmüşler
Çünkü dışı kalaylı olan semaverin mutlaka içi de kalaylı olmalı yoksa bakır yüksek ısıda arsenik üretir
Buda içilen çayla birlikte vucuda girer ve insanı yavaş yavaş zehirler
Bu tür semaverler hem insan ömrünü azaltır hemde normalde 25 yıl ömrü olan bakır semaverinde ömrünü 5 yıla indirir
1977 yılında askerden geldikten sonra iş bulamayınca baba mesleği olan semaver yapımcıığına başladığını ifade eden Mustafa Sofu Amasya da geleneksel olan teneke semaverciliğinin yanı sıra bakır semaverciliği ilk kez Amasya da kendisinin imal ettiğini ve el sanatı olarak ta işlemeleri ile birlikte Amasya kültürüne yerleştirdiğini ifade ederek " Amasya da ilk bakır semaverciliği ben başlattım
Bakır semaverciliğin yerleşmesi için çok gayret ettim ve bugün bu işten belkide en az 25 aile ekmek yiyor
BUnda katkım çok
Bakır üzerine işleme yaptım
İlk zamanlar günde bir semaver yapar ve üzerini işlerdim
Onun için bana Jet mıstık adını takmışlardı
" dedi
- SEMAVER ÜZERİNE DESEN İŞLEMEYE BAŞLADIM VE ÖZELLİKLE YABANCILAR ÇOK TUTTU, YURT DIŞINA SEMAVER YAPIP GÖNDERİYORUM
Zamanla yaptığım semaverler üzerine desen ve motifler koymaya başladım
Daha çok geleneksel Türk ve osmanlı motifleri koyarak başladım
işlemeleri daha sonra geliştirerek şimdi fotograftan isme kadar herşeyi işliyorum
Bunların hepsini elle yapıyorum
Özellikle kentimize gelen turistlerin ilgisini çekiyor
Onlarda sipariş veriyorlar
Onların siparişleri genelde istavroz, Hz
İsa ve Meryemin figürlerinden oluşuyor
3 günde teslim ediyorum
Bazıları burada 3 gün kalarak devamlı geliyorlar ve ben bunları yaparken izliyorlar bazılarıda parasını ödeyip adreslerine göndermemi istiyorlar
El sanatı olduğu için de fiatlarımız onlara cazip geliyor
bana el sanatının bedeli olmaz diyorlar
- MEKTUPLA SİPARİŞ
Geçtiğimiz yıl haç işaretini işleyerek yaptığım bir semaveri alan bir Fransız aile bir komşularına hediye etmek üzere bana mektupla sipariş verdiler
Üzerine Hz
İsa ve Hz
Meryemin figürlerini işlememe mi istiyorlar
Onların siparişini de yapıp göndereceğim
BU yıl bu siparişle birlikte yurt dışına sipariş olarak göndereceğim semaver sayısı 50 oldu
Aslında biraz daha tanıtım yapabilsek ve yetiştirecek çırak bulabilsem bu rakam dahada artar
MOTİFLERDE HER ŞEKLİ KULLANIYORUZ
Semaver üzerine işlediğimiz motiflerde geleneksel Türk Osmanlı motifleri dışında sipariş üzerine verilen her objeyi kullanabiliyoruz
Ama tercihim genelde bizlerin nereden geldiğimizi unutturmayacak öz kültürümüzü simgeleyen objeleri kullanmaktır
Bu mesleğin devamı için endüstri meslek liseleri el sanatlarına usta yetiştirmeli
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul