Konu
:
Günahların Bağışlanması Ve Duanın Kabulü İçin Ne Yapılmalı?
Yalnız Mesajı Göster
08-06-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Günahların Bağışlanması ve Duanın Kabulü için Ne Yapılmalı?
“Peygamber Efendimiz (asm) ‘Kim Ramazan ayını Allah’tan sevap umarak tutarsa geçmiş günahları affolur” buyuruyor
Böyle müjdeler başka amellerde de var
Meselâ Ramazan gecelerinde namaz kılanın veya Kadir Gecesini ihyâ edenin de geçmiş günahlarının bağışlanacağı müjdeleniyor
Böyle müjdeleri nasıl anlamalıyız? Kılmadığı namazları da bağışlanır mı? Kul hakkı da bağışlanır mı? Günahkâr iken duâlarımız kabul olur mu?”
Kur’â’nda “Rahmetim her şeyi kuşatmıştır”1 buyuran Cenâb-ı Hak bir Hadis-i Kudsîde “Kulum Beni nasıl tanırsa onunla öyle muâmele ederim”2 buyuruyor
Şu hadîs-i şerif de Cenab-ı Hakk’ın günahlarımızın affı konusundaki yaklaşımını en güzel biçimde yansıtıyor: Peygamber Efendimiz (asm) Rabbi’nden bildiriyor: “Kul bir günah işlediğinde ‘Allah’ım! Günahımı bağışla!’ diye pişmanlıkla bağışlanmak dilerse Yüce Allah buyurur ki: ‘Kulum bir günah işledi de günahı bağışlayan ve bu günahla kendini sorumlu tutacak Rabbi bulunduğunu bildi
” Sonra kul elinde olmadan tekrar hatâ işler de ‘Yâ Rabbim! Benim günahımı bağışla!’ derse Allah: “Kulum bir günah işledi de Rabbinin günahı bağışlayan ve bu günahla sorumlu tutacak olduğunu bildi” buyurur
Sonra kul döner tekrar günah işler
Ama nihâyet pişman olur ve: ‘Ey Rabbim Günahımı bağışla!’ diye yakarır
Yüce olan Allah buyurur ki: ‘Kulum bir günah yaptı da kendisinin günahı bağışlayan ve bu günahla sorguya çekecek Rabbi bulunduğunu bildi
Ben de kulumu bağışladım” buyurur
3
Cenâb-ı Hak bağışlama ve mağfiret konularında çok açık ve net konuşuyor
Anlaşılıyor ki hangi günah olursa olsun gerçek bir pişmanlıkla tövbe edildiğinde Cenâb-ı Allah’ın affını hak ediyor
Ama yüce dînimizde günah ve hatâlar için şüphesiz farklı telâfî yolları vardır ve bu ayrı ayrı bildirilmiştir
Meselâ namaz kılmamak günah olduğu gibi Ramazan ayında bilerek oruç yemek de günahtır
Namaz kılmamanın telâfîsi yine namaz kılmaktır
Oruç tutmamanın telâfîsi yine oruç tutmaktır
Kezâ kul hakkının telâfîsi bu hakkı ödemek ve helâlliğini almaktır
Kezâ şirkin telâfîsi tevhîde girmektir yani Allah’ın var ve bir olduğuna îmân etmek ve bu îmânda sebat etmektir
Kul bir yandan eksikliklerini telâfî etme gayreti içinde olur; bir yandan da tövbe ve istiğfarda bulunur
Yapmadığı ibâdetleri Allah’a bir fıtrat borcu bilir ve kazâen yapmaya başlar
Günahlarından pişmanlık duyar ve Allah’ın bağışlayıcı olduğunu bilerek Allah’a döner
Bu esnada yeniden günah işlerse acziyetini ve zaafiyetini bilerek boyun büküp yeniden Allah’ın af ve bağışlamasına sığınır
Yani kul için af ve bağışlanma kapısı ölene kadar kapanmaz
Kul Allah’ın bağışlayıcı olduğunu bilmeli ümidini kesmemeli; ancak kendisine düşen vazîfeleri de güç yetirebildiği oranda yapmalı ameline güvenmemelidir
Günahkâr iken duâlarımızın kabul olmayacağı gibi bir genelleme İslâmda yoktur
Bilakis İslâm bizi hep Rabbimize yönlendiriyor
Kul her konuda her başı derde girdiğinde her zaman ve her halde “içtenlikle” duâ etmekle mükelleftir
Cenâb-ı Allah duâlara öyle çabuk cevap veriyor ve bunun için en küçük bir iyiliği bile öyle değerlendiriyor ki…
Dilerseniz şu olaya bir bakalım: Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm) anlatıyor: “Sizden önceki kavimlerden birisinde bir gün erkeklerden üç kişilik bir grup yola çıktı
Gecelemek için bir mağaraya sığındılar
Derken dağdan kopan büyük bir kaya parçası onların üzerine mağaranın ağzını kapattı
Birbirlerine baktılar; Allah’a sığınmaktan ve duâ etmekten başka çâreleri yoktu
Birbirlerine ‘Bizi ancak sâlih amellerinizle duâ etmeniz kurtarır!’ dediler ve duâ etmeye başladılar
“İçlerinden biri: ‘Allah’ım! Benim yaşlı ve kocamış bir anam ve babam vardı
Akşam olunca ben onlardan evvel ne çoluk-çocuk ne de hizmetçilerimden hiç birisine bir şey içirmezdim
Bir gün hayvanlarımı otlatacak ağaçlık bir yer aramak arzûsu beni uzaklara götürdü
Onların uyku saatlerine kadar geri dönemedim
Geldiğim zaman onların akşam sütlerini sağdım
Fakat onları uyumuş halde buldum
Kendilerini uyandırmayı ve onlardan evvel çoluk-çocuk ve hizmetçilerime akşam sütü içirmeyi hoş görmedim
Çocuklarım ayaklarımın etrafında ağlaşırken ben süt bardağı elimde olduğu halde onların uyanmasını gözeterek şafak sökesiye kadar yerimde bekledim
Nihâyet uyandılar
Akşam sütlerini içtiler
Allah’ım! Eğer ben şu yaptığımı Senin rızân için yapmışsam şu kayadan dolayı düştüğümüz sıkıntıyı gideriver’ dedi
“Kaya gerçekten biraz açıldı
Fakat çıkmaları için yeterli değildi
Diğeri: ‘Allah’ım! Benim amcamın bir kızı vardı
O bana insanların en sevimlisi idi
Onu çok şiddetli seviyor ve arzû ediyordum
Bir kıtlık senesinde o bana geldi
Kendisini bana teslim etmesi karşılığında ona yüz yirmi altın vereceğimi söyledim
İsteğimi kabul etti
Fakat tam murâdıma ereceğim zamanda ‘Allah’tan kork!’ dedi
Onu çok sevdiğim ve arzûladığım halde bıraktım
Altınları da ona bıraktım
Yâ Rab! Eğer ben bunu sırf Senin rızân için yapmışsam içinde bulunduğumuz sıkıntıyı gider’ dedi
“Kaya gerçekten biraz daha açıldı
Fakat o aralıktan dışarıya çıkmaya imkân bulamıyorlardı
Üçüncüsü şöyle yalvardı: ‘Allah’ım! Ben bir takım ameleler kiralamıştım
Birisi hâriç diğerlerinin ücretlerini kendilerine verdim
O kişi hakkını almadan bırakıp gitti
Ben de onun parasını onun namına çalıştırıp çoğalttım
O kadar ki çok mal meydana geldi
Bir zaman sonra adam geldi ve: ‘Ey Allah’ın kulu bana ücretimi ver!’ dedi
“Ben de vadiyi göstererek: ‘Şu gördüğün deve sığır koyun ve hizmetçi
hepsi senindir’ dedim
Adam: ‘Ey Allah’ın kulu benimle eğlenme’ dedi
Ben: ‘Seninle alay etmiyorum’ dedim
Bunun üzerine malların hepsini alıp götürdü gitti
Onlardan hiçbir şey bırakmadı
Allah’ım! Eğer ben yaptığımı sırf Senin rızân için yapmışsam bulunduğumuz şu sıkıntıyı bizden gider’ dedi
“Nihâyet kaya tamamen açıldı ve mağaradan yürüyerek çıktılar
”4
Dipnotlar:
1- A’râf Sûresi: 156
2- Buhârî Tevhîd 15
3- R
Sâlihîn 420
4- R
Sâlihîn 12
Süleyman Kösmene
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster