08-06-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Üç Harflilerden Korunmak İçin Okunacak Duası
şeytandan korunma duası - düşmanları görünce okunacak dua - korkunca okunacak dua
İNSANIN, KENDİSİNE ŞEYTAN GÖRÜNDÜĞÜ VEYA ONDAN KORKTUĞU ZAMAN OKUYACAĞI DUALAR
Allahü Teâlâ: "Şeytan seni dürtecek olursa Allah'a sığın Şüphesiz O işitici ue bilicidir "O9) ve "Kuran okuduğun zaman seninle, ahirete inanmayanlar arasına görünmeyen bir perde çekeriz buruyuyor O halde, bu durumlarda istiâze etmek (Eûzü billahi  okumak) ve Kur'ân'dan mümkün olan mikdarı tilavet etmek gerekir
Ebu Derda' radıyallahu anh'den, şöyle dediğini rivayet ettik: "Rasulüllah sallallahu aleyhi ve sellem, namaz kılıyordu Sonra üç defa:
Eûzü billahi minke "(Senden Allah'a sığınırım]" dediğini duyduk Arkasından: El'anüke bila'netillahi "[Seni Allah'ın lanetiyle lanetlerim]" dedi ve bir şey tutmak ister gibi elini uzattı Namazdan ayrıldıktan sonra:
- Ya Rasulallah! Namazda, bundan evvel söylediğini duymadığımız bir şey söylediğinizi işittik ve elinizi uzattığınızı gördük, dedik Şöyle buyurdu:
- Allah'ın düşmanı İblis, yüzüme savurmak için bir ateş şûlesiyle geldi Ben üç defa: Eûzü billahi minke dedim Sonra:
El'anüke bi la'netillâhittâmmeti dedim O üç defa geriledi Onu yakalamak istedim Vallahi, kardeşim Süleyman'ın duası olmasaydı o burada bağlanacak ve Medine halkının çocukları onunla eğleneceklerdi
Ben şöyle derim: Şeytanı görenin, namaz ezanı okuması da uygun olur Müslim'in Sahih'inde "Süheyl ibn-i Ebi Salih'den, şöyle dediğini rivayet ettik: "Babam beni, Harise oğullarına gönderdi Beraberimde
DUALAR ZİKİRLER EDEBLER
bir kölemiz (veya bir tanıdığımız) vardı Biz giderken bir duvarın arkasından birisi arkadaşımı ismi ile çağırdı O, duvara çıktı; fakat bir şey göremedi Hadiseyi babama anlattığım zaman o şöyle söyledi:
- Bununla karşılayacağını bilseydim seni göndermezdim Fakat, böyle bir ses işittiğin zaman ezan oku Çünkü Ebu Hüreyre radıyalla-hu anh'in, "Namaz ezanı okunduğu zaman şeytan kaçar '" hadisini Raslüllah sallallahu aleyhi ve sellem'den naklettiğini bizzat işittim "
BİR İŞE MAĞLUB OLANIN OKUYACAĞI DUA
Ebu Hüreyre radıyallahu anh'den rivayetimize göre, Rasulüllah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Güçlü mü'min zaif mü'minden daha hayırlıdır ve Allah tarafından daha çok sevilir ve ikisinde de hayır vardır Sana fayda verecek şeylere hırsla talib ol Al-lah'dan yardım iste ve acizlik gösterme Sana hoşlanmadığın bir şey isabet ederse şöyle yapsaydım, şöyle olurdu, deme; fakat, Allah takdir etti ve O ne isterse yapar, de Çünkü, "Şöyle yapsaydım böyle olurdu " demek şeytanın müdahalesine kapı açar "
Avf ibni Malik radıyallahu anh'den rivayetimize göre, "Rasulüllah sallallahu aleyhi ve sellem, iki kişinin muhakemesini yaptı Muhakemenin, aleyhinde tecelli ettiği adam ayrılırken:
Hasbıyallahu ve ni'mel vekil "Allah bana kâfidir ve O ne güzel vekildirdedi Rasulüllah sallallahu aleyhi ve sellem, ona: "Allah, acz göstermekten dolayı insanı azarlar Yapabileceğin ölçüde çalış ve bundan sonra bir şeye mağlub olduğun zaman "Hasbünallahi ve ni'mel vekil" de buyurdu "
KENDİSİNE BİR İŞ GÜÇLEŞENİN OKUYACAĞI DUA
Enes radıyallahu anh'den rivayetimize göre, Rasulüllah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
Allahümme lâ sehle illâ mâ ce'altehu sehlen ve ente tec'alül hazne iza şi'te sehlen
"[Allahım! Kolay ancak senin kolaylaştırdığın şeydir ve sen istediğin zaman engebeli araziyi düzleştirirsin
|
|
|