Yalnız Mesajı Göster

İnsanlara Karşı Kibir:

Eski 08-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İnsanlara Karşı Kibir:

İnsanlara karşı kibir:

Sosyal bir varlık olan insan, nefsinin esaretinden kurtulmakta zorlandığı ve hatta çoğunlukla esiri olduğu için, birbirlerine karşı kibirli davranışlarda bulunurlar Zira hemen her konuda insanlar, birbirlerine karşı bir üstünlük savaşına girmiştir

Kuran-ı Kerim’de, insana karşı kibirden de sakınılması gerektiği belirtilmiştir: “Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme Zira , kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez” (Lokman Suresi, 18)

Kibirliye Karşı Kibir, Tevazuya Karşı Tevazu

Tevazu sahibi insan övülmüş, (gösteriş olsun diye) tevazu göstermeye çalışan insan ise yerilmiştir Tevazu sahibi olmakla tevazu göstermek farklı olduğu gibi kibirli olmakla kibir göstermek de farklıdır Kibirli insana karşı tevazu eden insan, kendine haksızlık etmiş olur Bu sebeple, kibirliye karşı, kibirlenmeden kibir göstermek tavsiye edilmiştir Kişinin tevazuda aşırıya kaçması da yine haksızlıktır Çünkü aşırı tevazu, dalkavuklukla eştir

Kibirli insana karşı kibir göstermenin, kibirli insana karşı bir ders vermek amacıyla yapılması tavsiye edilmiştir

“Kibirliye karşı kibirli görün! Böylece onu hakir ve küçük düşürmüş olursun”
Gazâlî Hz)

Cüneyd-i Bağdadi Hazretlerine göre; “Tevazu göstermeye çalışmak da kibirdir Çünkü kendinde bir varlık hisseden tevazu göstermeye çalışır Gerçek tevazu sahipleri, kendilerinde bir varlık hissetmezler ve bundan dolayı tevazu göstermeye çalışmazlar Onların tevazusu doğaldır, yapmacık değildir

Kibirli İnsanın Ahiretteki Durumu

Bu konudaki bir hadis-i şerif şöyledir: “Kendini büyük gören, kibirli kibirli yürüyen insan, 'ın huzuruna, kendisine gazaplanmış olarak çıkar” (Ahmed b Hanbel)

Bu hadis-i şerif, kibirli insanın ahiretteki durumunu anlatmaktadır İnsanın bu tür bir gazaba sebep olarak Hz Peygamber, kişinin elbisesini sürüyerek havalı olarak yürümesi ve kibirlenmesini de göstermiş: “Elbisesini kibirle yerde sürüyen kimseye merhamet nazarı ile bakmaz” (Müslim, Libâs) buyurmuştur Bu hadis-i şerifler ahlâkî bir kusur olan kibrin, katında ne derece kötü kabul edildiğini belirtmektedir

Hz Peygamber, kibirlilerin cehenneme gireceğini şöyle anlatmıştır: "Cennet ile cehennem münakaşa ettiler Cehennem şöyle dedi: ‘Bana zalimlerle kibirliler girecek’ Cennet onu şöyle cevapladı ‘Bana zayıflarla yoksullar girecek’ Bunun üzerine berikine, ‘Sen benim azabımsın seninle dilediğime azap ederim’ buyurdu Ötekine de ‘Sen benim rahmetimsin, seninle dilediğime rahmet ederim sizin her biriniz için dolu dolu insanlar var” buyurdu (Müslim, Cennet)

Alıntı Yaparak Cevapla