08-05-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ağa Düşen Büyük Balık
Ağa Düşen Büyük Balık
Büyük veli Bişr-i Hafî Hazretleri’nin (ö 227/841) çevresinden Mansur Sayyad anlatıyor:
Bayram namazından dönen Bişr bana uğramıştı Ona:
– Ey Bişr! Evde ne unumuz var ne de ekmek, dedim Dedi ki:
– yardım istenendir Balık ağını al da kanala gel
Ben de ağı yüklenip gittim Bişr yanıma geldi ve:
– Abdest al da iki rekât namaz kıl, dedi Öyle yaptım
– Bismillah diyerek ağını suya at, dedi
Ben de söylediği gibi ağı suya salıverdim Ağın içine hemen ağır bir şey düşüverdi Bir tuğla olduğunu sanmıştım Dedim ki:
– Ey Ebu Nasr (Bişr), bana yardım et, ağın yırtılmasından korkuyorum
Birlikte ağı çektik Tuğla olduğunu zannettiğim ağırlık kocaman bir balıkmış meğer Bişr dedi ki:
– Onu sat, çoluk-çocuğunun ihtiyacı olan şeyleri alıver
Sonra balığı alıp şehre girdim Eşeğe binmiş bir adam önüme çıktı Balığın fiyatını sordu On dirheme (gümüş para) satacağımı söyledim Bana on dirhem sayıp verdi O parayla ihtiyacım olan yiyecek türü şeyleri satın alarak eve götürdüm Sonra ev halkına dedim ki:
– İki pide ayırın Biraz da helva koyun Bişr’e götürüp vereyim
Sonra Bişr Hazretleri’ne gittim, kapıyı çalıp kim olduğumu söyledim
– Kapı açık, yanındakileri koridora bırak da içeri gir, dedi Dediğini yaptıktan sonra ona şunları söyledim:
– Ey Ebu Nasr! Çocuklar için bir şeyler pişirdim, birlikte yedik Sana da iki pideyle helva getirdim
Bişr-i Hafî Hazretleri şunu söyledi:
– Ey Mansur! Eğer içimizde böyle bir karşılık görme (menfaat arzusu) olsaydı, o büyük balık ortaya çıkmazdı Sen git de onu ailenle birlikte ye
Bişr-i Hafî bir sözünde “Nefsini tanıyana, övme zarar vermez ” demiştir Ölümünden sonra Bişr Hazretleri’ni rüyada gören birisi onun halini sormuş:
– Tealâ beni ve cenazemi takip eden herkesi bağışladı, demiştir
Kaynak: İbnü’l-Esir, el-Muhtar min Menâkıbi’l-Ahyâr (el-Ayn 2003), 1/470-72; İbnü’l-Mülakkın, Tabakâtü’l-Evliya (Kahire 1973), s 115
|
|
|