Prof. Dr. Sinsi
|
Dua Müminin Silahıdır
EVDEN ÇIKIŞTA ve YOLCULUKTA OKUNACAK DUALAR
Bir müslüman evden çıkmadan önce, saçlarını taramalı, elbisesine çeki düzen vermeli ve imkânı varsa güzel koku sürünmelidir
Evden Çıkarken Okunacak Dua
’ın adıyla (yola çıkıyorum) Bütün güç ve kuvvet ancak kendisine ait olan ’a tevekkül ettim ım! Sapmaktan veya saptırılmaktan, haksızlık etmekten veya haksızlığa uğramaktan yahut cahillik etmekten ya da cahilliğe maruz kalmaktan sana sığınırım
Resûlullah’ın (sallallahu aleyhi vesellem) ashabından iki kişi birbiriyle karşılaştıklarında selam verirlerdi Ayrılacakları zaman biri Asr sûresini okur, diğeri selâm verirdi
Selâmlaşmanın Önemi
“Bir selâm ile selâmlandığınız zaman siz de ondan daha güzeli ile selâmlayın yahut aynı ile karşılık verin Şüphesiz , her şeyin hesabını gereği gibi yapandır ”(Nisâ 4/86)
Vasıtaya Binildiğinde Okunacak Dua
’ın ismi ile (vasıtaya biniyorum) Bunu bize lutfeden , her türlü eksiklikten uzaktır O’nun lutfu olmasaydı, biz buna güç yetiremezdik Şüphesiz biz Rabbimiz’e döneceğiz
Gemiye Binince Okunacak Dua

Manası: "Onun yüzüp gitmesi de demir atıp durması da ’ın adiyladir Şüphesiz Rabbim çok bağışlayan, pek esirgeyendir" (Hüd 11/41)
ÇALIŞMA HAYATI İLE ILGILI DUALAR
İşe Giderken Yapılacak Niyet
“Bir insan sabah kalkınca güzelce abdestini alsa, sonra da, ‘Yâ Rabbi! Sen rezzâk-ı mutlaksın Çalışsak da çalışmasak da rızkımızı verirsin Lakin rızık için çalışmayı sen bize vâcip kılmışsın Biz senin rızan için vâcip kıldığın üzere rızkımızı kazanmaya gidiyoruz’ derse ve niyetini bu şekilde yapıp işine başlarsa Gavs-ı Bilvânisî (k s) onlar için şöyle diyor: O insan bütün gün başını secdeden kaldırmayan kişinin sevabını alır Böyle bir sevabı kazanmak için sadece niyet yeterlidir ”Gavs-ı Sânî (kuddise sırruh)
İşe Başlarken Okunacak Dualar
Her işin başında besmele çekmek sünnet olduğu gibi ilave olarak şu âyetlerin okunması da güzel olur
ım! Senin kolaylaştırdığından başka kolay olan hiçbir şey yoktur Zoru ancak sen istersen kolaylaştırırsın
Çarşıya Pazara Çıkıldığında Okunacak Dualar
’tan başka hiçbir ilâh yoktur; yalnız O vardır, O’nun ortağı yoktur Bütün mülk O’nundur, bütün hamdler O’na mahsustur O, diriltir ve öldürür O, diridir ölmez Hayır O’nun kudret elindedir O, her şeye kadirdir
’ın adıyla (giriyorum) ım, bu çarşının hayrını ve burada olan faydalı ve hayırlı şeyi senden istiyorum Bu çarşının kötülüğünden ve burada işlenen kötülüklerden sana sığınıyorum ım! Burada yalan yemine uğramaktan yahut zarar ettiren bir alışverişten sana sığınırım
Geçim Zorlaştığında Okunacak Dua
’ın adıyla (yardım dilerim) ım! Senin kazâna (hükmüne) beni razı kıl ve bana takdir edilende bereket ver ki, geciktirdiğini (nimetlerine) acele istemeyeyim ve peşin olarak verdiğini de geciktirmeyi istemeyeyim
Borçtan Kurtulmak için Okunacak Dualar
ım! İnançsızlıktan ve borçtan sana sığınıyorum
ım! Kederden ve üzüntüden sana sığınıyorum Âcizlikten ve tembellikten sana sığınıyorum Altından kalkılamayacak borçtan ve birtakım kimselerin baskı ve şiddetinden de sana sığınıyorum
Borcu Ödemekten Âciz Olan Kimsenin Yapacağı Dua
Borcunu ödeyemeyecek kadar acze düşen bir köle Hz Ali’den (radıyallahu anh) yardım isteyince Hz Ali (kerremallahu vecheh): “Resûlullah Efendimizin (sallallahu aleyhi vesellem) bana öğretmiş olduğu birtakım sözleri sana öğreteyim Bu öyle bir dua ki, senin üzerinde dağ kadar borç dahi olsa, onu sana ödetir dedi:
ım! Haram kıldıklarına karşı beni helâl kıldıklarınla yetindir Fazlınla senden başkasına beni muhtaç eyleme
Dünya ve Ahiret Mutluluğu İçin En Kısa Dua
Resûlullah’a (sallallahu aleyhi vesellem) “Rabbim’den bir şey isteyeceğim zaman nasıl dua edeyim?” diye soran kişiye Hz Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) şu duayı tavsiye ediyor ve, “Bu sözler senin hem dünyan hem de ahiretin için istemen gereken şeyleri ihtiva eder” buyuruyor
ım! Beni bağışla, bana merhamet et, rızanı kazandıracak işler yaptır ve bana hayırlı rızık ver (10)
İŞTEN EVE DÖNÜŞ
Eve Girerken Okunacak Dua
ım! Senden hayırlı bir giriş ve çıkış isterim ’ın adıyla girdik, ’ın adıyla çıktık ve sadece Rabbimiz olan ’a tevekkül ettik Eve giren kişi bu duayı okuduktan sonra hane halkına selâm vermelidir
Eşine Yaklaşmadan Önce Yapılan Dua
’ın adayla ım! Bizi şeytandan, şeytanı da, bizi rızıklandıracağın çocuktan uzak tut
Uykudan Önce Okunacak Dua
Bir kimse yatağına girip sağ tarafina yatınca uyumadan önce şu kısa duayı okuyabilir:
ım! Senin ismini anarak dirilir ve ölürüm
Bir kimse, uyumak için yatağına gideceği vakit, namaz abdesti gibi bir abdest alıp sonra sağ tarafina yatar ve son sözleri şu dua olursa, Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem), o kişinin ölmesi halinde islâm fıtratı üzerine öleceğini haber vermektedir:
ım! Canımı sana teslim ettim, işimi sana ısmarladım, senden korkarak ve ümit ederek sırtımı sana dayadım Senden başka sığınak ve senden başka güvenilecek yoktur İndirdiğin kitabına ve gönderdiğim peygamberine iman ettim (11)
Resûlullah Efendimiz (sallahu aleyhi vesellem) her gece yatağa yatmadan önce veya mübarek bedeninde bir rahatsızlık hissedince, İhlâs, Felak ve Nâs sûrelerini okuyup avuçlarına üfler, sonra da başından başlayarak ellerini yüzüne ve vücudunun ön taraflarına sürerdi Bunu üç defa tekrarladığı bildirilmektedir (12)
3) Müslim, Eşribe, 103; Ebû Davud, Et’ime, 15; ibn Mâce, Dua,19
4) Ebû Davud, Edeb, 26
5) Müslim, Müsâfirîn, 84, Zekât, 56; Ebû Davud, Tetavvu`, 12, Edeb, 160
6) Nesâî, Tahâret, 4
7) Buhârî, Cum’a, 8, 27; Müslim, Tahâret, 42
8) Tirmizî, Et’ime, 47; ibn Mâce, Et’ime, 7
9) Ebû Davud, Et’ime 15; NesâF, es-Sünenü’I-Kübrâ, Âdâbü’l-ekl, 15
10) Müslim, Zikir, 36
11) Buhârî, Vudü, 247
12) Ebû Davud, Edeb, 98; Tirmizî, Daavât, 21
Günlük Dualar
Eyyüp Beyhan