|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kuranı Anlamak Hakkında Bi Kaç Soru
(Kur'an okunmayan evin, hayrı azalır, şerri çoğalır, ev halkına darlık gelir ) [Dare Kutni]
Kurân-ı kerîmi 40 günde hatim etmek, başından sonuna kadar okumak müstehaptır, sevâbı daha çoktur Üç günden önce hatim etmek câiz değildir, uygun olmaz
Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem senede bir kere hatim ederdi Çünkü Onun mübârek kalbinde yerleşmişti Namazda, bir rekatte Kurân-ı kerîmin hepsini hatim etmek, yalnız hazret-i Osman bin Affân, Temîm-i Dârî, Saîd bin Cübeyr ve İmâm-ı Azâm Ebû Hanîfe hazretlerine nasîb olmuştur İmâm-ı Azâm hazretleri, yalnız rûhu kabz olunduğu yerde yedi bin kere Kurân-ı kerîmi hatim etmiştir
Eshâb-ı kirâmdan birçokları yedi günde hatim ederlerdi Âbidler (ibâdete düşkün olanlar) haftada bir kere hatim okumalıdır Ramazân-ı şerîf ayında hatim okumak mühim sünnettir Peygamber efendimiz, suâl edenlerin, hâline ve işine uygun bir zamanda hatim etmesini buyururdu
Hatim sonunda yapılan duâ kabul olur Bu bakımdan Müslümanlar hatim duâsında bulunmaya çalışırlar Hatim bitince, yeniden hatme başlamak niyeti ile Fâtiha okunur Hadîs-i şerîfte, “İnsanların en iyisi, hatmi bitirince yeniden başlayandır ” buyruldu Kurân-ı kerîmin hatim edildiği yere rahmet yağar, yâni çok sevâp kazanılır Kurân-ı kerîmin hatim duâsı okunurken toplanmak, müstehâb olup çok sevaptır Hadîs-i şerîfte, “Kurân-ı kerîmi hatim edenin duâsı kabul olunur ” buyruldu Abdullah bin Abbâs hazretleri hatim okuyan kimsenin yanında bir adamını bulundururdu Hatim biteceği zamânı işitince, kendi de hâzır olurdu Enes bin Mâlik hazretleri hatim ettiği zaman,
çoluk-çocuğunu toplayıp duâ yapardı Hadîs-i şerîflerde buyruldu ki:
Kurân-ı kerîmi hatim eden kimseye 60 000 melek hayır duâ eder
Hatim duâsı yapılan yerde bulunan, ganîmet dağılırken bulunan kimse gibidir Hatime başlanan yerde bulunan, cihad eden (Allah için harp eden) kimse gibidir İkisinde de bulunan, iki sevâba da kavuşur ve şeytânı zelîl eder
Kurân-ı kerîmi okuyunca, Allahü teâlânın rızâsını ve Cenneti isteyiniz Dünyâlık istemeyiniz Bir zaman gelir ki, hâfızlar Kurân-ı kerîmi, insanlara yaklaşmak için vâsıta yaparlar
“Ey İnsanlar! Size Rabbinizden bir öğüt, gönüllerinizdekine bir şifa, müminler için bir hidayet ve rahmet gelmiştir ” (Yunus Sûresi, 57 Âyet)
Kur’an Okumanın Fazileti
“Ümmetimin ibadetinin en faziletlisi, Kur’ân okumaktır ” (Suyûtî, Câmiu’s-Sağîr,, I, 51)
“Evlerinizi namaz kılmakla ve Kur’an okumakla nurlandırınız ” (Suyûtî, Camiu’s-Sağîr, II, 188)
“Bir kimsenin Allah’ın kitabından bir harf okuması bir hasenedir Hasene de on misli sevap (mükâfat)la karşılanır Ben size, ‘Elif-Lam-Mim’ bir harftir demiyorum Belki “Elif” (başlı başına) bir harf, “Lam” da bir harf, “Mim” de bir harftir ” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’an, 16)
“Kur’an okuyunuz, zira Kur’an, kendisini okuyanlara kıyamet gününde şefaatçi olarak gelir ” (Müslim, Müsafirun, 252)
Peygamberimiz (asm) ve Hatim
“Hz Peygamber (asm), Ramazan gecelerinde Kur’an’ı Cibril’e arz ederdi ” (Buharî, Bed’ü’l-Vahy)
“Cibril her sene Peygamberle (asm) karşılıklı olarak Kur’an’ı birbirlerine arz ederler, son senesinde ise bu arz işi iki defa vâki olmuştur ” (Müslim, Fedâilü’s-Sahabe, 99)
Peygamber Efendimiz (S A V ) Kur’an’ı Ramazan ayında (Cebrail A S ) karşılıklı olarak baştan sona okumuşlardır Bu yüzden Kur’an’ın bu ayda sıkça okunması müstehap kabul edilmiştir
Müslümanlar da o zamandan beri Ramazan ayında genellikle camilerde ve bazı evlerde Kur’an okutup dinlemek suretiyle hatim indirmeyi âdet hâline getirmişlerdir İşte camilerde, özellikle Ramazan aylarında, hafızlar tarafından okunup, cemaat tarafından dinlenme ve takip edilme şeklinde güzel bir anane olarak yerleşen mukabele, bu aziz hatıradan kalma güzel ve anlamlı bir gelenektir
Enes b Mâlik’ten rivayet edilmiştir: Hz Peygamber (asm): “Âmellerin en hayırlısı, Kur’an okumaya başlamak ve hatmetmektir ” buyurmuşlardır (Kurtubî, Tezkâr, 127)
Sahabeler ve Hatim
Abdullah b Amr şöyle anlatıyor:
Peygamber (sav) bana:
-Kur’an’ı bir ayda hatmet, dedi Ben,
-Kendimde bundan daha fazlasına güç buluyorum, dedim
- O hâlde on günde hatmet, dedi
- Kendimde bundan da daha fazlasına güç buluyorum, karşılığını verdim
Bunun üzerine şöyle dedi:
- Yedi günde hatmet, daha az bir müddette hatmetme (Müslim, Savm, 35)
|