08-04-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kuranı Anlamak Hakkında Bi Kaç Soru
sinsi-34´isimli üyeden Alıntı
Merhabalar arkadaşlar ;
Ben kuranı okumada ve anlamada bazı yanlışlıklar yaptığımızı düşünüyorum toplum olarak
1 kuran hatim etmek Benim şahsi fikrim kuran hatim edilmek için indirilmemiştir onu okuyup anlamak ve hayatımıza onunla yön vermek vermek için indirilmiştir kuru kuru hatim okumanın ne manası var? Haşa ALLAH buna ihtiyacı yokki bunu istemiyorki bizden hatim duasınıda anlamıyorum siz ne dersiniz?
2 esmaül hüsna bunada mana veremiyorum arkadaşlar kuranda ALLAH demiyorki isimlerimi ezberleyin neden ezberliyorsunuz anlamıyorum onu ezberleyeceğimize kurandaki gibi yaşamaya çalışsak daha doğru olmazmı?
siz bu konularda neler dersiniz?
Selamun Aleyküm,
Muhterem kardeşim, Kur'an elbette ki öncelikle müslümanlara bir anayasa olarak, kendisi ile amel edilmesi, hayata geçirilmesi ve yaşam tarzı oluşturulabilmesi için gönderilmiştir  
Ancak bu hatim edilmeyecek, hıfzedilmeyecek ya da arapça olarak sahife sahife okunmayacak anlamına gelmez  
Kur'an meal olarak ne kadar mükemmel bir tercüme ile yazılırsa yazılsın asla Allah iradesini mutlak manada yansıtamaz  Orijinal halinin mutlaka muhafaza edilmesi gereklidir  Bu ise hatmetmekle, hıfzetmekle ve arapça metnini tekrar tekrar okuyup o haline aşina olmakla mümkündür  
Evet mealini tefsirini tekrar tekrar okuyalım anlayalım ve onunla hükmedelim ama işin ibadet ve hatim kısmını orijinal haliyle yapmayı da ihmal etmeyelim  
Esma-ül Hüsna'ya gelince bunu ezberlemek ya da ezberlemesen de sık sık okumak da Allah'ın kudretrini, adaletini ve tüm özelliklerini iyice benimsemeyi ve O'nunla aşina olmayı beraberinde getirir  İmanın kuvvetlenmesi için, aşkın sürekli diri kalabilmesi için bu tür uygulamaların çok büyük faydası vardır  
Kur'an ahkamını uygulamak veya ibadet tarzında Kur'an ya da Esma okumak, bunların her ikisi de birbirini tamamlayıcı unsurlardır, ne birinden ne de diğerinden geri durmamız söz konusu olamaz  
Allah'a emanet olun 
|
|
|
|