Konu: Hucurat/2
Yalnız Mesajı Göster

Hucurat/2

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hucurat/2



Ey iman edenler! Seslerinizi Peygamber’in sesinden fazla yükseltmeyin Birbirinize bağırdığınız gibi, Peygamber’e yüksek sesle bağırmayın Öyle yaparsanız, siz farkına varmadan amelleriniz boşa gider” (49 Hucurat/2)


İbnu’l-Kayyım (rahimehullah) şöyle der: “Onların seslerini yükseltmeleri, amellerinin boşa gitmesinin nedenidir O halde,görüşlerini, akıllarını, zevklerini, siyasetlerini ve bilgilerini, nasıl olur da Resulullah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiğinin üzerine yükseltirler Bunu yapmaları, amellerinin boşa gitmesini öncelikle gerektirmez mi?!” (İ’lamu’l-Muvakkıin, 1/51)


Kişinin ameli ancak küfür ile boşa gider (İslam dininden çıkaran ameller- Ebu Basir tartusi)


Bu âyet-i kerimenin nüzul sebebi hakkında İbn-i Ebi Müleyke şu hadis-i şerifi rivayet etmiştir:


"Resulullaha, Temim oğullarının heyeti geldiğinde Ebubekir ve Ömer, Resulullahın yanında konuşurken seslerini yükselttiler Birisi, (Ömer) Resulul-lahtan, Temim oğullarına Akra b Hâbis´i emir tayin etmesini istedi Bunun üzerine Ebubekir Ömer´e "Sen, bana karşı gelmekten başka birşey istemiyorsun" dedi Ömer ise, "Ben sana muhalefet etmek istemedim" dedi Böyle konuşurlarken sesleri yükseldi Şunun üzerine Allah teala: "Ey iman edenler, seslerinizi, peygamberin sesini bastıracak şekilde yükseltmeyin Birbirinizle yüksek sesle konuştuğunuz gibi peygamberle de yüksek sesle konuşmayın Yoksa amelleriniz boşa gider de farkında bile olamazsınız" âyetini indirdi


Abdullah b Zübeyr diyor ki: "Bu âyet indikten sonra Ömer, Resulullahi dinlemeden önce ona bir şey konuşmazdı (Buhari, KTufsir el-Kur´an, Sure: 49, bab: 1 /Tinnizî, KTefsir cl-Kur´an, Sure: 49, bab: 1, Hadis no: 3266)


Bunu taberi tefsirinden alıntı yaptımdikkat çekmek istedgim nokta bu ayet Ebu Bekir ve Ömer (ra) gibi cennetle müjdelenen sahabeler hakkında inmişAllah onlara bile eğer böyle ederseniz siz farkında olmadan amelleriniz boşa gider diyorvaralım bugunki idarecilerin, yöneticilerin durumunu biz düşünelimOnlar seslerini değil ibnu kayyumun dediği gibi "görüşlerini, akıllarını, zevklerini, siyasetlerini ve bilgilerini, nasıl olur da Resulullah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiğinin üzerine yükseltirler"

Alıntı Yaparak Cevapla