Yalnız Mesajı Göster

Tefsir Dersleri...

Eski 08-04-2012   #95
Prof. Dr. Sinsi

Tefsir Dersleri...

Dokuzuncu Hüküm: Suçluları Hadden Kurtarmak Haramdır

Had vurulacak kişileri hadden kurtarmak caiz değildir Zira Resulul-nn sav) «Had uygulanacak kişiye şefaat ederek haddin uygulanmasını mgetleyen kimse Allah (cc)'a karşı savaş açmış olur» [22] buyurmuştur, -aferin vazedilmesindeki hikmet suçları önlemek ve suçluyu terbiye et- Şefaat ise onu şımartır, suç önlenemez, tersine yayılır «Eğer Al- ve ahlret gününe inanıyorsanız bunlara Allahın dinini (tatbik) huju- acıyacağınız tutmasın» (Nur: 2) âyeti de şefaatin haram olduğuna araçtan delalet etmektedir

Selef bu âyeti iki ayrı şekilde anlamıştır Birinci şekil, «Acıyacağınız misinadan maksat, «hafif vurmayın» demektir Bu Said bin Müseyyib ilik Htasan-ı Basrînin görüşüdür İkincisine göre ise «Acıyacağınız tutma- maksat, «o haddi koldırmayın»dır Bu da Mücahid ve Şa'bî'nin gö-

Itmü'l-Arabî, bu konuda şöyle der: «Bana göre her iki anlamı birlikte »ok daha doğrudur, öyleyse zanlye yardım ederek haddi kaldırmak veya ınnfletmek hiç kimse için caiz değildir» [23]

Buhar?, Hz Ayşe'den şöyle rivayet eder: «Mahzumiye kabilesinden a» cadın hırsızlık yaptı Kureyşîler kadının affedilmesi için şefaatçi olmak miBpariar fakat bunu Resulullaha nasıl söyleyeceklerini bilemiyorlardı So-ııwmda bu görevi Resulullahın çok sevdiği Üsame bin Zeyd (ra)'e verdiler ime hırsız kadının elinin kesilmemesi için ricacı oldu Resulullah (sav), dtan Allahın uygulamayı emrettiği bir ceza için mi şefaat ediyorsun?» Jlııvek ayağa kalktı ve mescidde sahabe-i kirama hitaben «Sizden ev-«mtc ümmetlerde bir asil hırsızlık yaptığı zaman cezalandırmazlar, kimse*ne m fakir birisi hırsızlık yapınca onu hemen cezalandırırlardı Onlar bu »«inen helak oldular Allaha yemin ederim ki Muhammedin kızı Fatıma hırsızlık yapacak olsa onun elini keserim» buyurdu» Bu hadis de uygulanmasına mani olmanın haram olduğuna delalet eder

riodlerde şefaat etmek nasıl haramsa İmamın şefaati kabul ederek 3mn?ft uygulamaktan vazgeçmesi de öyle haramdır Rivayete göre Zübeyr ınr Awam (ra), yolda, tuttuğu bir hırsızı götüren bir adama rastladı Ona »ufaatcı olarak adamı kurtarmak istedi Hırsızı yakalayan kişi, «Hayır, bu*nu sana veremem İmama haber verdikten sonra ona şefaat edebilirsin» dedi Bunun üzerine Zübery bin Avvant (ra), «Şefaat, suçlu imama ulaş*madan önce yapılır, imama bildirildikten sonra İse Allah (cc), hem şefaat edeni, hem de şefaati kabul edeni lanetler* dedi [24]

lunur mur

Onuncu Hüküm: Zina Cezasının Uygulanmasında Şahidler Hazır Bulunur mu?

4a hunlaaa azabına (bu cezalanna) şahit ot*tun» âyetinin zahiri, ceza uygulanırken mürmnteraen toır gurubun itam bulunmasının farz olduğuna delalet eder Bundan gaye insanların ibret almasıdır

Alimler, âyetteki «zümre» kelimesinin İfade ettiği sayı hususunda ihti*laf etmişlerdir

Mücahid'e göre «umre», bir veya birden fazla kişiyi ifade etmektedir

İkrime ve Ata'ya göre İki veya daha fazla kişidir, imam Malik (ra) de bu görüştedir

Züheri'ye göre üc veya daha fazla kişidir Çünkü çokluğun en küçük İfadesi üçtür

İbni Abbas (rafa göre «zümre»nin sayısı, zinanın isbatındakj şahitlerin sayısı gibi enaz dört kişi olmalıdır, imam Şafii (ra) de bu görüştedir Sahih olan görüş de budur

Zemahşeri, Keşşaf isimli tefsirinde yukarıdaki görüşleri naklettikten sonra şöyle der: «Zina en büyük günahlardan biridir Zira Allahu taala onu şirk ve adam öldürmekle birarada zikretmiştir: «Onlar ki Allanın ya*nına başka bir tann daha (katıp) tapmazlar Allanın haram kıldığı cana haksız yere kıymazlar, zina etmezler» (Furkan: 25/68) «Zinaya yaklaşmayın Çünkü o şüphesiz bir hayasızlıktır, kötü bir yoldur» (İsra: 17/32) Allahu taala bekar zanilerln cezasını tam yüz sopa olarak tesbit etmiştir Evli zaniler İçin de en feci şekilde öldürülmelerine, yani recme hükmedilmiştir Allahu taala, had uygulanacak kişiye şefaatçi olmayı yasaklamış ve onun azabına bir zümrenin şahit tutulmasını emretmiştir, öyleyse bu zümrenin cezayı teşhir edecek bir sayıda olması icabeder Bir, iki sayıları cezayı teşhir ede*cek mahiyette değildir İbnl Abbas (ra)'ın da dediği gibi bu zümrenin sa*yısı enaz dört olmak üzere kırka kadar artırılabilir Bunların mümin ol*masının şart koşulması, suçlu için daha ağır olduğu içindir» [25]

Onbirinci Hüküm: Homoseksüellik, Sevicilik Ve Hayvanlarla Temasta Bulunmanın Hükmü Nedir?

Homoseksüellik, akli ve ahlaki bozukluğun işareti olan en çirkin, en ğrenç bir fiildir Nitekim Allahu taala bu hususu cSiz, Rabbinlzin sizin, için yarattığı zevcelerinizi bırakıp da İnsanların içinden erkekler* mi gidi*yorsunuz? Hayır, (siz helalden harama) tecavüz eden bir kavimsiniz» Şuara: 165-166) âyetleriyle tesbit ederek bunları ibret için en ağır ceza e cezalandırdığını, onları yere batırarak üzerlerine taş yağdırdığını bildir*miştir Bunu gelecek ümmetlere ibret için yapmış ve Kur'anda şöyle zikret*miştir: «Vaktaki (azab) emrimiz geldi, (o memleketin) üstünü altına getir*dik ve tepelerine balçıktan pişirilmiş, istif edilmiş taşlar yağdırdık ki onlar Rabblnln katında hep damgalanmışiardı Onlar zalimlerden uşak değildir» (Hud: 11/82-83)

Şevkanî şöyle der: «Bu günahı işleyenlerin öyle bir ceza ile cezalandı*rılmaları lazımdır ki bu fiile teşebbüs edenler ibret alarak bu fahiş fiili terketmeHdirler Bunlar, ister evli, ister bekar olsunlar Allahu taalanın âyette beyan ettiği gibi, açılan çukurlar içine canlı canlı konularak ölün*ceye kadar taşlanmalıdırlar» [26]

Fakihierin homoseksüellikle ilgili görüşleri:

Bu fiil hayvanların bile kaçındıkları çirkin bir fiildir Bu fiil yalnız in*sanlar arasında işlenmektedir Bu sebeble önlenmesi, yaygınlaşmaması için an ağır şekilde cezalandırılmalıdır

Bu ceza hususunda fakihler üç görüşe ayrılmaktadırlar:

1) Bu günahı işleyenler mutlaka öldürülmelidir

2) Bu günahı isteyenler zina cezası ile cezalandırılmalıdır

3) Bu günahı isteyenler tazir edilmelidir

1 Görüş: Homoseksüeller mutlaka öldürülmeHdir Bu, Maliki ve Hanbelilerin görüşüdür Bunlara göre bu suçu işleyenler ister bekar, ister evli olsunlar, ister aktif, ister pasif olsunlar mutlaka öldürülmelidirler Bu görüş Hz Ebubekir Hz Ömer ve Jbni Afctoas (ra)'tan da rivayet edilmiştir Alimlerin bir kısmı da bu görüşü aynen kabul etmişlerdir Maliki ve Han-belîler bu hükme aşağıdaki nakillere istinad ederek varmışlardır:

1- Resulullah (sav), «Lut kavminin yaptıklarını yapanları gördüğü*nüz zaman her ikisini de öldürün» buyurmuştur [27]

2 - Hz Ali'nin bu işi yapanları recmettiğine dair rivayet [28]

3- Hz Ebubekir hilafeti sırasında sahabeleri toplayarak onlara ho*moseksüelliğin cezası hakkında sordu Sahabeler içinde onların en şiddet*li cezaya çarptırılması gerektiğine İşaret eden Hz Ali şöyle demiştir: «Bu Lut kavminden başka hiçbir milletin işlemediği bir günahtır Allahu taala-nın-Lut kavmini nasıl cezalandırdığını biliyorsunuz Ben bu suçu işleyen*lerin yakılmasını uygun görüyorum» demiştir Bunun üzerine Hz Ebube*kir, kendisinden homoseksüelliğin cezasını soran Halid bin Velld (ro)'e yazdığı mektupta bu suçu işleyenlerin yakılmasını emretmiştir [29]

Homoseksüelliğin cezası ölümdür diyenler, öldürülme şekli üzerinde İhtilaf ederek birkaç görüşe ayrılmışlardır:

1) Mürted gibi boynu kesilerek öldürülür Bu görüş Hz Ebubekir ve Hz Ali'den de rivayet edilmiştir

2) Taşlanarak öldürülür Bu görüş de İbni Abbas (ra)'tan rivayet edil*miştir, imam Malik (ra) ile imam Hanbel (ra) de bu görüşle hükmetmiş*lerdir

3) Yüksek bir yerden atılarak öldürülür

4) Üzerlerine bir duvar yıkılarak öldürülürler Hz Ebubekir'den böyle Ur rivayet de varit olmuştur

Homoseksüellerin öldürülmelerine hükmeden alimlerin öldürülüş şekli üzerindeki İhtilaflarının bir hikmeti vardır Çünkü Allahu taala Lut kavmi*ni bu günahlarından ötürü cezalandırdığı zaman sayılan bütün ölüm şe*killeri ceza İçinde bulunuyordu: «Vaktaki (azab) emrimiz geldi, (o mem*leketi) üstünü altına getirdik ve tepelerine balçıktan pişirilmiş, İstif edilmiş taşlar yağdırdık» (Hud: 82-83) Görüldüğü üzere âyette taşlama ile bina*ların yakılması açıkça ifade edilirken yakma zımnen anlatılmaktadır

2 Görüş: Homoseksüelliğin cezası zina cezası gibidir, imam Şafii (ra), homoseksüelliğin cezasının da zina gibi olduğuna hükmetmiştir Ya*ni suçlular bekar ise yüz sopa, evli ise recm ile cezalanacaklardır Bu gö*rüş Ata İra) Katade (ra), Nehaî (ra) Salb bin Müseyylb (ro) gibi tabiinden

m rivayet edilmiştir Şafiller bu görüşlerini oşogKtaM delillerle Isbat e-

aarler:

1- Ebu Musa el-Eş'âri (ra)'den şöyle rivayet edilmiştir: «Resutuflah ma*) «Bir erkek diğer bir erkekle cinsi münasebette bulunursa onların w ikisi de zanidirı buyurmuştur» Bu hadis homoseksüelliğin cezasının nmen zina cezası gibi olduğuna delalet eder

2- İmam Şafii (ra)'ye göre zina hakkında varid olan deliller hem* •adar homoseksüelliği içine almıyorsa da kıyas yoluyla homoseksüelliği amaya ilhak etmek mümkündür Çünkü zinadan maksat arzuların gayri neşru bir şekilde tatmin edilmesidir Bu tatmin kadınla olduğu gibi erkek- de olmaktadır, öyleyse bunun cezası da zina cezası İle aynı olmalıdır

3 Görüş: Homoseksüeller tozlr edilmelidir Hanefi alimleri homo-maüelliğin çok çirkin ve büyük bir günah olduğunu kabul ederler Ancak «ariecek cezanın zina haddi olmayıp tazir yoluyla cezalandırılması gerek-n§M söylerler Bu görüşlerini aşağıdaki delillerle isbat ederler:

i — Hanefllere göre zina ile homoseksüellik ayrı şeylerdir Çünkü homoseksüellik bir erkekle diğer bir erkeğin münasebeti, zina İse bir er* mmde bir kadının münasebetidir Bu sebeble Kur'an da İkisini ayn ayrı zikretmiştir Cenabı Allah (cc) «Gerçek, siz kadınları bırakıp da şehvetle ka erkeklere yanaşacak mısınız? Hayır, siz beyinsizlikte devam ede» bir kavimsiniz» (Nemi: 55) ve «Siz Rabblnlzln sizin İçki yarattığı «şiirinizi bırakıp da İnsanların İçinden erkeklere mi gidiyorsunuz? Ha-m, (sb helalden harama) tecavüz eden bir kavimsiniz» (Şuara: 165-166) Mrurmaktadır Görülüyor ki Allahu taala bu İki âyette homoseksüelliği zl-

değil, «beyinsizlik» ve «tecavüz etme» ye nlsbet etmektedir

2- Sahabe-i kiram Arap dilin) en iyi bildikleri halde homoseksûelll-|» verilecek ceza hususunda ihtilaf etmişlerdir Eğer bu fiilin cezası hususunda bir nas olsaydı Ictihodlorına göre amel etmezlerdi

3- Bu fiili zina ile kıyoslamok doğru değildir Çünkü zina, kadınla «mastır ve erkeğin yaratılışında kadına karşı bir zaaf ve temayül vardır -ratouki homoseksüellik böyle değildir Bu öyle bir fiildir ki hayvanlar bile Moontr İnsan yaratılışında erkeklere karşı da bir zaaf olduğu kabul edilse sie yine de zina ile kıyaslanamaz Çünkü zina neslin bozulmasına vesile «maktadır, öyle ise zinayı engellemek için daha şiddetli bir ceza gerek*il»

4- Resululloh (sav), «Müslümanın kanının dökülmesi ancak 00 şeyle lir: Evlendikten sonra zina İle, İman ettikten sonra Irtkfat II* ve haksız yere adam öldürmek ile» buyurmuştur Görülüyor ki Resulullah (sav) ölüm cezasının sayılan üç şeyden birisi sebebiyle uygulanabileceğini söy*lemektedir Homoseksüel ise hadiste belirtilen üç kişiden birisi değildir Zira homoseksüellik zina değildir Eğer zina gibi olduğunu kabul edersek Resulullah (sav)'ın, «Lut kavminin yaptıklarını yapanları gördüğünüz za*man her ikisini de öldürün» hadisinde evli olanlarla bekar olanların du*rumlarını ayırdetmesi gerekirdi Resulullah (sav) böyle bir ayırım yapma*dığına göre bunlar hakkındaki ceza had değil, olsa olsa taziren öldürül*mek olabilir Tazlrde İse hakimlerin salahiyeti geniştir Dilediği cezayı ve*rebilir

Allame Şevkanî homoseksüelliğin cezasının mutlaka öldürülmek oldu*ğunu kabul eden Maliki ve Hanbelîlerin görüşünü tercih ederek diğer görüş*leri zayıf bulmuştur Ona göre homoseksüellik çok çirkin bir fiil olduğu için cezası da çok ağır olmalıdır Bu ceza, yakmak, recmetmek ve üzerine duvar yıkmak gibi şekillerin hangisi daha ibret verici ve engelleyici İse onunla yerine getirilmelidir Bu ölüm şekilleri Allah (cc)'ın Lut kavmine verdiği cezalara daha uygun düşmektedir

Sevicilik ve hayvanlarla temasın hükümleri:

Fakihler, seviciliğin (kadınla kadının teması) cezasının tazir olduğun*da ittifak etmişlerdir Tazir ise hakimin salahiyeti içindedir

Hayvanlarla temasın cezası ise cumhura göre gene tazirdir Ancak İmam Hanbel (ra)'den yapılan bir rivayete göre, hayvanla temasta bulu*nan şahsın cezası da homoseksüelliğin cezası gibidir Yani hem hayvan, hem de hayvanla temasta bulunan öldürülür Şüphe yok ki bu fiili İşleyen kimse hayvandan daha aşağıdır

Onikinci Hüküm: Zina Suçu Nasıl Tesbit Edilir?

Şüphesiz zina çok çirkin bir fiildir Bu yüzden cezası da çok ağır bir ceza olan had veya recmdir İslâm şeriati bu haddin veya recmin uygulan*ması için ağır şartlar koşmuştur Zinada kadınların şahitliği kesinlikle ka*bul edilmez Şahitlik yapan erkeklerin de şehadet ettikleri zaman adil ol*malarını ister Şahitlerin suçu kendi gözleriyle ve bizzat kılıcı kında görme*leri gerekir Şüphe yok ki böyle bir şahitlik kolay kolay tahakkuk etmez

Zinadaki şehadetin şartları:

Şariln bu kadar ağır şartlar koymasındaki maksat İftira yollarını ke*serek İnsanların birbirlerini zina ile itham etmelerini önlemektir Zina şa*hitliğinin şartları şunlardır:

1- Şahitlerin sayısı dört olmalıdır Bu hususta Affohu taafa, cKo-dnlarmzdan fuhşu irtikab edenlere karsı içinizden dört şahit getirin» (Nisa: 15) buyurmuştur Zina dışındaki olaylarda İse yalnızca iki şahit ye*terlidir

2- Şahitler erkek olmalıdır Zina bahsinde kadınların şahitliği 0«-cerli değildir Zira Allahu taala erkeklere hitaben, «İçinizden dört şahld getirin» ve «Buna karşı dört şahld getirmeli değllmlydiler?» (Nur: 13) buyurmaktadır

3- Şahitler adil olmalıdır Zira Allahu taala «Sonra (o kadınlar) Müddetlerini doldur(maya yaklaştıkları zaman onları ya güzellikle tutun, rahud güzellikle kendilerinden ayrılın ve içinizden adalet sahibi İki kişiyi de şahid yapın» (Talak: 2) âyetinde şahitlerin «adalet sahibi» olmalarını emretmiştir «Ey iman edenler, eğer bir fasık size bir haber getirirse onu tahkik edin» (Hucurat: 6) âyetinde de fasıkların şehadetlerlnin kabul edil*memesini emretmiştir

4- Şahitlerin müslüman, âkil ve baliğ olmaları şarttır

5- Şahitlerin zina olayını kılıcı kında gördükleri gibi görmeleri şart*tır Zira Resulullah, «Cezaları şüpheli şeylerle uygulamoyınız» buyurmuş*tur

6- Dört şahit de birlikte şehadet etmelidir Eğer teker teker ge*lerek şahitlik ederlerse şehadetlerl kabul edilmez

İşt zinanın isbatı için şahitlerin bu vasıfları haiz olmaları gerekmek*tedir Zinanın bir başka isbatı daha vardır ki o da, zaninin zina ettiğini biz*zat itiraf etmesidir Alimler buna delillerin efendisi demektedirler Allahu taala da «Daha doğrusu insan (bizzat) kendisine karşı bir şahittir» (Kıya*met: 14) buyurmuştur

Resulullah (sav) Maız ile Gamldlye'yl kendi itiraflarına dayanarak başka şahit İstemeden zina cezası İle cezalandırmıştır Bazı alimlere göre dul veya bekar bir kadının gebe oluşu da onların zina ettiklerine delalet eder Gebelik onların itirafları yerine geçer Fakat Resulullah (sav) zama*nında zina cezası gebelikle değil itiraf üzerine uygulanmıştır Resulullah (sav) zamanında olan iki recm hadisesini nakledelim -

Maız bin el-Eelemi Hadisesi;

Maız bin el-Eslemî, Hezal bin Nalm'in yanında barınan kimsesiz bir gençti Bir cariye ile zina etti Efendisi ona, Allah (cc) tan af dilemesi için yaptığını Resuhıllah (sav)'a haber vermesini emretti Resululkıh (sav) mes-cidde iken Maız gelerek, «Ya Resulullah ben zina ettim» dedi Resulullah (sav) yüzünü ondan çevirdi ve «Git Allah'tan af dile» buyurdu Maız yine karşısına geçerek, «Ben zina ettim ya Resulullah» dedi Resulullah gene yüzünü çevirdi Maız bir kere daha karşısına geçerek, «Ya Resulullah, beni temizle, ben zina ettim» dedi Hz Ebubeklr ona «Dördüncü defa tekrar edersen Resulullah seni recmettirlr» diye uyardı Bunun üzerine Maız sustu Resulullah (sav) «Sen o kadını öptün mü sıktın mı?» diye sordu «Hayır ya Resulullah» cevabını alınca «Cinsi münasebette mi bu*lundun?» buyurdu Maız, «Evet, cinsi münasebette bulundum ya Resulul*lah» dedi Resulullah (sav)'in «Sen cinsi münasebetin ne olduğunu biliyor musun?» sorusuna «Evet, evli bir erkeğin helal ailesiyle yaptığını ben de o cariye ile yaptım» cevabını verdi Resulullah, «Sen ne demek istiyorsun?» buyurdu Maız, «Senden beni bu günahtan temizlemeni İstiyorum» deyince Resulullah onun recmedilmesini emretti

Recm esnasında Maız, değen taşların acısıyla, «Ey kavim, beni Re*sulullah (sav)'a götürün Zira benim kavmim beni öldürüyor?» diye fer*yada başladı Halk onun feryadına aldırmayarak ölünceye kadar taşladı*lar Resulullah (sav) Maızın isteğini duyunca, «Niçin recme devam ettiniz, niçin bana getirmediniz? Umulur ki o tövbe eder ve Allah da tövbesini kabul ederdi» buyurdu Bazı sahabilerin, «Köpek gibi taşlandı» ve ben*zeri laflarını duyunca da «Andolsun, Maız öyle bir tövbe etti ki eğer onun tövbesi bir ümmet içinde eşit şekilde taksim edilse onlara herkesi affetti*recek nlsbette bir pay düşer» buyurdu

Diğer bir rivayette ise Resulullah (sav) «Nefsim kudret elinde olan Allaho yemin edorim ki, Maız şimdi cennet nehirlerinde yıkanıyor» buyur*muştur [30]

Gamidlyo'nin hadisesi:

Müslim'in rivayetine göre Gamidiye isimli bir kadın Resulullah (sav)'a gelerek, «Ben zina ettim, beni temizle ya Resulullah» dedi Resulullah (sav) hiçbir şey söylemeden kadını geri çevirdi Kadın ikinci günün sabahı tekrar geldi ve «Ya Resulullah Maız'ı reddettiğin gibi beni de reddetme Allah (cc)'ın ismi ile yemin ederim ki gebeyim» dedi Resulullah (sav), «Git ve doğum yapana kadar bekle» buyurdu Kadın doğumdan sonra çocuğu da kucağına alarak Resulullaha geldi ve «Ya Resulullah, bu çocu*ğu doğurdum» dedi Resulullah (sav), «Git, sütten kesinceye kadar çocuğunu emzir» emrini verdi Kadın çocuğunu sütten kesince eline bir par*ça ekmek vererek alıp Resulullah (sav)'a geldi «Ya Resulullah, çocuk sütten kesildi ve gördüğünüz gibi artık ekmek yiyebiliyor» dedi Bunun özerine Resulullah (sav) çocuğu müslümanlardan birine teslim ettikten son*ra kadını göğsü derinliğinde kazılmış bir çukura indittirdikten sonra halka taşlamalarını emretti

Recm sırasında kadından sıçrayan bir damla kan aHlid bin Velid ra)'in yüzüne isabet etti Bunun üzerine Halid (ra) kadına küfretti Resu-ultah (sav), Hz Halidin sözlerini işitince «Sakin ol ya Halid Nefsim kudret etmde olan Allaha yemin ederim ki bu kadın öyle bir tövbe etti ki eğer onun tövbesini zalim tahsildar da yapsaydı Allah onu da affederdi» bu*yurdu Recm bittikten sonra kadının namazını kılarak defnettirdi [31]

Böyle hadiselerin asırların en üstünü olan Resulullah (sav)'ın asrın-3a vukubulmasının yüksek bir hikmeti vardır Bu hikmet, teşrii kanunların yetecek nesillere örnek olması için bizzat Resulullah (sav) tarafından tat-s«kı olarak gösterilmesidir Eğer bu gibi hadiseler o zaman olmasaydı Al*cın (cc)'ın farz kıldığı hadler yalnızca birer haber olarak kalırdı Sonraki reşitler bu kanunların nasıl tatbik edileceğini bilemezlerdi Allahu taala son peygamberi olan Hz Muhammed (sav)'in tebliğ ettiği dinin bütün asır-arı kapsayıcı ve her ortamda geçerli olmasını irade etmiştir Bazı saha-iierden bazı muhalefetlerin görülmesi şeriatın tamamlanması, Resulullah scw)'ın dini onlara uygulayarak ikmal etmesi içindir

Yukarıda anlatılan hadiselerin kahramanları herne kadar büyük bir i_c ışlemlşlerse de kendi arzularıyla seve seve kanunların uygulanma*sını ısrarla isteyerek o asır insanlarının ilahî kanunlara karşı bağlılık ve saygısını göstermektedirler Recm cezası ne kadar ağır bir ceza olursa :»sujı ahirette verilecek cezanın yanında çok hafif kalacaktır O zamanki Müslümanların hükümlere karşı gösterdikleri saygı, İslama girdikleri gün-3©n itibaren almış oldukları islâmi terbiyenin neticesidir

Alıntı Yaparak Cevapla