08-04-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İyi Bir Annenin Özellikleri
İyi Bir Annenin Çocuğu Üzerindeki Etkisi:
İyi bir annenin çocuğu üzerinde büyük ölçülerde tesir ettiğinde şüphe yoktur
Çocuk yetişkin bir birey olduğu zaman bile, annenin eylem ve sözleri hala çocuk üzerinde büyük bir etkiye sahiptir
Birçok insan annelerinin manevi makamlara yükselmelerinde ve tekâmül göstermelerindeki rollerini vurgulamış, bunu yadsımamışlardır
Büyük şia hakimi Şeyh Murteza ENSARİ annesinin vefatı üzerine şiddetli şekilde ağlamıştı
Öğrencilerinden birisi “ alim birisine annesinin ölümü için bu derece ıstırap çekip, gözyaşı dökmek yakışır mı?” diyerek kınar
Şeyh ise öğrencisine cevaben;
“Öyle görünüyor ki sen annenin Allah katında yüce dereceler getiren razılık makamından bihabersin
Annem bana uygun terbiyeyi verip, benim için pek çok zorluğa göğüs gerip, bu merhaleye gelmeme yardımcı olmuştur
Bana verdiği terbiyeyle tekamülümün yolunu açmış, ilimde yüksek mertebelere gelmemi sağlamıştır ” buyuruyor
Nechul Belaganın derleyicisi Seyyid Razi annesi öldüğünde çokça yas tuttu
Onun için yazdığı şiirde şöyle diyordu;
Ah Anneciğim!
Kederli gözlerimden dökülen yakıcı gözyaşı damlacıklarım belki kalbimdeki hüzün dağını eritir, yok eder ümidiyle, ayrılığından ağlıyor, göz yaşı döküyorum
Ah Anneciğim!
Sen yabancı ellerde mahpus olduğunda salıverilmen için sahip olduğum her şeyi feda edebileceğim kıymetli bir mücevher ve paha biçilmez bir inci gibisin
Fakat eyvah, eyvah ki, ölüm seni elimden aldı ve ölümcül pençelerden geriye senden hiçbir şey kalmadı bana
Ah Anneciğim!
Dünyadaki tüm anneler senin gibi erdemli, fazilet sahibi olsaydılar;
gerçekten çocuklar babalarının varlığını arzulamazlardı
Ah Anneciğim!
Her şey şahit ki sen şerefli ve yüce bir kadınsın çünkü sen toluma terbiyeli ve erdemli çocuklar kazandırdın…
(Matem toplantısından bir alıntı)
|
|
|