Prof. Dr. Sinsi
|
Anne Ve Baba Eğitimi İçin Yeni Teknikler
İLK SÖZ
Ailede anne ve babaya düşen görevler bir ayrılık değil, tamamlayıcı bir iştir
BU MEKTUBU OKUYUN
Halit Bey,
Bu size kaçıncı mektubum oldu bilmiyorum Yine bir sorun ile karşınızdayım
Biz çocukluk döneminde anne ve babamızın bizlere olan yaklaşımlarında çok farklılık gözledik Evde annemin yaptığına babam, babamın yaptığına da annem karışmaz¬dı Meselâ, babamın ev temizlediğini, yemek yaptığını ve bulaşık yıkadığını hiç görmemiştik Annem hastalandığında veya evde olmadığı zaman, babam yemek yapamaz, aç kalırdık Annem ise, evin dışındaki işleri babam olmadan takip edemezdi Bunlar bir tamamlayıcı değil, ailede kesin bir iş bölümü olduğunu anlatan davranışlardı
Bizim kuşak her ne kadar bu kesin ayrımı ortadan kaldırdı ve daha kaynaştırıcı ve tamamlayıcı bir gelişme içine girdiyse de, yine de anne, anne olduğu gerçeğini; baba da, baba olduğu gerçeğini ortadan kaldıramadı Yeni dünyanın her yerinde annelik görevi ile babalık görevi birbirinden ayrı gözükmektedir Birbirlerine olan destek ve yardımlar bunu ortadan kaldırmaktadır
Sizce, günümüzde anne baba görevleri ve başka bir ifadeyle aile içi işbölümü nasıl olmalıdır?
Dua ile kalın  
Nursen Yücel
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Ailede belli bir düzenin oluşmasında, şüphesiz ki fertlerin ayrı ayrı sorumlulukları vardır Bu sorumluluğun büyük bir kısmını an¬ne ve baba üstlenir Babaanne, anneanne ve dedeler ise zaman za¬man bu sorumluluğa ortak olurlar Ailedeki diğer büyük kardeşler de, çocuk eğitiminde bu sorumluluğu paylaşan diğer bireylerdir Buna bir anlamda iş bölümü denilmektedir
(~ BİR ANI )
Çevrenin engin bir saygı ve hürmet duyduğu bir büyüğümüzün evine, bayram ziyareti için gitmiştik
Bizi kapıda ailenin büyük oğlu karşıladı ve tatlı bir tebessümle içeri buyur etti Ardından anne ve babası bizleri karşıladılar Son derece' sade ve tertipli bir odaya götürdüler
Şeker-kolonyayı, evin en küçüğü tuttu Kahve ve çayımızı ise, bir di¬ğer kardeş getirip tuttu
Evde telaşsız ve disiplinli bir sistem yürüyordu Herkes ne yapacağı¬nı çok iyi biliyor, bir işe birkaç kişi koşmuyor veya bir iş sahibini beklemiyordu
Koyu bayram sohbeti esnasında, ev sahibine evdeki bu güzel uyumun sırrını sormuştum
"Bizim evimizde herkesin bir görevi var," dedi "Kimse kimsenin işi¬ne karışmaz Ancak, çok ağır geldiğinde yardımına koşarız "
"Bir anlamda iş bölümü mü?" diye sordum
"Evet," dedi "İş bölümü de denebilir Ancak, bu iş bölümü 'Ben görevimi yaptım, başkasından bana ne' şeklinde değil de, 'Ben de adam yerine konuyorum, benim de bir işim var ve aileme katkıda bulunuyorum' anlayışıyla yürür
Çocuklarımda hem sorumluluk duygusu gelişiyor, hem de işe yara¬mış olmanın hazzı yaşanıyor "
Anlatılanlar son derece önemliydi Sevgiye, kaynaşmaya ve disipline katkı yaparak bir iş bölümü anlayışı, fertlerin birbirine düştüğü günümüz aile yapısı için örnek bir modeldi
Evde, anne baba ve çocukların belli bir sorumluluklarının olması, gerektiğinde de birbirlerinin yardımına koşmaları, hoş bir ahengin oluş¬masını sağlayacaktı Buna büyük anne ve dedelerin de dahil olduğu düşünülürse, o evde harikulade bir düzenin işleyeceği aşikârdı
Bir ailede, anne babalar, çocuklar ve diğer aile büyükleri arasın da kesin çizgileri olmamakla beraber iş bölümü olduğu ortadadır Tabii ki, iş bölümünden önce anne babanın ortak görevleri vardır Bir anlamda bu ortak görevler, iş bölümünün temelini oluşturur
UYGULAYIN
Anne babanın ortak görevleri:
1 Anne baba çocuklarının kendi modelleri olmadığı kardeşlerinden ve arkadaşlarından farklı, bağımsız, kendine özgü zekâ ve kişilik özellikleri olan bir birey olduğu gerçeğinden hareket etmelidir
2 Anne ve babanın çocuklarına, "uygun olan davranışı" ya da neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğretebilmeleri için, gerek kendi aralarında, gerekse çocuklarına yönelttikleri davranışlarında dengeli, tutarlı ve kararlı olmaları gerekir
3 Anne ve babanın güvenli bir çocuğa sahip olabilmeleri için, önce kendilerine, sonra birbirlerine, ardından da çocuklarına güvenmeleri gerekir
4 Ana-baba, önce kendi içlerinde barışık, huzurlu birer birey ve sağlıklı birer örnek model olmalıdır
5 Ana-baba çocuğundan yaşı ve yeteneklerine uygun isteklerde bulunmalı, çocuğu hayal kırıklığına uğratacak, yaşının üs¬tünde beklentiler içine girmemelidir
6 Ana-baba, öncelikle çocuğunu bağımsız bir birey olarak kabul eden, ona sevgi ile yaklaşan ve olumlu ilişki kurmaya çalışan kişiler olmalıdır Bilinmelidir ki, sevgi temeline dayanan eğitim, sağlam ve başarılı bir eğitimdir
7 Anne ve baba, öyle bir ortam hazırlamalıdır ki, çocuk sanki her zaman anne ve babası yanındaymış gibi kendini güvenli ve hiç yanında değilmiş gibi özgür hissetsin Böyle bir aile ortamı çocuğun kendine özgü anlayış ve düşüncesini ifade etme imkânı sağlar
8 Ana-baba, çocuğa sevgi veren, girişim yeteneğini ve özgüvenini kazanabilmesi için onu destekleyen kişiler olmalıdırlar
9 İdeal anne ve babalar çocuğun ihtiyaçlarını sezen, onlara uygun cevaplar veren, aşırı hoşgörülü veya katı olmayıp, çocuğa karşı esnek bir yaklaşım içinde olan, davranışların¬da belirli bir devamlılık ve kararlılık sağlayan, karşı çıkma¬dan önce her zaman çocuğun isteklerini dinleyen ana-babalardır (Yavuzer, 1999: 69)
DİKKAT!
(Babanın Görevleri)
1 Baba ailede otoriteyi temsil eder Ailenin sevk ve idaresi baba tarafından yapılır
2 Babanın davranışları ile çocuk çok şeyler kavrar Baba oto¬ritesi aynı zamanda toplumun kurallarını temsil eder Birtakım yasaklar koyar, çocuk bu yasaklara karşı hareketlerini düzenler Böylece hem hürriyeti, hem de yasakları tanımış olur
3 Babanın otorite sahibi olması onun kırıcı, ya da tahakküm edici olmasını gerektirmez
4 Baba otoritesi fazla olduğu zaman, özellikle hassas yapılı çocuklar bundan zarar görebilir
5 Baba, çocuğun her yaştaki ilgi ve ihtiyaçlarını bilmeli, hareket ve tutumlarını buna göre ayarlamalıdır
6 Baba, çocuğun eğitiminden ve yetiştirilmesinden birinci derecede sorumlu bir kişidir
7 Baba,-gerektiğinde çocuğuna yapabileceği basit görevler vererek, onda kendine güven ve sorumluluk duygularının gelişmesine katkıda bulunmalıdır
8 Baba, çocuğunun sorularını bıkıp usanmadan cevaplandıran, onunla sohbet eden bir arkadaş olmalıdır
9 Baba, ailede kötü söz, dayak ve diğer zararlı davranışlardan şiddetle kaçınmalı ve uyumlu olmalıdır
ÇOK ÖNEMLİ
(Annenin Görevleri)
1 Çocuk yetiştirmeyi, bilimsel yollarla yapması için, annenin bu konuda kendini yetiştirmiş olması gerekir
2 Anne, çocuk gelişimini çok iyi bilmeli, yemek, uyku, temizlik ve sağlık kontrollerini iyi takip etmeli ve zamanında yapmalıdır
3 Anne çalışan bir kadınsa, çocuğu 0-3 yaşları arasındayken çalışmamayı tercih etmelidir
4 Eğer çalışmak zorundaysa, eve geldiğinde onunla yeteri kadar ilgilenmelidir
5 Anne, her şeyden önce çocuğunun bağımsız bir varlık oldu¬ğunu kabul ederek, ona baskı yapmadan, sevgi ve şefkat duygularını aşılamalıdır
6 Anne; çocuğunun yerine çalışmak, kendini ona siper etmek yerine, ona destek olmayı bilmelidir
7 Anne, çocuğunu kendi kendisini koruyacak biçimde yetiştirip, onun üzerindeki koruyucu ve kollayıcı olma özelliğini en aza indirmelidir
8 Anne, çocuğunun yaşantısından haberdar olmakla birlikte onun özel bir yaşantısı olabileceğini kabul etmelidir
9 Ona yakın olmalı, saygı duymalı, davranışlarını desteklemeli ve cesaret vermelidir
10 Anneler her şeyin en iyisini kendilerinin bildiğini zannetmemek ve daha sağlıklı çocuklar yetiştirmek için kendilerini çok yönlü geliştirmeliler
UNUTMAYIN!
(Çocukların Görevleri)
1 Çocuklarda özgüvenin oluşması ve sorumluluk anlayışının gelişmesi için, ailede onlara mutlaka ortak görevler verilmelidir
2 Çocuklara, evlerdeki çiçeklerin bakımı bırakılmalıdır
3 Evin ekmek ihtiyacı ve küçük bakkal işleri çocuklara görev olarak verilmeli
4 Çocuklardan masasını düzeltmek, çalıştığı odayı temiz tutmak, yatağını toplamak gibi işlerin yerine getirilmesi istenilmelidir
5 Onlara misafir karşılama ve uğurlamaya iştirak etmeyi, çay -kahve tutmayı, büyüklerinin elini öpmeyi öğretmeli
6 Parayı tasarruflu harcaması, eşyalarını özenle kullanması, çalışmasını planlayıp düzenli hale getirmesi öğütlenmelidir
7 Evin telefonlarına bakma, mektup atma, faturaları yatırma gibi sorumluluklar çocuklara bırakılmalıdır
8 Çocuğun yaşı büyüdükçe, kendi isteği doğrultusunda uygun işlerde çalışıp, hayatın gerçeklerini tanıması temin edilmelidir
9 Çocuğun kazandığı paraya dokunulmamak, onun tasarruflarını yine kendi ihtiyacına uygun şekilde harcaması tavsiye edilmelidir (Ertuğrul, 2000: 157)
|