Prof. Dr. Sinsi
|
Sevgi İletişiminin Olmazsa Olmaz &Quot;Üç S&Quot;Si
2- Sabır:
"Sabır imanın yarısıdır" buyurur Efendi'miz Gerçekten sabır, dertlerin devası, zorlukların çaresi, kurtuluşun anahta*rıdır "Sabırla koruk helva olur" demiş atalarımız
Hele de öfkenin, kızgınlığın, hiddetin ilk anında sabrı ku*şanmak çok önemlidir Böyle olursa sabır musibete, belaya, derde karşı koruyucumuz, kalkanımız olacaktır
Zor ve dar anlarımızda sabır ilticagâhımız olacak, bizi sakinleştirecek ve yanlışlardan koruyacaktır
Sabırsızlar, hep pişman olmuşlardır Sabrı az olanın, keş*ke, demesi çok olur; çünkü öfkeyle kalkan zararla oturur
Birçok insan, hiddetini sabırla söndüremediği için aile ya*pısında onulmaz yaralar açmış, hatta bu kutsal kurumu bü*tünüyle tahrip edip yıkmıştır
Sabır, kişinin olgunluğunu gösteren en önemli özelliktir Bu hususta daralanların, peygamberlerin hayatlarını, özellik*le de Efendi'mizin yaşadıklarını düşünmeleri gerekir Onların karşılaştığı olumsuzluklar karşısında bizimkilerin minnacık kaldığını göreceklerdir
Sabır, aile hayatının temel ihtiyacıdır
İki ayrı ve bambaşka insanı bir arada mutlu etmek için sabır gerekir
Kısaca seven, sabreder
Hem sevdiğini söyleyen hem de eşinin bazı hâllerine sab*retmeyen, çelişkili davranmıyor mu sizce?
Eşinden gelen huysuzluğa sabır konusunda da Efendi'miz eşsiz bir örnektir Onun eşleri de kıskançlık gösterdiler, tat*sızlık çıkardılar, dik kafalılık ettiler, karşı geldiler, isyankâr hâllere girdiler, daha da ileri gidip küstüler ve konuşmadı*lar  
Ancak bütün bu olumsuzlukları büyük bir sabır ve olgun*lukla karşıladı Efendi'miz  En fazla konuşmayı kesti; ama asla kırıcı, rencide edici, suçlayıcı bir tavra hiç girmedi
Efendi'miz (a s m ), Hz Aişe'nin yanında bulunuyordu O sırada, diğer bir hanımı ona bir tabak yemek göndermişti Hz Aişe, onun eline vurarak tabağın yere düşüp iki parçaya ayrılmasına sebep oldu
Güzeller Güzeli, Hz Aişe'ye ne fiili ne de sözlü olarak hiç*bir olumsuz tavır göstermedi Sadece eğilip yere düşen iki parçayı aldı ve eliyle birleştirdi Dökülen yemeği de topladık*tan, sonra orada bulunanlara, "Annenize kıskançlık geldi, haydi buyurun, yiyin" dedi
Eşinin gösterdiği bu şiddetli kıskançlığı çok tabiî ve sıra*dan bir hâl olarak değerlendirdi En ufak bir kızgınlık ve kır*gınlık alameti göstermedi
Efendiler Efendisi'nin bu hâli bize açıkça gösteriyor ki sev*gisinde saygı, saygısında sevgi olan, eşinin huysuzluğunu da hoş görür ve sabırla karşılar
Bu hâlleri kadın psikolojisinin tabii bir tezahürü olarak görüp sabretti; âdeta gülüp geçti
Sahabe de hanımlarıyla tartışıyordu Bir gün Hz Ömer, hanımıyla tartıştı ve Hz Peygamber'in yanına gelip şöyle ya*kındı:
" 'Ey Allah'ın Resul'ü, bizi bilirsin; biz Kureyşliler, kadınla*ra hâkim kimselerdik; sonra Medine'ye geldik Burada kadın*ların erkeklere hâkim olduklarını gördük Bizim kadınlar da onlardan huy kaptı '
" 'Bir gün hanımıma öfkelenmiştim, bana mırıldanıp karşı*lık vermez mi! Bunu doğru bulmayıp azarladım Bu sefer, be*ni niye azarlıyorsun, vallahi Resulullah'ın hanımları bile ona karşılık veriyorlar, mırıldanıyorlar Hem onlar icabında kü*süp gün boyu, geceye kadar Resulullah'ı terk ediyorlar, dedi '
" 'Hafsa'ya (Hz Ömer'in kızı, Efendi'mizin eşi) sende mi Resulullah'a karşılık veriyor, mırıldanıyorsun, dedim '
" 'Evet, hiçbirimiz, o gün geceye kadar yanına uğramayız, dedi '
" 'Sizden kim böyle yaparsa büyük zarar eder, hüsrana uğ*rar Hanginiz, Resul'ün öfkesi sebebiyle, Allah'ın gazabına uğramayacağından emin bulunuyor? Alimallah, bir anda he*lak olursunuz, dedim '
" 'Ben böyle deyince Resulullah (a s m ) tebessüm ettiler '
" 'Hafsa'ya dedim ki sakın Resulullah'a karşılık verip mı*rıldanma ve ondan bir kısım isteklerde bulunma Bir şey ge*rekirse bana söyle Sakın bazı arkadaşlarının Resulullah'a senden daha sevgili ve daha gönül alıcı olması seni aldatıp yanlış davranışa sevk etmesin!'
"Hz Ömer, Resulullah'ın (a s m ) burada da tebessüm et*tiğini belirtir "(A g e , s 215-217 )
Güzeller Güzeli'nin eşlerine gösterdiği sabır, bütün evli erkeklere eşsiz bir örnek olduğu gibi Hz Ömer'in tavrı da iyi bir kayınpeder örneğidir Kızını sükûnete, uyumlu olmaya ve daha uygun davranmaya çağırması, takdire değer bir du*rumdur
Efendi'mizin sabır abidesi olduğunu gösteren başka bir olay da şöyledir:
"Bir gün Ebu Bekir (r a ), Hz Peygamber'in kapısını çal*mıştı İçeride Hz Aişe'nin sesini yükselttiğini işitti
"Odaya girer girmez, tokatlamak üzere Aişe'yi yakaladı Resulullah, araya girerek mâni olmaya gayret etti
"Ebu Bekir, öfkeli bir hâlde dışarıya çıktı
"Bunun üzerine, Resulullah, (a s m ) Hz Aişe'ye, 'Gördün ya, seni babanın elinden kurtardım' dedi
"Birkaç gün sonra tekrar gelen Hz Ebu Bekir, onları barış içinde görünce 'Beni kavganıza dâhil ettiğiniz gibi barışınıza da dâhil edin' dedi
"Resulullah da 'Ettik, ettik!" diye cevapladı "
Böylece Hz Ebu Bekir de Hz Ömer gibi iyi bir kayınpeder olduğunu göstermiş oldu
|