Yalnız Mesajı Göster

Sevgi İletişiminin Olmazsa Olmaz &Quot;Üç S&Quot;Si

Eski 08-04-2012   #8
Prof. Dr. Sinsi

Sevgi İletişiminin Olmazsa Olmaz &Quot;Üç S&Quot;Si

Eşi delilenen, kendisi velileşen adam

Allah dostlarından biri, sinirli ve kavgacı bir hanımla ev*lenmiş Daha ilk gün, eşinin leblebiden nem kapan, alıngan ve sabırsız bir kadın olduğunu da anlayıvermiş ve hanımıyla bir pazarlık yapmış:

"Hanım," demiş "Anladığım kadarıyla sen, sert ve sinirli bir insansın Benim de sabrım sınırlıdır

Lakin Allah nasip et*ti, eşim oldun İnşallah bir ömür birlikte olacağız Bunu başa*rabilmek için sana bir teklifim var"

Hanımı, kocasının teklifini merak etmiş ve sormuş Eşiyle her şeye rağmen geçinmeye niyetli olan bu mübarek adam, teklifini açıklamış:

"Sen kızdığın zaman, ben sabredeyim; ben kızdığım za*man da sen sabret İkimiz birden kızmayalım

Kızgınlık, bir bakıma delilenmektir Yani geçici bir deliliktir Bu bakımdan, ikimiz birden delilenmeydim Birimiz delilendiğinde, diğe*rimiz velilere mahsus olan sabır güzelliğine sarılıp velileş-sin

"Böylece birbirimizi idare edelim de şu iki günlük dünya*da geçinip gidelim"

Hanımı, bu tek maddelik teklife "Peki," demiş ve uzun bir ömrü birlikte geçirebilmişler

Eğer birlikte kızmaz, eşimiz bağırıp çağırdığında, kapıyı vurup gitmezsek o evlilikte mutluluk olur

Biz erkekler, kadınımızı kendimiz gibi görmez; onun duy*gusal derinliğinin ve ruhsal hassaslığının farkında olursak ev*liliğimizi huzurlu bir yuvaya dönüştürürüz

Eşimizin kadınsı hassasiyetlerini görmezlikten gelir de hiddetlendiği zaman, "Bunda kızılacak ne var?" yüz asmış, kaş çatmış ve yumruk sıkmış olarak karşısına dikilmezsek an*layışlı bir şekilde sükûnetimizi ve akl-ı selimimizi muhafaza ederek sabrı kuşanırsak kazanan biz olacağız

Hem eşimizin kalbini, hem yuvamızın huzurunu hem de çocuklarımızın sevgisini ve takdirini kazanacağız Bu kazanç*ların biri bile değmez mi, delilenene karşı velileşmemizi ge*rektirmez mi?

Öyleyse öfkelenene karşı neden öfke?

Öfke ki yarım deliliktir Öteki yarısını da biz gösterip de*liliği tamamlamak, aklı başında olana, hele

de sevgisi gön*lünde bulunana yaraşır mı?

Böyle bir eşin arkasından ağlanır mı?

Hasan Harakani Hazretleri, Allah dostlarından olan bü*yüklerden biriydi İlmi, irfanı ve takvasıyla, tanıyanların hay*ret ve hayranlık duyduğu bu güzel insan, çok huysuz ve ge*çimsiz bir hanımla evliydi

Eşinin, ters ve aykırı bütün hâllerini, hep sabırla karşıladı Asla şikâyet etmedi Onun beddualarını duymazlıktan geldi, kendisi ona dualar etti Eş olarak üzerine düşen görevleri hiç ihmal etmedi Her küskünlüğü, kendisi düzeltti Yuvasını yı*kılmaktan korumak için uzun yıllar bir sabır abidesi gibi yıl*madan, yorulmadan dayandı

Bütün komşuları, tanıyanları, dostları, onun bu zorlu ta*hammülüne hayrandılar Nihayet emr-i Hak vaki oldu ve eşi vefat etti Hasan Harakani Hazretleri dışında herkes, bu ölüme memnun olmuştu

Çünkü bu hanımın nasıl bir cadı oldu*ğuna onlar da çok şahit olmuşlardı

"Sonunda, bu güzel insan, karısının eziyetlerinden, işken*celerinden kurtuldu" diyorlar ve onun adına da seviniyorlar*dı Fakat Hasan Harakani çok üzgündü Kederini hiçbir teselli gideremiyordu Onun bu hâli, insanları şaşkına çevirdi

"Ne hayır görmüştü ki bu huysuz hanımdan? Bu kadar kedere ve gözyaşına ne gerek vardı yani?"

Bu düşünceler kulağına gelince dedi ki:

"Bende gördüğünüz olumlu hâller, hep bu hanım sebebiy*ledir Çünkü ben, onun huysuzluklarına sabırla buldum, bul*duklarımı Şimdi onsuz geçen şu birkaç gün içinde, manen yerimde saymaya başladım, bazı hâller kaybolmaya başladı Ben ağlamayayım da kim ağlasın"

Eşinden Filozof Sokrat

Ünlü filozof Sokrat'ın eşi dünya cadılık tarihinin gözdelerindenmiş Bu yüzden Sokrat'ı da hanımından filozof saymak pek yanlış sayılmasa gerek

Beyler, kendi eşlerinin kıymetini daha çok bilsinler diye, Sokrat'ın hanımını da tanıtmak istiyorum

Bir gün, hanımı, Sokrat'ı rezil edip göndermiş evinden Sonra da hırsını alamamış olmalı ki talebelerine ders verdiği yere gelmiş, başlamış avazı çıktığı kadar bağırıp çağırmaya Bununla da hızını alamamış ve orada duran bir kova suyu, kocasının başından aşağı boca etmiş

Sokrat, bu olup bitenlere hiç karşılık vermeden sadece te*bessüm ediyormuş Talebeleri hayret etmişler ve sormuşlar:

"Efendim bunca bağırıp çağırmadan sonra bir de tepeden aşağı ıslattı sizi Buna rağmen hiçbir karşılık vermediniz"

"Sürpriz değildi," demiş Sokrat "Eğer şimşek çakar, gök gürlerse peşinden muhakkak yağmur gelir

Bizimki de esip gürledi, ıslatması normaldir"

Talebeleri, böylesine bir olumsuzluktan sonra onun ne ce*vap vereceğini merak edip sormuşlar:

"Efendim, bize evlenmeyi tavsiye eder misiniz?"

"Evet," demiş Sokrat "Siz de mutlaka evlenin İki ihtimal var; karınız ya iyi çıkar ya da kötü İyi çıkarsa mutlu olursu*nuz, kötü çıkarsa da benim gibi filozof olursunuz"

Alıntı Yaparak Cevapla