Yalnız Mesajı Göster

Eşini Kıskanmak

Eski 08-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Eşini Kıskanmak




Türkçe’de, gayret, daha ziyade çabalama, olağanüstü çalışma, yılmadan, usanmadan faaliyet içinde olma gibi anlamlara gelmekle beraber, yabancıların, kutsal sayılan şeylere saldırmalarını görmekten hâsıl olan tepki; koruma, esirgeme ve kayırma duygusu anlamına da gelir Çalışkan ve fedakâr kişilere gayretkeş ve gayretli denir Arapça’da gayret, kıskanmak ve kıskançlık manasına gelirGayret, nâm ve nâmusa halel verecek hallerden hamiyet etmek manasınadır ki, kıskanmak tabir olunur ve ğıyar, Hakk Teâlâ, kullarına rahmet etmek; hayır ve bol rızık ihsan eylemek manasına gelir Pek gayretli, hamiyetli ve kıskanç kişiye gayrân ve gayûr denir” (bkz Asım Efendi, Kâmus, trc, 594-95) SŞ Cürcani, gayreti, “Kişinin, kendisine özgü bir şeye başkasının ortak olmasını istemesi hâli” şeklinde tarif eder Bu anlamda eşlerin birbirlerini yabancılardan kıskanmalarına gayret denir Şiblî, biri beşeri, diğeri ilâhî olmak üzere iki türlü gayretten/kıskançlıktan bahseder Beşerî gayret, kişilerle ilgilidir İlâhi gayret ise, zamanın Allah Teâlâ ile ilgisi olmayan işlerde ziyan edilmesinde söz konusu olur (Serrac, 299; Baklî, Şerh-i Şathiyat, Tahran, 1981, s, 691; Kuşeyri, 515)


Sa’d b Ubade: “Yâ Rasûlallah! Ben kıskanç bir adamım, eşimi, yabancı bir adamla görsem onun başını uçururum” deyince Hz Peygamber,Ben senden daha kıskancım ama Allah Teâlâ Benden daha kıskançtır Onun için fuhşun açık olanını da, gizli olanını da haram kılmıştır” buyurmuştur (Buhari, Tevhid, 15; Müslim, Lian, 16; Tevbe, 32; Wensenck, V, 31, 35)


Gayûr/kıskanç, Allah’ın isimlerindendir Bütün peygamberlerde, evliyada, takva sahibi salih insanlarda bir anlamda kıskançlık vardır Erkeğin, eşinin; güzelliğini, kadınca hal ve hareketlerini ve cinsel hayatını kendisine tahsis etmesini istemesi vb hususları başka bir erkekle paylaşmak istememesi gayrettir, kıskançlıktır Böyle bir durumu gördüğü veya tahmin ettiği veyahut da hissettiği zaman bu, onun gayretine dokunur, tepkisine sebep olur, buna sebep olanları bir şekilde cezalandırmayı düşünür Gayretine dokunmak, kıskaçlık duygusunu harekete geçirmektir Erkek, eşini kıskandığı gibi, aynı şekilde kadın da eşini kıskanır

Evet, kıskanmak sevmenin parçasıdır Seven kıskanır da Ama dikkat! Kıskanmak sevmenin bir parçasıdır, sevmek kıskanmanın parçası değil Kıskançlığı sevgisini boğan kişi, sevdiğine cennet değil cehennem sunar Kendi gönül darlığıyla sevdiğini de daraltırHer şeyde olduğu gibi dozunda sevgi ve kıskançlık gereklidir seven kıskanır

Alıntı Yaparak Cevapla