Prof. Dr. Sinsi
|
Şarap Yapımı Ve Kültürü
Şarap Kusurları
Dünya genelinde şarapların yüzde 1’i ila 10’u mantar probleminden dolayı bozulmaktadır Bu tür şaraplar küf kokarlar Şarap açıldıktan sonra bu koku artarak yayılmaya devam eder Tatları da küflü ve ekşidir Her türlü şarabın başına gelebilecek bu istenmeyen durumu önlemek için, şarap üreticisi, kaliteli yekpare mantar kullanarak (Bir tür natürel ahşap olan mantar, dünyada sadece Portekiz ve İspanya’nın Atlantik kıyısındaki bazı bölgelerinde yetişen mantar meşesinden elde edilir Geniş bir gövdeye sahip olan mantar ağacının kalın dış kabuğu soyulur ve alttan çıkan daha yumuşak katmandan da şarap tapası olarak kullanılan yekpare mantar üretilir Arzı talebine göre oldukça düşük olan mantarın fiyatı cinsine göre 1 euro ile 1 Amerikan doları arasında değişmektedir Gözenekli bir yapıya sahip olan mantar, eskitilen şarapların gereksinim duyduğu çok az miktarda oksijeni şaraba geçirerek sağlıklı gelişimini sağlar İstatiksel olarak dünya genelinde şarapların ortalama yüzde 1 ila 10’u mantardan kaynaklanan sorunlardan ötürü bozulmaktadır Şarap üreticileri, tapa olarak yekpare mantar tercih ederek şaraplarını bir ölçüde koruyabilseler de, piyasaya sunulduktan sonraki saklandığı koşulları da şarabın kaderini etkileyebilmektedir
Mantarın kurumasını engellemek için, şarabı yatık bir şekilde ve yüzde 75 oranında nemli bir ortamda saklamak gerekir ), mantarın bozulma riskini önemli ölçüde azaltabilir Oksidasyon şarabın gereğinden fazla oksijene maruz kalması sonucunda oluşan bir kusurdur Şarap üretiminin herhangi bir aşamasında oluşabileceği gibi, şarap şişelendikten sonra mantarın hava geçirmesi sonucu da meydana gelebilir Okside olmuş şarapların tadı sirkemsi ve yavan olur
Şarabın diğer kullanım yerleriDin
Hıristiyanlıkta Kudas Ayininde hiçbir katkı maddesi eklenmeden kullanılır
Eczacılık
Tıbbi Şarap; içine çeşitli maddelerin çözünmesiyle içmek suretiyle yapılan ilaçtır Alkol derecesi en az 11 olan kırmızı veya beyaz şaraplar tercih edilir
Edebiyat
Kırmızı rengi dolayısıyla sevgilinin dudağı, âşığın kanlı göz yaşıdır Kadehi andıran biçimiyle lale, kırmızı rengiyle gül de şaraptır ve tekkelerde saki adındaki şarap dağıtıcı aslında Allah'ın rahmetini dağıtır yani şarap mecaz anlamda kullanılır edebiyatta şarap ın diğer adı da meydir
Şarap üreten ülkeler
Dünyada 7 milyon 647 bin 743 hektar alanda bağcılık yapılıyor ve dünyada yıllık üzüm üretimi yaklaşık 65-66 milyon ton, Türkiye'de ise 530 bin hektar bağ var ve yaş üzüm üretiminin 90-110 bin tonu şarapta kullanılıyor
Dünya şarap üretiminde ise ülkemiz üzüm üretiminde 4 sırada olmasında karşın ilk 10'da yoktur
Ülke - Şarap Üretimi (Ton)
-------------------------------------------
Fransa - 5,349,333
İtalya - 4,711,665
İspanya - 3,643,666
ABD - 2,232,000
Arjantin - 1,539,600
Avustralya - 1,410,483
Çin - 1,400,000
Güney Afrika - 1,012,980
Şili - 977,087
Almanya - 891,600
Türk Şarabı


Türkiye toprakları, dünyanın en eski şarap bölgelerinden biridir Anadolu şarabın beşiğidir Anadoluda bağcılık Hititlere kadar uzanır Hatta Batı dillerinde şarap anlamına gelen vin, vino, wine gibi sözcüklerin kökü Anadolu'ya ve Hitit diline uzanır Türkiye'de şarap hemen hemen bütün bölgelerde üretilmektedir Marmara-Trakya bölgesinde, Adakarası, Savignon Blanc, Papazkarası, Karasakız, Semillon ve Gamay üzümleri üretilmektedir Ege Bölgesinde Cabernet Sauvignon, Carginan, Alicante Bouchet, Çalkarası, Sultaniye, Bornova Misketi ve Merlot üzümleri üretilir Diğer bölgelerde ise Kalecik Karası, Emir, Öküzgözü ve Boğazkere gibi değerli üzümler üretilmektedir

Türkiye'nin toprakları üzüm yetişriciliğine son derece elverişlidir Bugün dünyanın bir çok bölgesinde şarap yetiştirebilmek için pek çok sunni yöntem geliştirilmiştir Türkiye'nin toprakları doğal olarak verimli olmasına rağmen Türk Şarabı büyük şarap üreticisi olan ülkelerin gerisinde kalmış olmakla birlikte giderek saygınlık kazanmakta ve Türk şaraplarının üretim miktarı hızla artmaktadır


 
|