08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayıkla Pirincin Taşını, Hemen Ateşe Sür Pilavını | Pilavlar


Mutfak ile ilgilenmeye başlayanların veya yalnız yaşayanların en aşina olduğu yemek çeşitlerinden biridir pilav Ancak o kadar çok ve sık yapılması, pilavın en iyi bilinen ve en güzel yapılan tarif olduğunu ifade etmiyor maalesef! Tam tersine, pilav yapılması en hassas, tavının/kıvamının tutturulması en zor tariflerden biridir Kendisi dışında lezzet veren başka malzemelerin katılmaması, bu tarifin kıvamının tutturulmasını güçlendiren en önemli faktör
Şöyle bir kişisel pilav yapma deneyimlerinizi gözden geçirin Özellikle konuklarınız varken yaptığınız kaç pilavı göğsünüzü kabartarak, başınız dik sofraya getirdiniz? “Aceleye geldi”, “Sizin şansınıza…”, “Aslında çok güzel pilav yaptığımı söylerler”, “Bir daha o marketin pirincini almam”, “Geçen yaptığım pilav bilseniz ne güzel oldu”, “Şimdi toksunuz ya, o yüzden…” v b birçok bahane mutlaka size de çok tanıdık gelecektir
Artık bahaneleri bırakıp marifetinizi ortaya koyma zamanı geldi Vereceğimiz püf noktalarıyla mükemmel pilavın tüm gizli kalmış sırlarını açıklıyoruz Konuklarınıza ikram edeceğiniz pilavın ardından mükemmel pilavın sırlarını öğrenmek isteyenlere vereceğiniz yanıtları da şimdiden hazırlayın
Pilava lezzet katmak için önce tereyağı ile hafifçe kavurun Böylece pirinçleriniz hem tereyağın lezzetini alacak hem de pişirme sırasında dağılmasını engelleyecektir Pirinçlerin yapışmasını önlemek ve tane tane olmasını sağlamak için de pişirme suyuna bir miktar sıvı yağ ilave edin Pilavınızın rengi de önemli ve ilik gibi bembeyaz görünmesi içinse pişme suyuna 1-2 çay kaşığı limon suyu eklemeyi deneyin
Pilavın pişip pişmediğini anlamak için çatala, kaşığa güvenmeyin; tadına bakın Yenilebilir yumuşaklıkta ve dişe gelir sertlikteyse kıvamı tamamdır Henüz yenilebilir yumuşaklığa gelmemiş ancak suyu da kalmamışsa biraz daha sıcak su ekleyin ve suyunu çekinceye kadar pişirmeye devam edin Ekleyeceğiniz suyun mutlaka sıcak olması gerekir
Pilavı karıştırmanın, pirinçteki nişastayı açığa çıkardığını ve nişastanın da tanelerin birbirine yapışmasına neden olacağını aklınızdan çıkarmayın
Diyelim ki, pilavınız pişti ama pirinçler çok yumuşamış, yani lapalaşmış Endişe etmeyin ve çok kısık ateşte bir çatal yardımıyla dikkatlice havalandırarak pişirmeye devam edin Ta ki, suyunu iyice çeksin
Pilavı ısıtmak da ayrı bir maharet gerektirir Mükemmel yapılmış bir pilavın ısıtıldığında tüm özelliğini kaybettiği de çok vakidir Burada işin sırrı pilavı karıştırmamaktır Pilava 1-2 yemek kaşığı su ekleyin ve çok kısık ateşte ısıtın Pilavın tanelerinin bozulmaması için de tencereyi arada bir sallamak suretiyle alt üst edin


Beyaz ve Esmer Pirincin Besin Değerleri
100 gr pişirilmiş beyaz pirincin besin değerleri şunlardır:
- 109 kalori;
- 2,4 gr
protein;
- 24,2 gr
karbonhidrat;
- 0 kolesterol;
- 0,1 gr
yağ;
- 0,1 gr
lif;
- 28 mgr
fosfor;
- 10 mgr
kalsiyum;
- 0,2 mgr
demir;
- 374 mgr
sodyum;
- 28 mgr
potasyum;
- 0,02 mgr
B1 vitamini;
- 0,01 mgr
B2 vitamini ve 0 4 mgr B3 vitamini
Esmer pirinç denilen türün besin değerleri, beyazınkinden daha yüksektir ve 100 gr pişirilmiş esmer pirincin besin değerleri şöyle sıralanabilir:
- 282 kalori;
- 3,6 gr
protein;
- 26
7 gr karbonhidrat;
- 0 kolesterol;
- 3, l gr
yağ;
- 1
6 gr lif;
- 94 mgr
fosfor;
- 98 mgr
kalsiyum;
- l mgr
demir;
- 71 mgr
sodyum;
- 177 mgr
potasyum;
- 220 mgr
magnezyum;
- 1
4 mgr çinko;
- 110 IU A vitamini
- 0,3 mgr
B1 vitamini ve 0,04 mgr B2 vitamini

Bulgurun besin değeri
Yaklaşık 100 Gr Bulgur için
- Kalori : 354
- Karbonhidrat (gr
): 69,3
- Protein (gr
): 11,5
- Yağ (gr
): 2,2
- Kalsiyum (mg
): 36
- Demir (mg
): 3,1
- Vit
A (I U ): 0
- Vit B1 (mg
): 0,57
- Vit B2 (mg
): 0,12
- Niasin (mg): 4,3
- Vit
C (mg ): 0
|
|
|