08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Doğru Beslenerek İdeal Kiloya Ulaşmanın Sırları
Sebzeler ve Sağlığımız
< Kilo vermek için en ideal seçimdir
< Kalori açısından fakir; lif, mineral ve vitamin açısından zengindir Minimal yağ içerir
< Yağsız hazırlanmış salata faydalıdır İstenirse limon sıkılabilir veya sirke katılabilir
< Patatesin yağ oranı düşüktür (Kızartma olmamak kaydıyla)
< Zeytinyağlı olduğunda az yenmelidir
Süt ve süt ürünleri
< Yağsız ya da az yağlı süt-yoğurt-peynir tavsiye edilebilir Özellikle osteoporozdan korunmak açısından önemlidir
< Krema yenmemelidir Bir kase kremada, tamamı yağdan gelen 400 kalori vardır
Yumurtayı nasıl alırsınız?
< Yumurta akı tercih edilmelidir
< Kaynatma ya da haşlama yapılarak yenmelidir
< Yağda yumurta tercih edilmemelidir
Şeker ve tatlılarla aranız nasıl?
< Tatlı yaparken şeker yerine mümkünse bal kullanılmalıdır
< Bütün meyve konservelerinde yağ ve şeker miktarı düşüktür
< Baklava ve hamur tatlıları tercih edilmemelidir
< Tatlandırıcı ile hazırlanmış sütlü tatlılar tercih edilmelidir
Otlar ve baharatlar  
Rahatlıkla kullanılabilir
Et ve kümes hayvanları, balık  
< Kızartmamalı, fırın veya ızgara tercih edilmeli
< Tavuğun derisi ve sakatatı yenmemeli
< Beyaz et daha sağlıklıdır
< Sosis, salam, sucuk yenmemeli
< Balık tercih edilmeli
Hububat, tahıl ürünleri, pirinç, makarna  
< Yağsızdır ama kalorileri yüksektir
< Makarna faydalıdır
< Bir kase makarna 200 kaloridir
< Sossuz yenmelidir
Katı yağlar ve soslar  
< Margarindeki yağ ve kalori oranı tereyağından daha fazladır Bu nedenle gerekirse diyet margarin kullanılmalıdır
< Sirke kullanılabilir
< Mayonez tercih edilmemeli
< Kolesterolsüz demek, yağsız demek değildir!
Dondurulmuş gıdalar  
< Yağ ve kalori açısından zengindir
< 100 gr’ında 3 gr’dan fazla yağ varsa uzak durulmalı
Kuruyemişler  
< Kolesterol içermezler
< Lif, vitamin ve mineral açısından zengindirler
< Kötü tarafları; kalori ve yağ açısından zengin olmalarıdır
Kilomuzu Nasıl Kontrol Altında Tutalım?
Alınan enerji>Harcanan enerji ve Alınan kalori>Harcanan kalori olduğu zaman kilo alınır Bu orantı dengeli olursa kilo kontrolü mümkün olur Bunu dengeli hale getirmek için de beslenme kurallarına uymalı ve egzersizi bir yaşam biçimi haline getirmeliyiz Kilo kontrolü için öncelikle bir hedef seçilmelidir Bu hedef gerçekçi olmalıdır Örneğin 100 kg olan bir insan için öncelikli hedef 60 kg olursa başarma ihtimali düşük görünür Bu kişinin ilk 6 aydaki hedefi 90 kg’a düşmek olursa başarma şansı yükselecektir %10 kilo kaybı ile de birçok sağlık kazanımı elde edecektir
Kilo vermenin ilk yöntemi
İlk yapılması gereken bir kilo kontrol günlüğü tutmaktır Yani neyi, nasıl, ne zaman ve niçin yediğimizi her gün düzenli olarak not almalıyız Böylelikle ne kadar çok yediğimizi gözlerimizle görmüş oluruz İlk 1 ay düzenli olarak yazılmalı Daha sonra hedefe ulaşana kadar her ayın en azından bir haftasında günlük tutulmalı Göz hafızası unutmaz!
Bir kilogram verebilmek için ne kadar kalori harcanmalı?
1 kg = 7000-8000 kalori harcanmalı Bunun için günlük kaloriden 600 kalori azaltılırsa; 14 gün içinde 1 kg verilir Bu şekilde devam edilirse 6 ay sonunda 13 kg verilebilir
Diyetteki yağ nasıl azaltılabilir?
< Tereyağı, mayonez ve soslar kullanılmamalı
< Cipslerden uzak durulmalı
< Izgara ve fırın tercih edilmeli
< Kızartmadan uzak durulmalı
< Et yerine ızgara tavuk veya balık yenmeli
|
|
|