08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Et Nasıl Dondurulur? - Dondurucuda Depolama Süreleri Nelerdir?

Et nasıl dondurulur?
Dondurucu'da etlerin dondurulabilmesi için, taze kesilmiş hayvan etleri 'dana eti hariç' belirli bir süre dinlendirildikten sonra derin dondurucu'da dondurulmalıdır Etlerin dinlendirilmesinde ki amaç, etin yumuşaklığının sağlanmasıdır Taze kesilmiş etler sert olacağından doğrudan dondurucu'ya kaldırılmaz, dinlendirilir Etlerinizi satın alarak dondurmak isterseniz, kasabınızdan satın aldığınız etin ne kadar süre dinlendirildiğini sorunuz
Taze Etlerin Dinlendirme Süreleri:
Taze kesilmiş hayvan etleri, 1°C ila 2°C ısı ortamında dinlendirilir Bu süreler şöyledir:
Koyun Eti: 7 Gün ila 15 Gün süre ile dinlendirilmelidir
İnek Eti: 5 Gün ila 7 Gün süre ile dinlendirilmelidir
Dana Eti: Dinlendirilmeye gerek yoktur, doğrudan dondurucu'da dondurulabilir
Tavuk Eti veya Benzerleri: 12 Saat süre ile dinlendirilmelidir
Balıklar: Bütün balık çeşitleri dinlendirilmez, doğrudan dondurucu'da dondurulabilir
 
Etlerin Dondurucu'da Depolama Süreleri

Koyun Etleri
Koyun Rosto:Etler parçalar halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu'ya kaldırılmalıdır Dondurucu'da depolama süresi 4 ila 8 Aydır
Koyun Pirzola: Pirzola parçaları paketlenirken aralarına plastik folyolar konulmalı veya streç ile tek tek sarılarak ambalajlanmalıdır ki, pirzola parçaları birlikte donmasın Pirzolalar paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu'ya kaldırılmalıdır Dondurucu'da depolama süresi 4 ila 8 Aydır
Koyun Kuşbaşı: Kuşbaşı halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu'ya kaldırılmalıdır Dondurucu'da depolama süresi 4 ila 8 Aydır
 

Dana Etleri
Dana Rosto: Etler parçalar halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu'ya kaldırılmalıdır Dondurucu'da depolama süresi 6 ila 10 aydır
Dana Pirzola veya Şnitzel: Pirzola parçaları paketlenirken aralarına plastik folyolar konulmalı veya streç ile tek tek sarılarak ambalajlanmalıdır ki, pirzola parçaları birlikte donmasın Pirzolalar paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu'ya kaldırılmalıdır Dondurucu'da depolama süresi 6 ila 10 Aydır
Dana Biftek: Biftek parçaları paketlenirken aralarına plastik folyolar konulmalı veya streç ile tek tek sarılarak ambalajlanmalıdır ki, biftek parçaları birlikte donmasın Biftekler paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu'ya kaldırılmalıdır Dondurucu'da depolama süresi 6 ila 10 Aydır
Dana Kuşbaşı: Kuşbaşı halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu'ya kaldırılmalıdır Dondurucu'da depolama süresi 6 ila 10 Aydır
Dana Kıyma: Baharat katılmadan ihtiyacınız ölçüsünde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu'ya kaldırılmalıdır Dondurucu'da depolama süresi 1 ila 3 Aydır
 

Sığır Etleri
Sığır Rosto:Etler parçalar halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu'ya kaldırılmalıdır Dondurucu'da depolama süresi 8 ila 12 Aydır
Sığır Biftek: Biftek parçaları paketlenirken aralarına plastik folyolar konulmalı veya streç ile tek tek sarılarak ambalajlanmalıdır ki, biftek parçaları birlikte donmasın Biftekler paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu'ya kaldırılmalıdır Dondurucu'da depolama süresi 8 ila 12 Aydır
Sığır Kuşbaşı: Kuşbaşı halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu'ya kaldırılmalıdır Dondurucu'da depolama süresi 8 ila 12 Aydır
Sığır Haşlama Et: Etler parçalar halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu'ya kaldırılmalıdır Dondurucu'da depolama süresi 8 ila 12 Aydır
Sığır Eti Kıyma:Baharat katılmadan ihtiyacınız ölçüsünde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu'ya kaldırılmalıdır Dondurucu'da depolama süresi 1 ila 3 Aydır
Kemikler: Uygun büyüklükte parçalar halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu'ya kaldırılmalıdır Dondurucu'da depolama süresi 6 ila 8 Aydır Donmuş halde kullanınız
Sucuk, Salam: İhtiyacınız ölçüsünde hazırlanmalı, üzerleri zarlı da olsa buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşiti yazılarak etiketlendikten sonra dondurucu'ya kaldırılmalıdır Dondurucu'da depolama süresi 1 ila 2 Aydır
Dondurulmuş etler çözdürüldüğünde aynen taze et gibi pişirilmeli ve çözülmüş et pişirilmemişse tekrar dondurulmamalıdır
|
|
|