Yalnız Mesajı Göster

Dipfriz'de Sebzeler Nasıl Dondurulur Ve Saklama Süreleri

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dipfriz'de Sebzeler Nasıl Dondurulur Ve Saklama Süreleri







Dipfriz'de Sebzeler Nasıl Dondurulur?


Sebzeler derin dondurucu'da ' dipfriz'de 'derin dondurmak için doğrudan pişirilerek, haşlanarak veya şok haşlanarak dondurulur Çok olgun, ham sebzeler, soğan, kırmızı turp, tere, kıvırcık salata gibi sebzeler derin dondurmaya uygun değildir Sebzeler derin dondurucuya koymazdan önce temizlenip yıkandıktan sonra, küçük parçalar halinde doğranıp ambalajlanarak derin dondurucuya kaldırılır Derin dondurucu da ambalaj malzemesi olarak plastik kaplar, buzdolabı poşetleri ve plastik torbalar kullanılır

Sebzeler temizlenip doğrandıktan sonra ihtiyaç ölçüsünde ambalajlanarak derin dondurulabilir Fakat, bazı sebzeler hacim olarak dondurucu da fazla yer kaplarlar, beyaz lahana, ıspanak, pırasa gibi sebzeler birer örnektir Onun için bu veya benzeri sebzeleri şok haşlayarak derin dondurucuya kaldırmak dondurucu da diğer gıdalar için fazlasıyle yer açacaktır

Şok Haşlama:
Sebzelerin renk, koku, tad ve vitaminlerinin korunması için, dondurulmadan önce haşlanmasına şok haşlama diyoruz Şok haşlama şöyle yapılır: Büyük bir tencere içerisine su konur kaynatılır Haşlanacak sebzeler 'temizlenmiş, doğranmış olarak' bir süzgeç içerisine alınır ve kaynamakta olan su içerisine daldırılır, üzeri kapatılır Sebzeler bu su içerisinde 2-8 Dakika süre ile bırakılır ve süre bitiminde sebzeler doğrudan musluktan akan soğuk suya tutulur ve süzülmeye bırakılır Tencerede bulunan suyu, her defasında kaynatarak bir çok kez kullanabilirsiniz Süzgeç içerisine 05 Kg yani yarım kilodan fazla sebze koymamaya dikkat edin







Domates
Ağustos ayının ortalarından itibaren domatesler mevsimine uygun olgunluğa erişir Tam bu dönemde domatesler derin dondurucuya kaldırılır Market ve pazarlarda satılan domateslerin şekil olarak iki türü gözümüze çarpar, yuvarlak ve sivri domates Bu iki domatesin kendi içinde o kadar çok çeşiti var ki, biz tüketiciler bu farkı fark edemeyiz

Dondurucuya kaldırmak için domateslerin olgun olanlarını ihtiyacınıza uygun olarak mutfak robotundan geçirerek veya bıçak ile kuşbaşı doğrayarak, poşetleyip dondurucuya kaldırın Kendim mevsiminde yuvarlak ince kabuklu ve sivri kalın kabuklu domateslerden 15 - 20 Kg civarında dondurucuda muhafaza edebilirsiniz Öncelikle domateslerin kabuğunu soyun Bu işlem için; tencerede kaynamakta olan su içerisinde domatesleri 1-2 dakika tutar, kabuğunu soyun Bu soyulmuş domatesleri özellikle yemeklerde kullanmak için; iri kuşbaşı şeklinde bıçak ile doğrar ve 2 ila 3 kepçe ölçüsünde poşetleyin Robottan geçireceğiniz domateslerin ince kabuklu olanlarının kabuğunu soyun Fakat, sivri domateslerin kalın kabuklarını mutlaka soyun Aslında soyulmasa da olur Bir de domateslerin sap yuvalarını ve çekirdek yuvalarında ki beyazlıkların alınması gerektiğini unutmamak lazım Pazardan aldığınız domatesler eğer sert ise, bir kaç gün bekletip kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız Domatesler donmuş veya çözdürerek kullanılır Dondurucuda depolama süresi 12 aydır







Sivri Biber
Sivri biber veya çarliston fark etmez Saplarını kesin, çekirdeklerini çıkardıktan sonra ihtiyacınız ölçüsünde poşetleyin dondurucuya kaldırın Donmuş halde kullanılır Depolama süresi 8-10 aydır







Kapya Biber
Ağustos ayı ortaları kırmızı biberin 'kapya biber' mevsimsel olgunluğa erişme zamanıdır Bu ay içerisinde ihtiyacınız ölçüsünde kırmızı biberleri hazırlayarak dondurucuya kaldırabilirsiniz Kendim ihtiyacım ölçüsünde ki kırmızı biberleri yıkar, bıçakla delerim 'patlamasın diye' fırın tepsisine dizer, önceden 200°C 'de ısınmış fırın içerisinde közlerim Biberleri soğuduktan sonra kabuğunu soyar, sapını keser ve çekirdeklerini çıkarırım Temizlenmiş biberleri bir güzel yıkar, süzgece dizer süzerim Sonrası ihtiyacım ölçüsünde poşetler ve üzerine ismini ve paketleme tarihini yazar dondurucuya kaldırım Biberleri kullanmazdan önce çözdürür, sonra kullanırım Depolama süresi 8-10 aydır







Taze Fasulye
Mevsiminde alınan taze fasulyeler ayıklanır, yıkanır ve ihtiyacınıza uygun olarak doğanır 3 Dakika süre ile şok haşlama yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın Veya doğranmış olarak ihtiyacınız ölçüsünde susuz olarak poşetleyin ve üzerine ambalajlama tarihini yazın, doğrudan dondurucuya kaldırın Her iki yöntemi de denedim şok haşlanarak dondurmanızı tavsiye ederim Her iki halde de fasulyeler donmuş halde kullanılır Dondurucuda depolama süresi 10-12 aydır

Alıntı Yaparak Cevapla