08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları

Evde Yardımcı Olacak Pratik Bilgiler - Püf Noktaları
Sebze ve Meyveler- Sebzelerinizi haşlarken vitamin değerinin kaybolmaması için suyu sebzelerin üzerini bir parmak geçecek şekilde koyun

- Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken, önce kökleri ince ince doğranıp tencereye konmalı; yaprakları daha sonra ilave edilmelidir
Böylece besin değeri kaybolmayacaktır
- Patates kızartırken fazla yağ çekmesini önlemek için kızartmadan önce süt dolu bir kapta bekletin
Patateslerin kıtır kıtır olmasını istiyorsanız una bulayarak kızartın ve tuzu kızarttıktan sonra serpin
- Patatesleri haşlarken suya 1 yemek kaşığı sirke koyarsanız hem patateslerinizi dağılmaktan kurtarırsınız, hem de haşlandıktan sonra bile sarı renklerini muhafaza ederler

- Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin

- Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin
Çünkü bezelyeler hemen kuruyup sertleşebilirler Bu bezelyeleri 1 gün kadar soğuk suda bekletirseniz yeniden dirildiklerini görürsünüz
- Limondan daha fazla su elde etmek için, yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin
Sonra suyunu sıkın
- Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın
Ayrıca mısır kabuklarını da yıkayıp onları da koyabilirsiniz
- Taze nane, dereotu, fesleğen gibi otları bozulmadan saklamak için bu otları ince ince kıyıp porsiyon halinde folyoya sararak derin dondurucuda saklayabilirsiniz
Bunun yanında otları ince ince kıydıktan sonra buz kalıplarına koyup, buzlukları su ile doldurarak dondurabilirsiniz
- Yemeklerinizde mantar kullanacağınız zaman, mantarları haşlamadan 10 dk
önce limonlu ve tuzlu suda bekletin Mantarların renginin bozulmadığını ve daha lezzetli olduklarını göreceksiniz
- Mantarlarınızın buzdolabında taze kalmasını istiyorsanız kağıt torba içerisinde saklayın

- Sebze ve meyvelerin daha hızlı olgunlaşmasını istiyorsanız, birkaç gün kahverengi kağıt torbada bekletin

- Taze barbunyayı haşlayarak kullanacaksanız, barbunyaların morarmaması için yemeğe barbunyaları atmadan hemen önce 1-2 diş sarımsak atın
Böylelikle barbunyalarınız mor mor olmaz

Tahıllar ve Bakliyatlar- Kuru bakliyatlı bir yemek pişirecekseniz bir gece önceden bakliyatları ıslatın
Haşlarken ise bir tencereye bir tutam karbonat katın Böylece bakliyat daha kolay pişecektir

Çeşitli Gıdalar- Baharatların bulunduğu yerler fena kokulu olmamalı, yaş olmayan, havadar, serin ve doğrudan güneş almayan bir yerde muhafaza edilmelidir

- Tuz, rutubetsiz yerde saklanmalıdır
Tuzluklarınızın içinde 10 - 15 adet pirinç tanesi bulundurursanız rutubeti alır
- Türk kahvesinin nem aldığını fark ederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1 - 2 adet kesme şeker koyun


Unlu Mamuller- Hazırladığınız pizza hamurunun daha yumuşak olmasını istiyorsanız hamuru hazırlarken sade un ile patates nişastasını yarı yarıya kullanın

- Tatlı ya da tuzlu hamur işlerini yaparken hamurun üzerini bir bezle örterek 30 dk
buzdolabında dinlendirin Dinlenen hamur daha kolay açılır ve daha lezzetli olur
- Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve alüminyum folyoya sarıp 5 - 10 dk
fırınlayın Yumuşacık ve taptaze olacaktır
- Hazırlayacağınız kreplerin daha yumuşak olmasını istiyorsanız krep hamurunu hazırlarken yumurtanın akı ile sarısını birbirinden ayırın
Yumurta sarısı ile diğer malzemeleri karıştırırken yumurta akını çırparak kar haline getirin ve azar azar diğer krep hamuru ile karıştırın
- Yaptığınız böreğin daha lezzetli olması için fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin, sonra pişirin

- Kek kalıbının içine hamuru dökmeden önce ortasına bir şerit halinde alüminyum folyo koyun
Böylece kekiniz piştikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz

Dondurulmuş Gıdalar- Dondurulmuş gıdaları kızartmak isterseniz ve gıdalar küçük parçalar halinde ise çözülmesini beklemeden kızartabilirsiniz

|
|
|