08-04-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları

Soslar- Beşamel sos hazırlarken, tuzun sosunuzu kesmemesi için sos koyulaşıp kıvama geldikten sonra tuzunu ekleyin

- Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse bir yumurta sarısını 2 - 3 damla sirke ile çırpın ve yeteri miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın
Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin

Kırmızı Et- Çok mecbur kalmadıkça hazır kıyma satın almayın
Halka sağlığını hiçe sayan bazı kurnaz satıcılar hazır kıymaların içine kafa eti, yürek, akciğer gibi sakatatlar katıyorlar Bunların yerine parça et satın alın
- Bir etin önceden dondurulmuş olup - olmadığını şöyle anlayabilirsiniz: Tabağa eti koyun ve bekletin
Fazla kan bırakıyorsa bu et önceden dondurulmuş demektir
- Kasaptan kıymanızı günlük ihtiyacınıza yetecek kadar alın
Kıymayı buzlukta donmuş olarak fazla bekletmeyin Donmuş kıymanın içinde bakteriler daha kolay ürer
- Köftenin yumuşak olmasını istiyorsanız kıymayı yoğururken içine ya bir yumurta sarısı katın, ya da bir diş sarımsak ekleyin
Köfteyi sert seviyorsanız kıymanıza bir parça kaşar peyniri rendeleyin
- Kızartma yaparken ciğeri bulayacağınız una bir kaşık karbonat koyarsanız, ciğerin daha yumuşak olmasını sağlarsınız


Tavuk Eti- Değişik ve lezzetli bir tavuk hazırlamak için pişirmeden önce tavuğun içine yarım portakal ya da bir limonla biraz adaçayı yaprağı koyun

- Fırında pişirdiğiniz tavuğun nar gibi kızarmasını istiyorsanız pişmesine yakın üstine fırça ile tuzlu su sürün veya tavuk pişmeden önce üzerini yağladıktan sonra biraz toz şeker serpin

- Tavuğun kalitesi göğüs etinin dolgun ve sıkı olmasından anlaşılır
Tavuk tazeyse göğüs kemiğinin ucu esnek olur Tavuğun derisinde oluşan mavi lekeler bozulma işaretidir

Balık Eti- Taze balığın gözleri canlı ve siyahtır
Göz bebekleri dışa doğru bombelidir Bayat balığın gözleri ise çökmüş ve mattır
- Balığın tazeliğini anlamak için parmağınızla etine bastırın
Eğer et içine çökük olarak kalıyorsa bayattır Eğer elinizi çekerken et tekrar eski haline geliyorsa balık tazedir
- Taze balığın derisi kaygandır ve jelatinli bir sıvıyla kaplıdır
Bayat balığın derisi ise kurudur, solungaçları kiremit rengindedir
- Kızartacağınız balıkların çıtır çıtır olmasını istiyorsanız balıkları una batırmadan önce süte batırın

- Donmuş balığı çözdürürken, bu işlemi sitin içinde yapın
süt hem don tadını alır, hem de balığın daha lezzetli olmasını sağlar
- Balık filetolarının bembeyaz pişmesini istiyorsanız pişirmeden önce üzerine limon suyu serpin

- Balığın pullarını rahatça ve etrafı kirletmeden temizlemek istiyorsanız balığı 1 dk
kadar kaynar suda tutun Pullarının kolayca döküldüğünü göreceksiniz

Et Ürünleri- Sucukları serin bir yere assanız da zamanla üzerlerini beyaz bir küf kaplar
Zaman zaman sucukların üstünü, yarıya kadar kestiğiniz limonla silin Küflenmesini önlersiniz
- Ambalajı açılmış salam - sosis gibi şarküteri ürünlerini buzdolabında 3 gün tutabilirsiniz
3 gün içinde tüketilmeyecekse dondurarak bu süreyi 6 aya kadar çıkarabilirsiniz

Hayvansal Ürünler- Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için içi tuzlu su dolu bir kaba atın
Eğer dibe çökerse çok tazedir Ortalarda ise fazla bayat değildir, ancak yağda pişirerek yiyebilirsiniz Yumurta suyun üzerinde dalgalanıyorsa yapacağınız ilk iş onu atmaktır
- Haşladığınız yumurtaların çatlamasından şikayetçiyseniz, yumurtayı haşlarken suyuna bir tutam tuz atın

- Süt alırken dikkat edeceğiniz husus, içine su katılıp katılmadığıdır
Bunu şöyle anlayabilirsiniz: Bir yorgan iğnesini iyice temizleyip sütün içine sokun Sonra iğneyi yatay durumda tutup ucuna bakın İğnenin ucunda süt damlası kalmışsa su katılmamış demektir İğnenin ucunda süt yoksa su katılmıştır
- Erittiğiniz tereyağının yanmasını önlemek için eritirken içine bir damla zeytinyağı koyun

- Tuzsuz tereyağı az az alınıp kullanılmalıdır
Fakat 2 - 3 kg kadar tereyağı da su içinde bir süre bozulmadan tazeliğini koruyabilir
|
|
|