08-04-2012
|
#14
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Her Konuda Pratik Bilgiler Ve Püf Noktaları
Yemek ustası Ayşe Tüter'in yemeklerin daha leziz olması için önerileri var

- Çayı daha lezzetli olması için soğuk su ile yıkamak ve iyice kaynamış içme suyu ile demlemek gerekiyor
Eğer varsa porselen demlik kullanmanızı öneriyorum Mesela, daha hoş bir aroma vermesi için demliğin içine bir dilim portakal kabuğu ve bardağıma da bir karanfil ya da gül yaprağı atarım Hem lezzetli hem de sağlıklı oluyor, çünkü karanfil vücut ağrılarına iyi geliyor, mikropları öldürüyor ve özellikle ağız ve boğaz enfeksiyonundan koruyor
- Pilav yaparken, tencerenin içine bir kaç damla limon damlatır ve bir adet küp şeker atarım
Limon; pirincin renginin daha beyaz olmasını sağlıyor Şeker ise pirincin buruk tadını alıyor
- Sebze yemeklerini, bir taşım kaynadıktan sonra kısık ateşte ve susuz olarak pişiririm
Tencerenin kapağını açmamaya özen gösteririm ve eğer karışması gerekiyorsa tencereyi sallarım O zaman sebzeler daha yeşil kalıyor ve vitaminlerinden değer kaybetmiyor
- Eti pişirmeden önce mutlaka iki gün buzdolabında dinlendiririm
Eğer marine ederek hazırlayacaksam; o zaman zeytinyağı, biraz şeker (şeker yumuşatır), 2-3 diş sarımsak, defne yaprağı, tane karabiber, biraz süt veya yoğurdu çırpıp; bu karışımı etle harmanlarım ve bu şekilde bekletirim Izgarada etler hem daha kolay pişiyor hem de yumuşak ve leziz oluyor
- Eğer fırında tavuk yapacaksam, tavuğun üzerine (nar gibi kızarsın ve kıpkırmızı olsun diye) limon sürerim
- Tatlıları da 170 derecelik, ısıtılmış fırında pişiririm ve fırının kapağını çok açmamaya özen gösteririm
Eğer kek pişiriyorsanız ve sürekli kapağını açıyorsanız, kabarmaz Tatlılarda pişirme teknikleri çok önemli Mesela bazı tatlıların şerbetleri soğuk bazılarının ılık veya sıcak olmak zorunda Aksi taktirde tatlı, şerbeti çekmez ve katı kalır
- Yemekte bir de kalori hesaplamalarına dikkat etmek gerekiyor
Örneğin; eti, pilav veya makarna yerine sebze ile tüketmek ve et ile beraber ayran içmemek gerekiyor Çünkü o zaman etin verdiği proteini vücut ememiyor Acıktığınız zaman yine salatalık, 3 tane kayısı veya incir ile açlık hissini bastırmak gerekiyor Bizim bir hatamız da sevdiğimiz şeyi, patlayana kadar yememiz, bir kaşıkla yetinmememiz  
- Benim evde uyguladığım bir yemek kuralım var; menüde köfte varsa yanında haşlama sebze de vardır, makarnayı daha çok sebzeli yapmaya gayret gösteririm

|
|
|