08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Boşnaklarca Dillendirilen Adıyla Meşhur Boşnak Böreği | Pita
Boşnaklarca Dillendirilen Adıyla Meşhur Boşnak Böreği
Pita

Basit gibi görünse de, el mahareti isteyen bir börektir Boşnak böreği Kız yetiştiren annelerin miras gibi kızlarına öğrettiği bir börektir Kayınvalidelerin gelinleri hakkında en dikkat ettikleri beklentidir Pita Eğer ki gelin tadına varılası bir Pita yapamıyorsa, vay haline Aile toplantılarında ya da konuk ağırlanan kalabalık sofralarda, gelinin yaptığı Pita' yı tatmak için özellikle dikkat kesilirmiş gelenler Güzel yaptıysa, kaynana böbürlensin dursun sofrada Yok eğer yapamadıysa, gelin odadan çıkınca kayınvalideye hemen serzenişler başlarmış gelen konuklar "
“Nerden buldun bu gelini, bir Pita bile yapamıyor!"

Yugoslavya' da Perşembe ve Pazar geceleri özellikle Pita yenir Türkiye' de yaşayan Boşnaklar ise Perşembe akşamlarını bu leziz börekle tatlandırırlar Çünkü Perşembe günü Müslümanlar'da Cuma gününün arifesidir Pazar ise Hıristiyanlarca kutsaldır Her iki günde de, Boşnaklarca un ve hamurda bolluk bereket olduğu anlayışından hareketle, bu kutlu günlerin hatrına, bolluk ve bereketin çoğalması dilenir, verilen nimetlere böylesi bir köklü gelenekle bir anlamda şükredilmiş olur

Bu böreğin harcında geleneksel olarak ıspanak veya pırasa kullanılır Hatta pırasalı olanı Arnavutlar ve Boşnaklar arasıında neredeyse milli bir mesele haline getirilmiş durumdadır Kol böreği şeklinde sarılıp ortadan tepsinin sonuna doğru daire şeklinde sarılarak hazırlanır Buna karşılık patatesli, lor peynirli ( ekşimik ) veya kabaklı iç harcıyla da yapılmaktadır
Malzemeler
Hamuru İçin- Un
- Ilık su
- Tereyağ
- 1 Çay bardağı sıvı yağ
- Tuz
İç Harcı İçin- Ispanak, pırasa, kabak, lor peyniri, patates, kabak ( Arzuya göre biri tercih edilir
)
- 2 büyükbaş soğan
- Tuz
- İsteğe göre karabiber ve kırmızıbiber

Yapılışı
Unu geniş ve cam bir kaseye eleyerek koyun Tuzunu dökerek unun ortasını açın Ilık suyunu ekleyin Hamuru açarken sürmek için 2 yemek zeytinyağını ayırıp kalan yağı ilave edin
Etrafındaki undan azar azar alarak yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun ve 2 eşit parçaya ayırın Yuvarladığınız hamurları buzdolabında üstü kapalı olarak 1 saat dinlendirin
Bu arada iç harcı hazırlayın
Böreğin iç harcı için, ince doğradığınız soğanı zeytinyağında 5 dakika soteleyin Salçayı ilave edip 5 dakika daha kavurarak ocağı kapatın

Ispanakları mümkünse tahta bıçakla yoksa elinizle kopararak sotelediğiniz soğana ekleyin Harcınıza tuz, karabiber ve peyniri ekleyerek karıştırın
Bekleyen hamurları oklava ya da merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açın
Açtığınız hamurun üzerine ayırdığınız zeytinyağından 1 tatlı kaşığı sürün ve elinizide yağlayarak hamuru açabildiğiniz kadar açın

Bu işlemi, hamur yumuşamış ve yağını çekmiş olacağı için kolaylıkla yapabilirsiniz Merdane ile açmaya başladığınız hamuru elinizle kenarlardan çekerek uzatın Hamuru açacağınız zemin geniş olmalıdır
Hamuru dolaptan çıkardığınız şekilde açın ve üst üste tekrar katlamayın Yaklaşık olarak büyük bir fırın tepsisi ya da daha büyükçe açılan hamurların üzerine ıspanaklı peynirli harçtan koyun ve heryerine yayın

Hamuru iki taraftan ortaya doğru yuvarlayarak iki uzun rulo elde edin Hamuru ortadan ayırarak elde ettiğiniz iki ruloyuda birbiri etrafında döndürerek gül şekli verin ve fırın tepsisine yerleştirin Böreklerin üzerine sadece zeytinyağı sürün

Hazırladığınız börekleri 200 derecede önceden ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin

Pişen böreklerin üzerlerine 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve 2 çorba kaşığı suyu karıştırarak sürün
Kapalı bir kapta, temiz bir mutfak bezine sararak 10-15 dakika muhafaza edin ve sıcak servis yapın

Not :
Geleneksel olarak hazırlanan Boşnak böreği, sofra üzerinde veya oklava kullanılarak asla açılmaz Burada sofra bezi üzerinde açılarak yapılan usul, yaşlılarımızın bizlere öğrettiği usuldür
Resimler ve tarif "Benim Yemek Kitabım"dan alınmıştır
|
|
|