Yalnız Mesajı Göster

Geleneksel Bir Şanlıurfa Yiyeceği | İşlenmemiş Altın | Külünçe

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Geleneksel Bir Şanlıurfa Yiyeceği | İşlenmemiş Altın | Külünçe



Külünçe

İşlenmemiş altın anlamına gelen külünçe geleneksel bir Şanlıurfa yiyeceği Doyurucu olduğu için özellikle sahurda tercih edilen külünçe yapımından uzun süre sonra bile bozulmayan lezzetli bir çörek olarak sofralarımızda yer buluyor







Malzemeler:
  • Yarım kilo un
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 125 gram tereyağı
  • Yarım kibrit kutusu yaş maya
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 tane yumurtanın sarısı
  • Tuz
Yapılışı:


Tereyağını bir kapta eritin ve soğuması için bir kenara bırakın Unu, tarçını, mahlepi bir kapta harmanlayın Yaş mayayı ılık suda açın Unlu karışımın ortasını açın, tereyağı, sıvı yağ, maya ve tuzu bu kısma dökün Bu karışımı sert bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun Hamurdan kopardığınız mandalina büyüklüğünde hamuru un serptiğiniz düz bir zeminde merdane yardımıyla 1 cm kalınlığında; 6 cm çapında yuvarlak hale gelecek şekilde açın

Açtığınız bu hamurları, üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin Önceden ıstıttığınız 160-170 dereceye fırında 35-40 dakika kadar pişirin Fırından çıkardıktan sonra soğumasını bekleyin ve soğuk şekilde servis yapın

Afiyet olsun!







Alıntı Yaparak Cevapla