Yalnız Mesajı Göster

Türkiye'nin En Ünlü Mezeleri

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiye'nin En Ünlü Mezeleri



Türkiye'nin En Ünlü Mezeleri






Türkiye Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Birol Toraman, Türk mutfağının en ünlü mezelerini belirledi

Bir yemek şirketinin Ar-Ge departmanı yöneticiliğini de yürüten Toraman, misyonunun, halen bulunduğu yörelerde uygulanan ve o bölgenin dışına pek çıkamamış yemekleri araştırıp, tanıtıp geliştirmek olduğunu söyledi

Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olduğunu, bu nedenle balık tüketiminin yoğunluk taşıdığını ifade eden Toraman, "'Balığın yanında meze olarak ne yenir?' sorusu bu araştırmayı yapmama neden oldu Ayrıca ülkemizin dört bir yanında sadece Türkiye'ye özgün olan binlerce ot ve sebze yetişiyor Bunları yemeğe dönüştürme isteğim sonucunda söz konusu mezeler ve tarifleri ortaya çıktı," diye konuştu

Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinin, klasik Ege ve Akdeniz'e sahili olan ülkelerin mutfaklarıyla oldukça fazla benzerlik gösterdiğini belirten Toraman, Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Çukurova bölgesinin yemeklerindeyse Türk-Arap sentezinin belirgin olduğunu söyledi

Toraman'a göre, Ege'de yeşilliğin bol kullanıldığı salata ve mezelerin, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu mutfağındaysa baharatlı ve sebzeli mezeler ön planda


Araştırmacının belirlediği, Türkiye'nin en lezzetli ve ünlü mezeleri şöyle:






1- Baharatlı Zeytin Salatası





Malzemeler
  • 250 gram salamura çiziksiz iri yeşil zeytin,
  • yarım çay kaşığı mercan köşk,
  • yarım tutam kekik,
  • 1 çay kaşığı taze biberiye,
  • 1 defne yaprağı,
  • 1 çay kaşığı rezene tohumu,
  • 1 çay kaşığı kimyon,
  • 1 çay kaşığı kıyılmış kırmızı acı biber,
  • 2 diş ezilmiş sarmısak,
  • üstlerini örtecek kadar zeytinyağı
Yapılışı

Her zeytin tanesine keskin bir bıçakla uzunlamasına dört çizik atın Bir kaseye aktarın Üzerlerine mercan köşk, kekik, biberiye, defne yaprağı, rezene tohumu, kimyon, biber ve sarmısağı koyup iyice karıştırın Zeytinleri ağzı sıkıca kapanabilecek cam, toprak veya porselen bir kaba alın Üstlerini örtecek kadar zeytinyağı ilave edin Arada bir kabı sallayarak en az üç gün dinlendirin Afiyet olsun







2- Cevizli Kısır




Malzemeler
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 2 su bardağı kaynar su
  • yarım demet taze soğan
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet taze nane
  • 200 gr ceviz içi
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 limonun suyu
  • 1,2 salata yaprağı
  • 2 domates
  • tuz
  • birkaç dilim kırmızı turp
Yapılışı

Taze soğan,maydanoz,naneyi yıkayıp incecik kıyınceviz içlerini iri parçalar halinde kırınBulguru derin bir kaba alın üzerine kaynar suyu döküp kapağını sıkıca kapayınbulgur kabarana kadar bekleyinBulgur kabarıp yumuşayınca biber salçası ve tuzu katıp3 dakika yoğurundoğranmış soğanı,naneyi maydanozu,cevizi,sıvı yağı, limon suyunu ilave edip iyice karıştırınservis tabağına salata yapraklarını dizip üzerine kısırı yayın ve üstünüde turup,domatesle süsleyin Afiyet olsun






3- Antep Salatası




Malzemeler
  • 5 adet domates
  • 3 adet kurusoğan
  • 1 baş sarımsak
  • 1 baş maydanoz
  • 3 adet yeşilbiber
  • 1 adet limon
  • 1 adet salatalık turşusu
  • Pulbiber, kuru nane, tuz, sumak ekşisi
  • Nar pekmezi

Yapılışı

Domates, kurusoğan, sarımsak, maydanoz ve yeşil biber ince ince doğranır İçine tuz, limon, biber, nane, sumak ekşisi ve nar pekmezi konarak servise hazır hale getirilir Afiyet olsun







4-Avukma




Malzemeler
  • 2 soğan
  • 2 domates
  • 1 salatalık
  • 2 sivri biber
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet taze nane
  • 50gr çökelek
  • sızma zeytin yağı-tuz

Yapılışı

Soğanları soyup ince ince kıyalım sonra tuzla iyice ovalımdomates ve salatalıklarıda yıkayıp küçük küçük doğrayalımbiberleri küçük küçük doğrayalım,maydanoz ve naneyi yıkayıp ince kıyalımsonra bunların hepsini bir kapta karıştıralım Üzerine çökelek peyniri ve zeytin yağınıda dökerek harmanlıyalım tuzunu ilave ederek servise hazır duruma getirelim Afiyet olsun







5-Babagannuş




Malzemeler
  • 15 kg kemer patlıcanı
  • Yarım limonun suyu
  • 250 gr çarliston biber
  • 300 gr süzme yoğurt
  • 4 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 100 gr tereyağı
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 3 domates
  • Tuz
Yapılışı

Patlıcanları, domatesleri ve çarliston biberleri közleyin Soğuyunca patlıcanları soyup ince ince doğrayın Limon suyu ve tuzu cam bir kaba alıp karıştırın Közlenmiş patlıcanları ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın Domates ve biberleri zar şeklinde doğrayıp patlıcanlara ilave edin

Sarımsakları soyup ezin Yoğurdu bir kaseye alıp sarımsakları ekleyin ve karıştırın Sarımsaklı yoğurdu patlıcanlı karışıma ilave edip tahta kaşıkla zedelemeden karıştırın Maydanozları temizleyip kıyın

Tereyağını bir tavaya alıp eritin Pul biberi ekleyip kavurun Yoğurtlu patlıcan karışımını servis tabağına alın Üzerine biberli yağı gezdirerek dökün Kıyılmış maydanozla süsleyip soğuk servis yapın Afiyet olsun






Alıntı Yaparak Cevapla