Yalnız Mesajı Göster

Türkiye'nin En Ünlü Mezeleri

Eski 08-04-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiye'nin En Ünlü Mezeleri



11- Isırgan Otu




İçi için Malzemeler
  • 4 demet ısırgan otu
  • 1 adet 1 adet kırmızı soğan
  • 1 adet domates
  • 1 salçalık kırmızıbiber
  • 1 limonun suyu
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Karabiber
Yapılışı

Isırgan otunu temizledikten sonra haşlayın Süzün Domatesleri küp küp doğrayın Kırmızıbiberi ve soğanı da küçük bir şekilde doğrayın Salataya sos olarak limon ve sıvı yağı bir kapta karıştırın Tüm malzemeyi bir kapta birleştirip karıştırın Son olarak tuz ve karabiberini ilave edin ve servise hazır Afiyet olsun







12- Kabak Kayığı




Malzemeler
  • 3 ad kabak
  • 300 gr kıyma
  • 1 ad soğan
  • 5 diş sarımsak,
  • 2 ad domates,
  • 2 kaşık sıvı yağ
  • 6 kalın dilim kaşar peyniri
  • 1 kaşık salça
  • yeşil veya kuru fesleğen(isteğe göre)
  • 1/2 çay kaşığı kekik
  • 1/2 çay kaşkarabiber
  • 1/2 çay kaş kimyon
  • 1 bardak su
sosu için:
  • 2 domates
  • 3 diş sarımsak
  • yeterince tuz
  • 5-6 yaprak fesleğen
  • yeteri kadar kaynamış su(kabakları haşlamak için
Yapılışı

Kabaklarımızı yıkayıp kuruladıktan sonra ortadan uzunlamasına 2 ye bölüm haşlama yapıcamız tencereye alalımüzerleri kapanıncaya kadar kaynamış su ilave edip isteğe göre tuz atalım Kabakları çatalla ortasını kontürol edelim çok yumşamadan borcama alalım ortalarını bir kaşık yardımıyla oyalım

Bir tavada kıymamızı suyu çekene kadar kavuralım Yağımızı ilave edip ince doğradığımız soğan ve sarımsakları ekleyelimküçük doğradığımız domatesleri ekleyip
sotelemeye devam edelim Kimyon, karabiber,kekik ve fesleğinimiz ,salçamızı ekledikten sonra ocaktan alabiliriz bu harcımızı kabakların içine paylaştıralımfırınımızı 150-200 derecede ısıtılam

Sosumuz için bir kaşık yağı tavamıza alıp sarımsağı önce soteleyim ince doğradımız domatesi ekleyip biraz sıcak ekleyip kaynayınca alıp borcama ekleyelimyemeğimiz fırına gidebilir arasıra kabakların üstünede sostan kaşıkla gezdirebiliriz20-25 dak sonra kaşarlarımızı kabakların üstüne koyup kızarması ve erimesini gözlemledikten sonra
yemeğimiz servise hazır havunçlu pirinç pilavı, mevsim salatasıyla servis yapabilirsiniz Afiyet olsun







13- Cevizli Biber




Malzemeler
  • 10 tane baş biber veya 2 dolu kaşık biber salçası
  • 300 gr ceviz içi
  • 1 adet kuru soğan (küçük)
  • 4 adet etimek veya kuru ekmek
  • Tuz
  • kimyon (bir çay kaşığı)
Yapılışı

Başbiber sıcak suda 20 dakika kadar bekletilip yumuşaması sağlanır Tohum ve damarları ayıklanıp güzelce yıkanır ve bir süzgece konur Suyu süzülen biberlere ceviz, soğan, etimek veya kuru ekmek ıslatılarak kimyon, tuz ilave edilerek et öğütücüsünden püre halinde getirilirAfiyet olsun







14- Muammara




Malzemeler
  • 4 Su Bardağı Çekilmiş Ceviz İçi
  • 1 Dilim Bayat Ekmek İçi
  • 1/2 Demet Maydanoz
  • 2 Diş Sarımsak
  • 2 Dal Taze Soğan
  • 2 Çorba Kaşığı Tahin
  • 1 Kahve Fincani Zeytinyağı
  • 1/2 Limon suyu
  • Karabiber
  • Kırmızı Tozbiber
  • Tuz
Yapılışı

Taze soğanı ve maydanozu ince ince kıyınSarımsağı ezin Ceviz içi, ıslatılmış bayat ekmek, maydanoz, taze soğan ve sarımsağı karıştırınZeytinyağı, tahin, limon suyu, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ilave edip çatalla iyice ezin Salata veya meze olarak servis yapinAfiyet olsun





15- Nar Ekşili Acılı Ezme Salatası






Malzemeler
  • 3-4 domates
  • 2 soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tutam kimyon
  • Yarım limon suyu
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, kırmızı pulbiber
Yapılışı

Domates ve soğanı soyup bıçakla kıyın Maydanozu incecik doğrayın

Domates, soğan, maydanoz, nar ekşisi, sumak, 1 tutam kimyon, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve kırmızı pulbiberi derin bir kâsede çatalla ezerek karıştırın Servis tabağına alıp servis yapın Afiyet olsun




16- Zeytin Piyazı




Malzemeler
  • 1 su bardağı çekirdekleri çıkartılmış doğranmış yeşil zeytin
  • 1 su bardağı çekirdekleri çıkartılmış doğranmış siyah zeytin
  • 1/2 demet maydanoz
  • 4 dal taze soğan
  • 1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 1/2 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 limon suyu
  • 2 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 adet haşlanmış küpdoğranmış patates
  • 1 adet nar (mevsimine göre konabilir
  • Tuz
Yapılışı

Bir kapta yeşil, siyah zeytin, patates, taze soğan, maydanoz, zeytinyağı, tuz, nar ekşisi, limon suyu, pul biber, cevizi koyun harmanlayın Arzuya göre süsleyin servis yapın Afiyet olsun





17- Patlıcan İle Yaprak Sarma



Malzemeler
  • 20 adet kurutulmuş patlıcan (dolmalık),
  • 15 adet kurutulmuş biber (dolmalık), (ben biber kullanmadım ama size tarifin aslıyla anlattığım için buraya yazıyorum)(aman kullanmayı düşünürseniz biberi ayrı bir kapta haşlayın ve suyunu değiştirerek iki üç kez haşlayın yoksa tüm yemeğiniz acı olur!)
  • 4-5 adet kuru soğan,
  • 2 baş sarımsak,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • 2 su bardağı pirinç,
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı,
  • 1 yemek kaşığı toz şeker,
  • Karabiber, kırmızıbiber, kimyon, tuz,
  • 2 limon suyu (veya 3-4 kaşık nar ekşisi)
  • Maydonoz,nane,
Yapılışı

Kuru patlıcanları, kaynar suya koyup çatal geçecek şekilde haşlıyoruz Biberleri ise ayrı suda en fazla 5 dk haşlıyoruz (Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir)

Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsakları hafifçe kavuruyoruz, salçaları ilave edilip iyice karıştırıyoruz… Yıkanmış pirinci ekliyoruz ve hafifçe kavuruyoruz… Bir bardak sıcak suyla tuzunu, şekerini koyup suyunu çekene kadar pişiriyoruz Baharatlar, maydonoz ve nane ekliyoruzHarmanlıyoruz Hazırlanan bu karışımı, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde dolduruyoruz

Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde diziyoruz Üzerine biberler aynı şekilde dizilir Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpiyoruz Dolmaların bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katıyoruz Kısık ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz Pişmesine yakın limon suyu(ya da nar ekşisi) ilave edilerek 10-15 dk daha pişirip ocaktan alıyoruz Servise alırken ben üstlerine közlenmiş kare kesilmiş kırmızı biber koydumSiz dilerseniz domatesle de pişirebilirsiniz Afiyet Olsun






18- Baharat Soslu Mısırlı Antre




Malzemeler
  • 2 pırasa
  • 250 gr konserve mısır
  • 1 yumurta
  • 1 yumurta akı
  • Yarım su bardağı süt
  • 4 çorba kaşığı un
  • 1 çay kaşığı toz maya
  • 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı galeta unu
  • Tuz, biber
Sos için
  • Yarım su bardağı tavuk suyu
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı hardal
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • Yarım çorba kaşığı sirke
  • 2 çorba kaşığı karışık baharat
Yapılışı

Sos için gereken malzemeleri bir kavanoza alıp ağzını kapatın ve çalkalayıp buzdolabına koyun Pırasaları temizleyip halkalar halinde doğrayın Zeytinyağını tavada ısıtıp pırasayı ekleyin ve orta ateşte 5-6 dakika sote edin

Fırını 180 dereceye ayarlayın Yumurta, yumurta akı, süt, un, maya, mısır ve peyniri derin bir kapta karıştırın Sufle kalıbını hafifçe yağlayıp galeta unu serpin Mısırlı karışımın yarısını kalıba dökün

Mısırlı karışımın üzerine pırasayı ilave edin Kalan karışımı üzerine ekleyip önceden ısıtılmış fırında benmari usulü yaklaşık 40 dakika pişirin Benmariden alıp tekrar fırına vererek 20 dakika daha pişirin Kalıbı fırından alıp soğumaya bırakın Turtayı düz bir servis tabağına ters çevirerek çıkarın Hazırladığınız kavanozdaki baharatlı sosu dolaptan alıp tekrar çalkalayın ve mısırlı turtanın üzerine kaşık kaşık gezdirip servis yapın Afiyet Olsun





19- Deniz Börülcesi




Malzemeler
  • 1 bağ deniz börülcesi
  • Yarım limon suyu
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yapılışı

Bağ halinde satılan deniz börülcelerin, çamurlu olan kök kısımlarını kesip atın Kalanları iyice yıkayın Tencereye kaynamış su koyup, börülceleri içine ekleyin 10-15 dakika kadar, börülceler yumuşayıncaya kadar haşlayın Çok fazla haşlamamaya dikkat edin; biraz diri kalmaları daha iyi olacaktır Haşladıktan sonra, hem soğumaları için, hem de yeşil renklerini kaybetmemeleri için çok soğuk sudan geçirin

Börülcelerin içinde çok sert dalları olduğundan, bitkiyi yemek için bu dallardan ayırmamız gerekmekte Sert kısımlarından tutarak, yeşil kısımlarını sert dal kısımlarından ayırın Zeytinyağı, limon ve ezilmiş sarımsakla yaptığınız sosu üzerine gezdirin Afiyet olsun







Alıntı Yaparak Cevapla