Yalnız Mesajı Göster

Türkiye'nin En Ünlü Mezeleri

Eski 08-04-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiye'nin En Ünlü Mezeleri




20- Kereviz Salatası




Malzemeler
  • 1 adet orta boy soyulmuş ve rendelenmiş kereviz
  • 1,5 limon suyu
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 4 yemek kaşığı maydanoz
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı nane
Yapılışı

Rendelediğimiz kerevizin üzerine limon suyunu dökerek suyu çıkana kadar bu karılımı sıkın Daha sonra yoğurdu, maydonozu, tuzu ve sarımsağı ekleyin Üzerine pul biber ve nane serpilir Ve servise sunulurAfiyet olsun






21- Humus




Malzemeler
  • 1 kutu haşlanmış nohut konservesi
  • 1 adet orta boy soğan
  • 5 yemek kaşığı tahin
  • 3 diş ezilmiş sarmısak
  • 45 ml limon suyu
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 45 ml zeytinyağı
  • 20 gram dolma fıstığı
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • tuz
  • karabiber
Yapılışı

Nohutları yıkayıp, süzülmeye bırakın Mutfak robotuna zeytinyağı, sarmısak, limon suyu, kırmızıbiber, tuz, kimyon, tahin ve nohutları koyun Humus elde etmek için püre haline gelene kadar karıştırın Servis tabağına alın

Küçük bir sahanda tereyağını eritin, dolma fıstıklarını ekleyip pembeleşinceye kadar çevirin Dolma fıstıklarını servis yapmadan önce humusa ekleyin Afiyet olsun





22- Ebegümeci




Malzemeler
  • 1 kilo ebegümeci
  • 15 kaşık pirinç
  • 3 baş soğan
  • 2 bardak et suyu
  • 2 kaşık sadeyağ
  • Yeteri kadar tuz
Yapılışı

Bir kap içinde yağla kıyılmış soğan kavrulur Temizlenmiş, haşlanmış ebegümeci hazırladığımız harca konur İki bardak et suyu ilâve edilir Yarı pişmiş halde iken pirinç ilâve edilerek pişirilir Afiyet olsun



23- Çerkez Tavuğu




Malzemeler
  • 2 adet tavuk göğsü
  • 2 çorba kaşığı ceviz(iri kırılmış)
  • 3 çorba kaşığı mayonez
  • 5 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tutam dereotu
  • ½ çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı

Tavuk göğüslerini haşlayarak küçük parçalar haline getirin üzerine ceviz içini ve mayonezi ekleyin Sarımsakları döverek, yoğurda karıştırın ve ince kıyılmış dereotu, yoğurt ve tavuklu karışımı birleştirerek iyice karıştırın Üzerini ceviz ile süsledikten sonra, üzerine sıvıyağ gezdirip servis yapabilirsiniz Afiyet olsun



24- Mantarlı Bohça




Malzemeler
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 paket mantar (400 gram) - doğranmış
  • 2 adet haşlanmış havuç
  • 1 çay bardağı haşlanmış bezelye
  • 1 çay bardağından biraz fazla krema
  • 3 adet közlenmiş kırmızı biber ( ben bu sefer evde kırmızı biber kalmamıştı kullanmadım ama kesinlikle tavsiye ederim)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Zeytinyağı
  • 3 adet yufka ( 2 yufka üst üste kullanılıyor Yaklaşık 5-6 adet çıkıyor Yufka adedinizi buna göre de ayarlayabilirsiniz harç ölçüleri 3 adet yufkaya göredir)
Üstü için
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yufkaları ıslatmak için;
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı

İç harcı hazırlayacağınız tavaya zeytinyağını ve rendelenmiş soğanı ekleyin ve kavurun Doğranmış mantarları ve havuçları da ilave edip yumuşayıncaya kadar pişirin

En son olarak da bezelyeyi, kullanacaksanız közlenmiş biberlerinizi ekleyin Tuzunu, karabiberini ve kremayı da ilave edip birkaç dakika daha pişirin ve soğumaya bırakın

İlk yufkayı serdikten sonra, ıslatmak için hazırladığınız harçtan sürün ve ikinci yufkayı serin Bir yemek tabağı ile 5-6 parça ( tabak sığdığı kadar ) yuvarlak kesin Her yuvarlağın ortasına mantarlı harçtan koyup bohça gibi büzerek bağlayın Bağlama işlemini hazırladığınız ince alümünyum şeritlerle yapabilirsiniz

Börekleri tepsiye dizdikten sonra üstlerine yumurta ve yağlı karışımdan sürün Servisyaparken alümümyum folyoları çıkarıp haşlanmış taze soğanları bağlayabilirsiniz Afiyet olsun




25- Yeşil Mercimekli Lahana Sarması




Malzemeler
  • 1 küçük dolmalık beyaz lahana
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 soğan
  • 2 domates
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 50 gram margarin
  • 15 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • karabiber, tuz
Yapılışı

Lahanayı temizleyip yapraklarını ayırın Tuzlu kaynar suda 2-3 dakika haşlayıp süzün Yeşil mercimeği 5 dakika haşlayıp süzün Soğanları ve domatesleri soyup ayrı ayrı doğrayın Bir kaşık margarini tencerede eritip soğanı pembeleştirin

Domates ve salçayı ekleyip 5 dakika pişirin Mercimek, 1 çay bardağı sıcak su, bir tutam tuz ve karabiberi ilave edip tencerenin kapağını kapatın ve mercimekleri yumuşayıncaya kadar pişirin Lahana yapraklarını şerit şeklinde kesin
Mercimekli harcı yaprakların üzerine paylaştırıp üçgen şeklinde sarın Tencerenin tabanına lahana yapraklarını döşeyin

Üzerine hazırladığınız sarmaları dizin Kalan yağ ve suyu ekleyip tuzla tatlandırın Sarmaların pişme esnasında açılmasını önlemek için üzerlerini porselen tabakla kapatın Tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika pişirin Üzerine pul biber serpip dilerseniz sarımsaklı yoğurt ile sıcak servis yapın Lahanayı temizleyip yapraklarını ayırın Tuzlu kaynar suda 2-3 dakika haşlayıp süzün Afiyet olsun



26- Ispanak Tarator



Malzemeler
  • 250 gram ıspanak
  • 1 havuç (haşlanmış)
  • 3 diş sarımsak
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
Yapılışı

Ispanak yapraklarını temizleyip haşlayın İnce ince kıyın Haşlanmış havucu rendeleyin ve ıspanakla karıştırın Süzme yoğurdu sarımsak, tuz ve biber ekleyerek ezin Ispanakları karıştırarak servis tabağına alın Pul biber ve maydanozla süsleyin Afiyet olsun




27- Şakşuka




Malzemeler
  • 1 adet küçük küp küp doğranmış patlıcan
  • 1 adet küçük küp küp doğranmış kabak
  • 1 adet küçük küp küp doğranmış patates
  • 2 adet küçük küp küp doğranmış yeşil biber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet ince kıyılmış soğan
  • 2 adet kabukları ve çekirdekleri çıkarılmış küçük küp küp doğranmış domates
  • 1 diş dövülmüş sarmısak
  • 1 çay kaşığı sirke
  • Tuz
  • Sıvı yağ (Kızartmak için)
Yapılışı

Patlıcanların üzerine tuz serpin, 30 dakika dinlendirip bol su ile yıkayın ve kurulayın Kızgın yağda sırasıyla patates, kabak, patlıcan ve biberleri her tarafları hafif sararıncaya kadar kızartın Delikli kepçe ile havlu kağıt üzerine çıkarın ve fazla yağlarını süzün Isıtılmış zeytinyağında soğanları karıştırarak yumuşatıp, hafif sararıncaya kadar soteleyin ve dometesleri ilave edin, karıştırarak 2-3 dakika kadar pişirin Sarmısak, sirke, tuz, kızarttığınız patates, kabak ve patlıcanları katıp harmanlayın Üzerine biberleri serperek servis yapın Afiyet olsun…



28- Zeytinli Patates Salatası




Malzemeler
  • 3 patates
  • 2 haşlanmış yumurta
  • 1 tutam maydonoz
  • 1 tutam dereotu
  • yarım demet yeşil soğan
  • 1 kase yeşil zeytin
  • limon
  • tuz,karabiber
  • zeytinyağı
Hazırlanışı

İlk olarak haşlanmış patatesler rendelenerek karıştırma kabına alınır Üzerine doğranmış yumurta, maydanoz, dereotu, yeşil soğan ilave edilir daha sonra limon suyu, tuz, karabiber ve biraz doğranmış zeytin de ilave edilir en son zeytinyağı dökülerek karıştırılırdaha sonra servis için derince bir karıştırma kabının içi streç filmle kaplanırdaha sonra streç filmin üstü kaplanacak şekild edoğranmış biberle bezenir hazırlanan patates harcı zeytinler bozulmadan kabın içesine yerleştirilip hafif bastırılırbir süre buzdolabında bekletildikten sonra ters çevrilip zeytinler üste gelecek şekilde servis yapılır Afiyet olsun


29- Kestaneli Lahana Sarması




Malzemeler
  • 1 adet küçük lahana (yaprakları ince olacak)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 adet büyük soğan
  • 1 çorba kaşığı çam fıstığı
  • 1/2 çorba kaşığı kuşüzümü
  • 1/2 kg kestane
  • 1,5 su bardağı zeytinyağı
  • 1 demet taze soğan1 demet maydanoz
  • 1 demet dereotu
  • 1 demet taze nane ya da 1 çorba kaşığı kuru nane
  • 15 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket yenibahar
  • 1/2 paket tarçın
  • 2,5 tatlı kaşığı tozşeker
  • 1 adet limon
  • 6 su bardağı su
Yapılışı

Lahana yapraklarını yırtmadan ayıklayıp kaynar suya atın Pişirmeden, sarılabilecek kadar yumuşatın Lahana yapraklarını kaynar sudan çıkarıp, sarmanın büyüklüğüne göre parçalara ayırın, soğumaya bırakın Pirinci kaynar suda bir süre bekletin Soğanları rendeleyin Kestanelerin kabuğunu çizdikten sonra birkaç dakika kaynar suya atın Kestaneleri bıçak ucu yardımıyla, fazla dağılmadan muntazam şekilde dış ve iç kabuklarından ayırın Kestaneleri tavla zarı şeklinde küçültün

Soğan ve fıstıkları 1 su bardağı zeytinyağında pembeleşinceye kadar, kavurun Pirinci ekleyip, şeffaflaşıncaya kadar çevirin Kestane ve kuşüzümünü de ilave edin 2 - 3 dakika daha kavurduktan sonra 4 su bardağı kaynar su ilave ederek pilavı pişirin Suyunu çekince demlenmeye bırakın Taze soğan, maydanoz, dereotu, ve naneyi ince kıydıktan sonra sıcak harcın üzerine koyun Tuz, tozşeker, yenibahar ve tarçın ilave ederek, harcı sıcakken karıştırın Yarım saat dinlenmeye bırakın

Lahana yapraklarının içlerine harç koyup sarın Tencerenin dibine lahananın ayrılan damarlarını yayın, üstüne sarmaları sıralayın Üzerine biraz daha tuz, tozşeker ve 1/2 su bardağı zeytinyağı ilave edin Sarmaların hizasına gelinceye kadar, yaklaşık 2 su bardağı sıcak su koyun Sarmaların üzerine bir tabak kapatın Tencerenin kapağını kapatın

Sarmaları kaynayıncaya kadar hızlı, kaynamaya başlayınca kısık ateşte, suyu çekilinceye kadar pişirin Hafif ekşimsi lezzet isterseniz, sarmalar dizilirken aralara kabuğu alınmış limon dilimleri yerleştirebilirsiniz Sarmalar piştikten sonra, soğumadan tencereden çıkartılmamalıdır Lahana sarması bir gece soğuk bir yerde bırakıldıktan sonra servis yapılırsa, daha iyi sonuç alınır Afiyet olsun






30- Kabak İle Havuç Tarator




Malzemeler
  • 2 adet kabak
  • 4 adet havuç
  • yoğurt
  • mayonez
  • sarımsak (isteğe bağlı)
  • tuz, sıvıyağ
Yapılışı

Kabak ve havuçları rendeleyip hafif yağda kavuruyoruz Kavurduktan sonra soğumaları için bir tabağa alıyoruz Diğer yandan yoğurt, mayonez, tuz ve sarımsağı karıştırıp soğuyan kabak ve havuçları bu karışıın içine döküyoruz Afiyet olsun







Alıntı Yaparak Cevapla